logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVRstudio3.56 + USART. Przebieg nadawania danej na porcie TXD.

adasb 08 Sty 2006 14:17 1047 3
REKLAMA
  • #1 2159121
    adasb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cześć. Mam pytanko czy jest możliwość oglądania w AVR studio3.56 danej którą wysyłam poprzez Uart. Chciałbym widzieć jak bit po bicie przebiega nadawanie danej na porcie TXD.
    Z góry dziekuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 2160231
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Nie no chyba nie da sie... tym bardziej w symulatorze. Jesli chcesz debugowac wykonywanie programu w systemie przy pomocyAVRStudio to musisz miec sprzetowy programator/debugger, tzw. JTAG. Ostatnio wlasnie odkrywam walory tego urzadzonka :>.
    Nie podejrzysz w zaden sposob transmisji bit po bicie przez USART, bo ingerencja w ten proces konczy sie na wyslaniu do rejestru calego bajtu, ktory potem jest sprzetowo wysylany bit po bicie. Jesli chcesz cokolwiek podgladac na poziomie bitow to chyba musisz podlaczyc analizator stanow logicznych, ew. oscyloskop to wyjscia TX.

p.s. Ja ostatnio walcze krwawo z transmisja po RS bo nie mam analizatora, a co jakis czas uC nie odpowiada mi na ramke z kompa... po kilku godzinach doszedlem do wniosku ze to jednak Winda na PC "zapomina" wyslac ramki, chociaz pisze ze wysyla (poczatkowo myslalem ze cos mi blokuje przerwanie w uC...).
  • REKLAMA
  • #3 2161242
    adasb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tak też czułem że nie da się tego zobaczyć. Trudno .Ale dzieki za odpowiedz.
    Mam pytanko, raczej chciałem się upewnić : żeby komunikacja mikrokontrolera z komputerem przebiegała prawidłowo to muszę w linię wstawić konwerter napięc np. MAX232.
    Czy jest taka możliwość żeby zwykły UART , bez użycia konwertera nawiązywał prawidłową komunikację z PC?
    Pozdrawiam
  • #4 2161371
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    adasb napisał:
    Czy jest taka możliwość żeby zwykły UART , bez użycia konwertera nawiązywał prawidłową komunikację z PC?
    Pozdrawiam
    Jeżeli porty procka wytrzymają +/-12V z PC-ta, to nie musisz stosować żadnego konwertera ale jest to bardzo wątpliwe.
REKLAMA