logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić gry bez PixelShader na GeForce MX? 3D Analyzer i Driver3, Thief 3

Daniu_ckm 08 Sty 2006 17:09 38299 30
  • #1 2159800
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich założyłem ten temat z myślą o posiadaczch kart Ge Force z seri MX . Moje pytanie brzmi następująco chciałbym pominąć obsługe PixelShadera w grze Driver3 czy jest mi ktoś w stanie pomóc słyszałem o programie 3D Anylayzer (o ile nie przekręciłem nazwy) Jakby ktoś był na tyle uprzejmy i mógł mi wysłać Screena z opisem jak ominąć Pixel Shadery otóż większość gier zaczęło wymagać owej obsługi w kartach graficznch np. następną grą jest Thief 3 lub też Splinter Cell Pandora Tommarow Prosze pomóżcie
  • #2 2160081
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    http://www.falconfly.de/tools.htm - tutaj masz link do programu , nazywa się 3D Analyzer
    Z prawej koło linka do ściagania jest taka ikonka niby i, jak tam naciśniesz to masz cały readme z opisem wszystkich opcji po angielsku i niemiecku...

Ciebie zapewne zainteresują:
    emulate HW TnL
    emulate pixel shader caps

Jednak wątpie, żeby to miało sens, bo gra będzie zapewne tak wolno działać, że nie pojeździsz sobie... o jakości grafiki nawet nie wspomne - lepiej pograć w jakąś starszą gierke, która dobrze wykorzysta twoją karte graficzną.
  • #3 2160417
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Dziękuje ci bardzo o coś takiego mi chodziło :) A tak przy okazji jakis opis po polsku tego programiku :P by sie przydał bo z anglika to ja jestem noga:P

Dodano po 1 [minuty]:

I powiedz mi jak użyć tego programiku:)

Dodano po 11 [minuty]:

No niestety nie chodzi :( Zaznaczyłęm opcje jakie mi poleciłeś czyli

emulate HW TnL
    emulate pixel shader caps

i nadal jak ma wejść gra wywala mnie do windowsa :(

Może sie ktoś bawił tym programikiem i jest w stanie mi powiedzieć jak ominąc te nieszczęsne Pixel Shadery ?
  • #4 2161701
    diodzik88
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    dołanczam sie do prośby kolegi ponieważ mam ten sam problem kiedys już bawiłem się 3d Analyzer'em i prubowałem na wszystkie sposoby zastanawiam się wogule czy on może to ominąć ??:>?? jedynie co udało mi się uruchomic to MoHPA a tam jedynie w moim geforcie brakowało obsuługi DX 8.1 :] ale i tak za wesoło to niedziałało :/
  • #5 2162251
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Łatwiej jest wyłączyć PixelShader w kartach od GeForce 3 niż emulować PixelShader na GeForce 2. Jest to możliwe, ale trzeba posiadać szybki procesor czyli w granicach powyżej 2 GHz, aby granie miało sens.
    Posiadam tylko Pentium III 933 MHz i gdy gra przycina się to wyłącza w Rivie Tunerze PixelShader i wszystko wraca to normy i działa, jak burza. Jednak ta sztuszka działa, gdy dana gra nie jest uparta. Czyli nie rząda obsługi PixelShader-a
    Właście chcę sprzedać swojego GeForce 3 Ti 500. Chętnych zapraszam na Allegro.
  • #6 2162848
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Odkryłem dość ciekawą rzecz :) Może was to zainteresuje otóż właczyłem 3D Analyzer wybrałem plik 3D Marka 2001 SE
    i zaznaczam opcje : Emulate HW TnL Caps, Emulate other DX 8.1 Caps, Emulate Pixel Shader Caps,Emulate bump map caps, Emulate max. Slim Texture. Po tem wziąłem włączyłem test Pixel Shaderów i co ? Zaskok <szok> ruszył test jednak widać było wyraźnie przekłamania w grafice jednak nie były one duże !! co świadczy że ten program jest nie taki zły ale niestety tylko jak do tej pory 3D Mark zadziałał z Emulowaniem Pixel Shaderów próbowałem po 3D Marku odpalić Splinter Cella Pandora Tommarow. Jednak 3D Analayzer nie potrafi w tej grze Zemulować PS albo ja coś źle ustawiam może ktoś pomóc ?? :(
  • #7 2163958
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Czy możesz mi powiedzieć po jaką wersję DirectX jest napisany Splinter Cell. Jeśli pod DirectX 9, to 3D Analyzer Ci nie pomoże. Poczytaj w pliku readme, jaką wersję Pixel Shader obsługuje - z DX 8.1 i czy też z dziewiątki. Wygląda mi, że 3D Analyzer, podrafi obsłużyć DirectX 8.1. Spróbuj uruchomić inną grę najlepiej w wersji demo.
  • #8 2164278
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Witam moji mili ponownie niestety mam złe wieści co do Splinter Cella :( ponieważ on obsługuje DirectXa w wersji 9.0 no chyba że jest nowa wesja 3D analayzera ?która obsługuje Dxa 9.0

Dodano po 51 [sekundy]:

a tak z ciekawości są jakieś inne programy pomijajaące te Pixel Shadery
  • #10 2167089
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Witam pięknie :) Wypróbowałem to co kolega znalazł jednak nadal nic może ktoś z was tutaj wie jak pominąć PixelShadery
    w SC Pandora Tommarow
  • #11 2170012
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Kup mojego GeForce 3 Ti 500 a nie będziesz musiał niczego pomijać. Tak karta rewelacyjbe działa z procesorem 1,5 GHz. W 3D Marku 2001 SE w domyślnym teście ma w granicach 7000 punktów.
  • #12 2208365
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Widzisz ja jednak myśle równierz o użytkownikach starszcych kart graficznych więc wole testować sprzęt wkocu po to go tworzą :)
  • #13 2208414
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nie przekrecajcie nazwy. Program nazywa sie 3D-Analyze (bez "R" na koncu)
  • #14 2209878
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Czegoś ciekawego się dowiedziałem jest coś takiego jak "DX9 SDK" podobno to cacuszko emuluje Pixel shadery wykorzystująć moc obliczeniową procesora słyszał ktoś coś o takim czymś ;)
  • #15 2303484
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Daniu_ckm napisał:
    Czegoś ciekawego się dowiedziałem jest coś takiego jak "DX9 SDK" podobno to cacuszko emuluje Pixel shadery wykorzystująć moc obliczeniową procesora słyszał ktoś coś o takim czymś ;)

Slyszal ale to nie jest prawda - wersja SDK to Software Developement Kit - czyli wersja "Rozwojowa Dla Programistow", jest tam zestaw dem, przykladowych kodow programow i ich zastosowan. Pelna dokumentacja biblioteki. Ogolnie - nic przydatnego dla przecietnego zjadacza chleba.
  • #16 2432823
    KazikLem
    Poziom 1  
    ok..wiem już jak zrobić aby cs pt działał na gf 440 MX:

1. Sterowniki karty muszą być 45.23
    2. Trzbeba ściągnąć program d3analyze w wersji 2.31
    3. W d3analyzer wniśnijcie select i wybierzcie plik .../offline/system/splintercel2.exe
    4. Ustawcie następujące opcje:

DirectX DeviceID's
    VendorID: 4098
    DEVICE ID: 20812

Pixel and Vertex Shader
    force max. pixels of shader version 1.4: zaznaczone
    skip pixels of shader version 1.1: zaznaczone
    skip pixels of shader version 1.4: zaznaczone
    skip pixels of shader version 2.0: zaznaczone
    force low precision pixels more shader: zaznaczone

Remove Stuttering
    quality mode: zaznaczone

5. Kliknijcie na 'run' i podziwiejcie wspaniałe códo ubisoft'u ;]

WARNING: U niektórych osób gra podczas próby włączenia termowizji(default klawisz 3) i szybkiego ładowania/zachowywania stanu(F5, F9) gry, może wyjśc do windowsa!

takie coś znalazłem w necie. OK, wszystko niby gra, włączyłem Pandorę Tommorow i elegancko chodziła (zacinała się tylko w pobliżu wody i cienie były trochę "nie teges", ale ogólnie grać się dało.
    Pograłem, pocieszyłem się i wyłączyłem komputer. Za godzinkę znów włączam, odpalam 3d-analyze, run, i co? gra wychodzi do Windowsa jak wcześniej!!!!!!!!!
    Nie wiem, wyglądało to jak jednorazowa emulacja. Reinstall gry i 3d-analyze nie pomagał, tylko raz dane mi było się pocieszyć...
  • #17 2876078
    ardi_guzik
    Poziom 1  
    mam pytanko... jak mozna skonfigurowac program 3d analyze aby na moim kompie dzialala gra prince of persia warrior within?? moj sprzet to 256 ram procek 1700 mhz i karta geforce 2 mx/mx 400 64 mb......mam program 3d analyze v 2.36. prosze o odpowiedz:) z gory dzieki
  • #18 2900344
    Skorpion196
    Poziom 2  
    Mam prośbę jednąMoglibyście mi pomóc uruchomić grę Devil May Cry 3 w 3D Analyzer.Mam karte graficzna Geaforce 4 MX 440 i niechce mi isc bo w grze jest czarny obraz a przy tym programie mozna to ominac podobno i pojdzie bez problemu.Wiec Prosze o pomoc w ustawieniach do tej gry z tym programem???
  • #19 3413103
    razjell
    Poziom 2  
    Czy da się coś zrobić by bitwa o śródziemie 2 chodziło na geforce 4 mx??? Temat jest stary ale proszę o odpowiedź :(
  • #20 3413369
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ludzie kochani przestancie się łudzić, że jakakolwiek z wyżej wymienionych gier będzie działała stabilnie bez obsługi Pixel Shader. Sam miałem kiedyś kartę pokroju MX i jedyną grą, która działała pod 3dAnalyze było Pro Evolution Soccer 4. Poza tym aplikacja ta nie powstała w celu omijania niektórych efektów w grach, ale w celach testowych. Działa najlepiej na sterownikach 4x.xx. Poza tym stosunkowo tanim kosztem można zaopatrzyć się w kartę pokroju Gf 3/4 Ti, Ati 8500/9000/9100/9200/9250, które sprzętowo obsługują DX 8.0/8.1, a co za tym idzie Pixel Shader.
  • #21 3413842
    razjell
    Poziom 2  
    Gothic 3 na geforce 4 mx działa przy drobnych modyfikacjach ale nie wiem jak to zrobić z Bitwą o śródziemie 2 jestem pewien że jest to możliwe ale nie mam pojęcia jak ;( .proszę o pomoc a nie zdania w stylu ,,kup se nową karte i dajta mi spokój''
  • #23 3416790
    razjell
    Poziom 2  
    cały czas mam ten sam błąd może znacie jakieś inne programy do omijania shaderów prosze o pomoc bo niemam żadnej kasy na kartę graficzną a gry dostałem na gwiazdke
  • #24 3417198
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    razjell napisał:
    cały czas mam ten sam błąd może znacie jakieś inne programy do omijania shaderów prosze o pomoc bo niemam żadnej kasy na kartę graficzną a gry dostałem na gwiazdke

Dam Ci radę. Sprzedaj jedną grę (lub dwie) i zainwestuj w nowy sprzęt. Co do 3d Analyze to próbuj sam, ale nie wróżę Ci sukcesów. Przekłamania w grafice i niestabilność gry (jeśli się uruchomi) będą zbyt duże, aby sensownie pograć.
  • #25 3417432
    razjell
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc. Dobrze się stało że na innym forum gość mi powiedział jak uruchomić większość nowych gier na G4MX więc mam problem z głowy ale dzięki za pomoc :/
  • #26 3417610
    Platon
    Poziom 42  
    razjell - to napisz jak - przyda sie innym.
  • #27 3631407
    BartezPLN
    Poziom 1  
    CZe bardzo was prosze zebyscie podali konfiguracje dla programu 3d anlyze zeby na geforce 4 mx chodził need for speed carbon i Gotfather bardzo prosze o szbkaodpowiedz
  • #28 3738855
    Buenor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    nerevarine napisał:
    Mały offtop - ludzie mają na nowe gry, a nie mają na inwestycje w sprzęt. Dziwne ;)

wiesz... BitComet, eMule itp. i mamy gierkę :D za niecałe 1 zł
  • #29 3738902
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Daniu_ckm napisał:
    słyszałem o programie 3D Anylayzer (o ile nie przekręciłem nazwy)

Przekręcił kolega.
    Daniu_ckm napisał:
    jak ominąć Pixel Shadery otóż większość gier zaczęło wymagać owej obsługi w kartach graficznch np. następną grą jest Thief 3 lub też Splinter Cell Pandora Tommarow

Niech sobie kolega nie robi złudzeń. Jeżeli można byłoby oszukać sprzęt karty graficzneuj jakimś darmowym programem, to producenci kart graficznych zbankrutowaliby, a jak na razie tego nie widać. Braku możliwości sprzętowych nie nadrobi kolega byle programem.
    PS. nazwę gry kolega też przekręcił.
  • #30 3739415
    Platon
    Poziom 42  
    razjell - oczywiscie wierzymy ci, ze ktos ci podal inny sposób. Czego to ludzie nie zrobią, zeby inni zadroscili im takiego wspanialego sprzetu hehehehe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uruchomienia gier wymagających obsługi Pixel Shader na kartach graficznych GeForce serii MX, takich jak Driver 3, Thief 3 czy Splinter Cell Pandora Tomorrow. Użytkownicy omawiają możliwość pominięcia lub emulacji Pixel Shaderów za pomocą programu 3D-Analyze (poprawna nazwa), który oferuje opcje takie jak "emulate HW TnL" i "emulate pixel shader caps". Jednak większość zgadza się, że emulacja Pixel Shaderów na kartach MX jest problematyczna, powoduje znaczne spowolnienie działania gier oraz błędy graficzne, a niektóre gry, zwłaszcza te korzystające z DirectX 9 (np. Splinter Cell), nie są obsługiwane przez 3D-Analyze. Wskazano, że skuteczniejsze jest wyłączanie Pixel Shaderów na kartach GeForce 3 przy pomocy narzędzi takich jak RivaTuner, pod warunkiem posiadania szybkiego procesora (powyżej 2 GHz). Pojawiły się także informacje o konfiguracji 3D-Analyze dla Splinter Cell Pandora Tomorrow, obejmującej ustawienia wymuszające pomijanie różnych wersji Pixel Shaderów i modyfikacje DeviceID, co pozwala na uruchomienie gry, choć z zacięciami i ograniczeniami. W dyskusji podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest zakup karty graficznej obsługującej sprzętowo Pixel Shadery (np. GeForce 3 Ti 500, GeForce 4 Ti, ATI 8500 i nowsze). Pojawiły się także pytania o inne programy do omijania Pixel Shaderów oraz o możliwości emulacji w DirectX 9 SDK, które jednak zostały zdementowane jako niepraktyczne dla użytkowników końcowych. Ogólnie, próby uruchomienia nowych gier na kartach GeForce MX bez natywnej obsługi Pixel Shaderów są ograniczone i często niestabilne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA