logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia nadajnika Noktona NR2K3 do CA10 - krok po kroku

jaco12 07 Sty 2006 21:32 4157 14
  • #1 2157288
    jaco12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prosze o jakis schemat badz o lopatologiczne wyjasnienie.
    Z gory dziekuje.
  • #2 2157662
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    W rozdziałe 3 instrukcji masz opis. Podłączasz jak kazdy inny nadajnik - działajacy na zwarcie do masy. oczywiscie przez przekaznik.
    Załączniki:
    • 126NR2-DSC_v17.zip (102.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2158230
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam. NR2k3 to stary nadajnik zasilany z centralki alarmowej ( nowe noktony powrocily do tego) i moim zdaniem nie sa potrzebne przekazniki.
    wyjscia niskopradowe CA-10 (5,6) podlacz bezpośrednio do wejś nadajnika i bedzie dzialalo poprawnie. jeżeli jakas informacja oprucz wskaznik czuwania i alarm - wtedy wysokopradowe i przekaznik.
    Zreszta nadajniki z wlasnym zasilaniem rowniez w ten sposób można podlączyc - z tym że należy wtedy polaczyc ze sobą masy nadajnika i alarmu.
    Praktykowane od lat - przekazniki niestety sa zawodne i jak nie trzeba ich używac to nie nalezy wszystkiego odseparowywac przekaznikami.
  • #4 2159056
    jaco12
    Poziom 11  
    Dziekuje za zainteresowanie.
    Ja nie jestem specjalistom w tej dziedzinie. Mam taki wlasnie nadajnik i poprostu chce go podlaczyc dla firmy ktora bedzie mi monitorowala dom, a instalator za zalozenie tego nadajnika powiedzial mi 300zl. Wedlug mnie to troche drogo i w zwiazku z tym chcialbym to sam zrobic.
    Jesli mozecie to napiszcie mi poprostu ktory kabelek z wtyczki nadajnika gdzie podpiac pod centralke. Bylbym wdzieczny za odpowiedz zawierajaca symbole wejsc w centralce i za numery kabli z wtyczki.
    Pozdrawiam eszystkich
  • #5 2159445
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Jak to założysz sam i choć raz nie zadziała firma monitorujaca za nic nie będzie odpowiadać. W Wielkoposce biorą za podłączenie , zestrojenie i uruchomienie takiego układu 500 zł...........
    Pozdr.J.
  • #6 2160228
    jaco12
    Poziom 11  
    Przyjacielu, a co ma nie zadzialac. Z tego co sie zorientowalem to jest to kwestia podlaczenia zasilanie i dwuch kabelkow pod programowalne wejscia niskopradowe out4 i out5 w ca10 i konfiguracja ich w cenrealce jako wsaznik czuwania i np wlamanie. Jesli zadziala to nie widze problemu zeby mialo przestac dzialac. no chyba , ze nie bedzia pradu i akumlator padnie. Cos kolego przesadzasz...
    To , ze nie jestem w tym fachu specem nie znaczy, ze nie potrafie 4rech przewodow podlaczyc.
    No chuba , ze sie myle, ale mi sie nie wydaje.
    Pozdrawiam
  • #7 2160550
    adamosk
    Poziom 15  
    witam ponownie. Panowie o czym tu mowa - jakis kosmos. Nokton produkuje nadajniki bez mozliwosci programowania czestotliwosci i numeru abonenta - są to nadajniki wyprodukowane dla konkretnej agencji ochrony. Jedyna osobą która moze taki nadajnik podlączyc to instalator tej ze firmy ochroniarskiej. Jakim sposobem jestes wogóle w posiadaniu tego nadajnika? - dziwne. a tak na marginesie to nadeszly takie czasy że podlączenie do monitoringu droga radiowa czy topo czestotliwosci dzierzawionej czy po GSM kosztuje 1 zl + VAT.

Dodano po 2 [minuty]:

a w CA-10 niskoprądowe to 5 i 6 wyjście ;)
  • #8 2160646
    jaco12
    Poziom 11  
    kolego takim sposobem jestem posiadaczem tego ndajnika bo znam szefa agencji ochrony i po porozumieniu z nim bede sam podlaczal ten nadajnik. Fakt nadajnik jest jego wlasnoscia. Co do tego programowania czestotliwosci to masz 100% racje-robi to nokton.
    pozdrawiam
  • #9 2161228
    adamosk
    Poziom 15  
    mimo ze znasz tego szefa to tym bardziej sie dziwię. powinien wyslac instalatora wystawic ci fakture za podlaczenei 1zl + VAT. Jeszcze takich numerow to nie widzialem. sorki nie chce tu nikogo urazic ale pracuje w tej dzidzinie ponad dziesiec lat ijeszcze takich rzeczy nie slyszalem.
    jaka antene zastosujesz?
    czy masz czym zmierzyc wspólczynnik WSR?
    i na jaka moc ustawic nadajnik zeby slyszala tylko baza lub ograniczona liczba retransmiterow?
    Naprawde podlaczeniem takim powinien zajac sie instalator agencji ochrony.

Dodano po 41 [minuty]:

w koncu przez xxx czasu bedziesz placil abonament
  • #10 2161456
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Coś pan płynie z tematem panie adamosk ale uwaga wodospad blisko.
    Nadajnik i odbiornik niejest produkowany dla konkretnej firmy a ja programowałem je przez ich wzajemne podłaczenie, tak programujesz nr klijenta. Co do czestotliwości zgoda.
    Za to panie jaco12 to ze zna pan szefa firmy to w przypadku niezadziałania on się poprostu wypnie, tu wchodzi w gre kasa którą firma traci i reputacja.

Dodano po 1 [minuty]:

kup nadajnik po shankii na allegro i zaprogramuj do siebie.
  • #11 2162440
    adamosk
    Poziom 15  
    witam.niestety temat jest mi na tyle dobrze znany ze stoje na twardym guncie i nie slysze wodospadu. Temat nadajnik NR2-k3 - mozliwosc programowania okresu impulsów, wlączenia bitu retransmisji w trochę nowszych programowe ograniczenie mocy . A z nickiem CENTURION powinienes to doskonale wiedziec ze jest na rynku troche nadajników z podrobionym protokolem CENTURION NOKTON i te rzeczywiście maja mozliwosc programowania czestotliwosci(tylko jeden producent) numeru systemu, nr abonenta i pare innych rzeczy. Nadajniki te produkowane sa na czestotliwosci i moce ktore mogą byc wykorzystywane tylko i wylącznie wraz z odpowiednią decyzją Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty, więc by je legalnie kupowac nalezy sie taką decyzją podeprzec.
    MOże pomyliles CENTURION nadajnik NR2-k3 z radiopowiadomieniem NOKTON.
  • #12 2163143
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Czyli wszysko jasne. Ale razem się zgadzamy niech zrobi to instalator a nie klijent czy tak ?
  • #13 2163417
    adamosk
    Poziom 15  
    CENTURION_ALARMY - :) tak tylko instalator - jest to dla mnie oczywiste
    JACO12 - nie gniewaj się - podlaczenie jest naprawde banalne tego nadajnika, ale powinien to zrobic ktos z agencji ochrony, no i potarguj się masz asa w rekawie - bedziesz oplacal miesięczny abonament.
    Powodzenia
    Adam
  • #14 2179178
    forall
    Poziom 11  
    Panowie co za czasy nadeszły żeby sobie urzytkownik systemu alarmowego sam podłączał nadajnik do monitorowania, ciekaw jestem jak to kolego sprawdzisz podczas podłaczania, czy znasz jego numer, i chyb zapomniałeś że trzeba jeszcze kontrolować napięcie sieci, oraz ustawić mu moc nadawania, a odnosnie ztrojenia anteny to sie jednemu koledze coś przewidziało NOKTON sam ustala jaka ma byc długść i nikt się nie bawi z pomiarami na obiekcie. Znam kilku takich dla których cztery kabelki w teori to prosta sparwa a w praktyce padali na pysk.

Pozdrawiam
    Piot
  • #15 2179899
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    coś panie kolego fprall błądzicie, podłączasz SWR i dokonujesz regulacji ale tylko przy zewnetrznym bacie. Jak tego nie zrobisz to nawet przy 2 km bedziesz tracił łączność

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia nadajnika Nokton NR2K3 do centralki alarmowej CA-10. Nadajnik NR2K3 jest starszym modelem zasilanym bezpośrednio z centralki, działającym na zasadzie zwarcia do masy, co umożliwia podłączenie wyjść niskoprądowych centralki (5 i 6) bezpośrednio do wejść nadajnika bez konieczności stosowania przekaźników, które bywają zawodnę. Nadajnik jest produkowany dla konkretnych agencji ochrony i nie posiada możliwości samodzielnego programowania częstotliwości ani numeru abonenta – programowanie wykonuje producent. Podłączenie powinno być wykonane przez instalatora agencji ochrony, ze względu na konieczność konfiguracji centralki, ustawienia mocy nadajnika, kontroli napięcia zasilania oraz ewentualnej regulacji anteny (pomiar współczynnika SWR). Samodzielne podłączenie jest możliwe, ale wiąże się z ryzykiem braku odpowiedzialności firmy monitorującej w przypadku awarii. W dyskusji podkreślono, że nadajnik i centrala muszą mieć połączone masy, a konfiguracja wejść centralki powinna odpowiadać funkcjom sygnalizacji czuwania i alarmu. Wspomniano także o istnieniu podróbek nadajników z możliwością programowania, które wymagają odpowiednich zezwoleń Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty. Koszty profesjonalnego podłączenia i uruchomienia systemu mogą wynosić od 300 do 500 zł plus abonament miesięczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA