no wiec mam Geforce2 mx. mam juz go z 4 lata no i te 4 lata temu to wszystkie gry(np. RTCW NFS:U) mi dzialy dosc plynnie a teraz zadna mi nie dziala. Mam WinXp i najnowsze sterowniki i DirectX. Nie wiem co z tym moze byc. Czy moglby mi ktos pomoc?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Co to znaczy,ze gry nie dzialaja?Nie instaluja sie,wyskakuja jakiees bledy czy po prostu klatkuja?
Cytat:Jaki Kolega ma zasilacz?Marka,moc,czas uzytkowania
Cytat:Prosze obejrzec plyte pod katem spuchnietych kondensatorow
Cytat:Prosze przeskanowac pamiec MemTestem
djdrinker napisał:Witam
Sądzę, że Twój problem spowodowany jest zbyt nowymi sterownikami. Nie zawsze to co nowsze jest lepsze. Miałem kiedyś GF 4 MX i na niej poprawnie działały sterowniki tylko do wersji 41.09. Potem im nowsze to wydajność spadała i pojawiały się problemy podobne do Twoich.
Pozdrawiam
tzok napisał:Przed zainstalowaniem karty, instalujesz sterowniki chipsetu. Poza tym to na 2000/XP jakoś mi się nie chce wierzyć, że NFS: U Ci płynnie chodziło na GF2 (jeszcze pewnie MX), pod 9x - może, ale na NT marne szanse, nie przez grafikę ale przez procesor i pamięć - NT dużo bardziej obciąża te podzespoły.
Cytat:Sądzę, że Twój problem spowodowany jest zbyt nowymi sterownikami. Nie zawsze to co nowsze jest lepsze. Miałem kiedyś GF 4 MX i na niej poprawnie działały sterowniki tylko do wersji 41.09. Potem im nowsze to wydajność spadała i pojawiały się problemy podobne do Twoich.
Cytat:Przed zainstalowaniem karty, instalujesz sterowniki chipsetu. Poza tym to na 2000/XP jakoś mi się nie chce wierzyć, że NFS: U Ci płynnie chodziło na GF2 (jeszcze pewnie MX), pod 9x - może, ale na NT marne szanse, nie przez grafikę ale przez procesor i pamięć - NT dużo bardziej obciąża te podzespoły.
Cytat:Mam ta karte i sprawdzalem rozne sterowniki.Te najstarsze i te najnowsze i nie bylo problemu
Cytat:Zainstalowales sterowniki od chipsetu?
Cytat:Obecnie mam 71.84 i wszystko chodzi.
Nie mozna instalowac starych sterownikow poniewaz w nowszych grach bedzie sie mialo bialy ekran lub gra sie wogole nie uruchomi.Na 71.84 chodza mi zarowno stare jak i nowe gry.
Cytat:Co do zasilacza.To bardzo slaby model.Zeby spac spokojnie sprawdz napiecia tak jak prosilem.
Piotr_Rudy napisał:To nie jest odpowiedź na pytanie, nie wiem jakie sterowniki miałeś...Cytat:Zainstalowales sterowniki od chipsetu?
zainstalowalem wszystkie strerowniki jakie mialem
marek625 napisał:że sterownik jest programem pośredniczącym między danym urządzeniem, w tym wypadku karta graficzna, a monitorem
marek625 napisał:Osobiście nie znam w komputerze urządzenia czy programu, który pracowałby bez pośrednictwa pamięci RAM
marek625 napisał:Wystarczy otworzyć menedżer urządzeń i widać, że każde urządzenie ma przypisany określony zakres adresów do pamięci RAM / karta grafiki też /
marek625 napisał:Jeżeli sterownik jest optymalizowany pod kątem nowych funkcji karty to potrzebuje więcej pamięci aby je obsłużyć
marek625 napisał:jeżeli te funkcje są nieobsługiwane niedostępne / jak słusznie kolega napisał / pomimo to sterownik "wymusza" większy zakres adresów niż mu jest to potrzebne co może doprowadzić do konfliktu ze sterownikami innych urządzeń / pozostałe sterowniki odwołują się do tego samego zakresu adresów pamięci
marek625 napisał:powoduje to większość tzw. błędów STOP-niebieskich ekranów
marek625 napisał:Więc twierdzenie, że sterownik nie ma nic do pamięci RAM jest dla mnie co najmniej dziwne
marek625 napisał:tym bardziej w Windows XP gdzie występuje warstwa uniezależnienia sprzętu od systemu operacyjnego / całkiem inna struktura sterownika, a niestety te starsze są traktowane po "macoszemu" prze programistów /