Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Woltomierz ilorazowy na ICL 7107. Jak wygląda aplikacja?

saper100 08 Jan 2006 14:23 1599 4
    saper100
    Level 12  
    Witam szerokie grono musze zbudować woltomierz ilorazowy na ICL 7107
    Wiem żę układ ten ma tako możliwość tylko nie wiem jak wygląda aplikacja jego do takiej funkcji Za wszystkie rady będę wdzięczny
    Pozdrawiam
    Marek
    saper100
    Level 12  
    Witam dokładnie o coś takiego mi chodzi jeśli możesz wysłać mi jakiś schemat jak to dokładnie zrobić to będę wdzięczny pobrałem pdf z linku ale mój angielski jest cienki.
    Pozdrawiam
    Marek

Dodano po 10 [minuty]:

Witam
    Muszę przerobić układ miernika zniekształceń kit avt332 aby odczyt był cyfrowy.
    pozdrawiam
    Marek
    Attachments:
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Weź schemat aplikacyjny dla wersji 200 mV. Zasilanie musi by izolowane od części pomiarowej. Korzystnie może by użycie całego gotowego multimetru cyfrowego, który kupisz na Allegro za 10.- zł (typ "... 830", masz cały okład z dzielnikami i wyświetlaczem. Wyprowadzic trzeba tylko połączenie do wejścia referencyjnego, żeby nie było połączone z potencjometrem (w przyrządzie), którym doregulowuje się prawidłowy odczyt w/g wzorca. Do przewodów pomiarowych należy dodac potencjometry dla ustawienia współczynników proporcjonalności między napięciami. Potraktuj całoś, jako "czarną skrzynkę", która ma 1 przewód dla napięcia wzorcowego, 1 przewód dla napięcia mierzonego i 1 przewód "wspólny".
    Schematy nie wymagają znajomości języka angielskiego, zreszta w języku polskim masz duży wybór:
    http://www.google.pl/search?num=30&hl=pl&safe=off&q=ICL7106&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
    saper100
    Level 12  
    Będzie mnie to kosztowało wiele eksperymentów ale coś z tego wyjdzie.
    Dzięki i pozdrawiam