logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce2 MX, Windows XP, nie działają żadne gry.

Piotr_Rudy 19 Lip 2006 14:01 4251 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego gry na GeForce2 MX pod Windows XP zaczęły się zacinać i zawieszać, mimo zainstalowania najnowszych sterowników i DirectX?

Na GeForce2 MX najlepiej zainstalować starsze sterowniki Detonator z serii 4x.xx albo 5x.xx, bo nowsze są optymalizowane pod nowsze karty i na starej karcie mogą powodować spadek wydajności lub zwisy [#2838632][#2834451] Warto też upewnić się, że są wgrane sterowniki chipsetu płyty głównej, bo bez nich XP może działać gorzej na starszym sprzęcie [#2836010][#2836211] Jeśli gry dalej klatkują albo się zawieszają, sprawdź zasilacz i napięcia pod obciążeniem, bo słaby zasilacz 300 W może dawać takie objawy; dobrze też obejrzeć kondensatory i przeskanować pamięć MemTestem [#2835852][#2836090] Bardzo możliwe jest też przegrzewanie się karty: jeden z użytkowników po nałożeniu pasty termoprzewodzącej i dołożeniu małego wentylatora na radiator poprawił wynik 3DMark2001 z 35 do 1600 pkt [#2847107][#2940528]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 2833693
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    no wiec mam Geforce2 mx. mam juz go z 4 lata no i te 4 lata temu to wszystkie gry(np. RTCW NFS:U) mi dzialy dosc plynnie a teraz zadna mi nie dziala. Mam WinXp i najnowsze sterowniki i DirectX. Nie wiem co z tym moze byc. Czy moglby mi ktos pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 2833703
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Zminimalizuj ilość niepotrzebnego oprogramowania, sprawdź czy nie ma wirusów itd itd.

Poza tym nie wiemy jaką masz pozostałą część konfiguracji...
  • #3 2833717
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    wirusow nie mam napewno. moja plyta glowna to Shuttle Ak32a, 320 Ramu i dysk 80 gb.
  • REKLAMA
  • #4 2833728
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Piotr_Rudy napisał:
    wirusow nie mam napewno. moja plyta glowna to Shuttle Ak32a, 320 Ramu i dysk 80 gb.

"Najnowsze sterowniki" - czyli jakie ? Możliwe, że to one powodują problem...
  • #5 2833746
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    rzymo napisał:
    "Najnowsze sterowniki" - czyli jakie ? Możliwe, że to one powodują problem...
    91.31. tez nad tym myslalem. poszukam jakies Detonatory ,zainstaluje je i zobacze jak pojdzie z grami ;)
  • #6 2833769
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam

również mam GF2 i z doświadczenia wiem że jak po dłuższym czasie gry które wcześniej chodziły zaczynają się ciąć to pomaga format dysku systemowego i nowa instalacja systemu. Myślę że powodem jest zaśmiecanie się windowsa. Sposób sprawdzony.

Pozdrawiam
  • #7 2834451
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    91.31

poszukaj sterowników z serii 5X.XX albo 4X.XX.

najnowsze sterowniki nie są kompatybilne ze starszymi kartami graficznymi.
  • REKLAMA
  • #8 2834506
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Co to znaczy,ze gry nie dzialaja?Nie instaluja sie,wyskakuja jakiees bledy czy poprostu klatkuja?

Kiedy Kolega robil ostatnio reinstalke?

Prosze przeskanowac dyski pod katem szkodnikow.

Pozdro
  • #9 2835839
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    wczoraj zrobilem format dysku systemowego. zainstalowalem sterowniki w wersji 45.23.

Cytat:
    Co to znaczy,ze gry nie dzialaja?Nie instaluja sie,wyskakuja jakiees bledy czy po prostu klatkuja?

jak wlacze gre (np. RTCW) to najczesciej sie zawiesi albo klatkuje.
  • #10 2835852
    _666_
    Poziom 29  
    Jaki Kolega ma zasilacz?Marka,moc,czas uzytkowania

Prosze zmierzyc napiecia miernikiem na molexie(wtyczka do dysku,cd) pod obciazeniem np:Prime95

Prosze obejrzec plyte pod katem spuchnietych kondensatorow

Prosze przeskanowac pamiec MemTestem

Pozdro
  • #11 2835909
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jaki Kolega ma zasilacz?Marka,moc,czas uzytkowania

300W, mam go z jakis rok

Cytat:
    Prosze obejrzec plyte pod katem spuchnietych kondensatorow

na poczatku tez myslalem ze bedzie jakis spuchniety ale nic nie znalazlem

Cytat:
    Prosze przeskanowac pamiec MemTestem

zero bledow
  • #12 2835951
    _666_
    Poziom 29  
    Czy na zasilaczu pisze tylko 300W?Nie ma nazwy firmy?Zasilacz Kolega kupil nowy czy uzywany?

Co z tymi napieciami?
  • REKLAMA
  • #13 2835956
    djdrinker
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Sądzę, że Twój problem spowodowany jest zbyt nowymi sterownikami. Nie zawsze to co nowsze jest lepsze. Miałem kiedyś GF 4 MX i na niej poprawnie działały sterowniki tylko do wersji 41.09. Potem im nowsze to wydajność spadała i pojawiały się problemy podobne do Twoich.

Pozdrawiam
  • #14 2835995
    _666_
    Poziom 29  
    djdrinker napisał:
    Witam

Sądzę, że Twój problem spowodowany jest zbyt nowymi sterownikami. Nie zawsze to co nowsze jest lepsze. Miałem kiedyś GF 4 MX i na niej poprawnie działały sterowniki tylko do wersji 41.09. Potem im nowsze to wydajność spadała i pojawiały się problemy podobne do Twoich.

Pozdrawiam

Mam ta karte i sprawdzalem rozne sterowniki.Te najstarsze i te najnowsze i nie bylo problemu.Sprawdzalem zeby znalezc te najszybsze i najlepsze.Testy przeprowadzalem 3D Markiem i BootVise-em

Pozdro
  • #15 2836010
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6511
    Przed zainstalowaniem karty, instalujesz sterowniki chipsetu. Poza tym to na 2000/XP jakoś mi się nie chce wierzyć, że NFS: U Ci płynnie chodziło na GF2 (jeszcze pewnie MX), pod 9x - może, ale na NT marne szanse, nie przez grafikę ale przez procesor i pamięć - NT dużo bardziej obciąża te podzespoły.
  • #16 2836043
    _666_
    Poziom 29  
    tzok napisał:
    Przed zainstalowaniem karty, instalujesz sterowniki chipsetu. Poza tym to na 2000/XP jakoś mi się nie chce wierzyć, że NFS: U Ci płynnie chodziło na GF2 (jeszcze pewnie MX), pod 9x - może, ale na NT marne szanse, nie przez grafikę ale przez procesor i pamięć - NT dużo bardziej obciąża te podzespoły.

Chodzi plynnie na tej karcie.Moj brat mial taka i 256MB ramu.Akurat ta gra obciaza ram a tego autorowi nie brakuje.Poza tym Kolega pisal,ze wczesniej dzialaly dosc plynnie a teraz klatkuja i sie zawieszaja.

Uwazam,ze nalezy sie przyjrzec zasilaczowi.Reszte Kolega juz sprawdzil

Pozdro
  • #17 2836065
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    Cytat:

wlasnie kiedys mialem inne sterowniki z serii 4x.xx

Cytat:

kiedys mialem win98 i na tym mi wszystko plynnie chodzilo teraz mam Xp i nie dziala nic, nawet starsze gry. Ale jakies dwa miesiace temu zainstalowalem 98 i bylo to samo, nic nie chcialo sie wlaczyc

Cytat:
    Mam ta karte i sprawdzalem rozne sterowniki.Te najstarsze i te najnowsze i nie bylo problemu

a Ty jakie masz sterowniki

a co do zasilacza to jest Colorsit 300u-fnm, mam go jakis rok i kupilem go nowego
  • #18 2836090
    _666_
    Poziom 29  
    Obecnie mam 71.84 i wszystko chodzi.

Nie mozna instalowac starych sterownikow poniewaz w nowszych grach bedzie sie mialo bialy ekran lub gra sie wogole nie uruchomi.Na 71.84 chodza mi zarowno stare jak i nowe gry.

To,ze w XP nie chodza niektore stare gierki to normalne.Instaluje sie wtedy jakies emulatory systemu,patche pod XP lub trzyma sie w kompie sdwa systemy:XP i 98.

Zainstalowales sterowniki od chipsetu?

Co do zasilacza.To bardzo slaby model.Zeby spac spokojnie sprawdz napiecia tak jak prosilem.

Pozdro
  • #19 2836134
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    Cytat:

zainstalowalem wszystkie strerowniki jakie mialem

Cytat:
    Obecnie mam 71.84 i wszystko chodzi.

Nie mozna instalowac starych sterownikow poniewaz w nowszych grach bedzie sie mialo bialy ekran lub gra sie wogole nie uruchomi.Na 71.84 chodza mi zarowno stare jak i nowe gry.

pokombinuje jeszcze z tymi sterownikami z nowszymi i staszymi.

Cytat:
    Co do zasilacza.To bardzo slaby model.Zeby spac spokojnie sprawdz napiecia tak jak prosilem.

tzn. ja go nie wybieralem, taki mi dali w serwisie jak stary sie zepsul. ja kupil bym inny ale komp jeszcze wtedy na gwaranji byl.

popoludniu pozycze od kumpla GeForce 4i najwyzej zasilacz tez od niego wezme i zobaczymy jak na tym pojdzie z grami
  • #20 2836198
    tzok
    Piotr_Rudy napisał:
    Cytat:

zainstalowalem wszystkie strerowniki jakie mialem
    To nie jest odpowiedź na pytanie, nie wiem jakie sterowniki miałeś...
  • #21 2836211
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    tAk zainstalowalem sterowniki od chipsetu
  • #22 2837955
    marek625
    Poziom 12  
    Witam jest jeszcze taka opcja, że niektóre gry były pisane pod określone karty grafiki, czyli sterowniki, wiem jaki maiałem problem z grą "worl war III', która przy moim gf 5200 działała tylko ze sterami serii 6xx, a przy innych były zwisy i restarty, zwłaszcza, że gf 2mx ma wsparcie sprżetowe bodajże w directx 6 lu 7, a najnowsze sterowniki wsparcie dla direct 9c, więc zgadzam się zkolegami, którzy piszą, że najnowsze sterowniki są dla najnowszych kart i sprzetu / zwłaszcza pamięci, bo inne jest trochę adresowanie w ddr-ach, a inne w sdram-ach . Przy takich problemach może pomóc czasem zmiana gniazda pamięci, wyjęcie kości, lub obsadzenie nieparzystych gniazd.

Proszę poprawić błędy.
    [jankolo]
  • #23 2838632
    tzok
    :arrow: marek625:
    Jaki ładny pseudonaukowy wywód... ty wiesz chociaż o czym piszesz, jakie inne adrsowanie, co w ogóle mają sterowniki karty graficznej do pamięci RAM!?!

Wytłumaczenie jest proste:
    * nowe sterowniki są optymalizowane pod nowe karty
    * funkcje nieobsługiwane przez kartę są niedostępne dla silnika 3D i niektórych efektów po prostu brakuje (choć nie wiem czy niektóre nie są emulowane softwareowo)

Nie ma sensu używaćnajnowszych sterowników ze starą kartą, mając GF 2MX używałem wyłącznie Detonatorów 14.40, mimo że były już 56.xx - nie było gry, która by nie poszła na 14.40 a chodziła na 56.xx (na odwrót to i owszem). Nowsze sterowniki nic nie dają, one nie dodadząobsłu DX9 jak karta tego nie obsługuje, mając kartę z wsparciem DX7 wystarczy używać sterowników i samego DX w wersji DX7, jeśli gra będzie wymagała DX8 lub DX9 to jaich sterowników/DX byśmy nie zainstalowali to i tak nie pójdzie.
  • #24 2839223
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    zrobilem benchmark 3Dmark2001 i mielem 35 pkt na GeForce 4 MX mialem 2945 pkt na tych samych sterownikach

mozecie mi polecic jakas dobra karte w granicach 150-170zl??
  • #25 2845944
    marek625
    Poziom 12  
    w odpowiedzi na post kolegi tzoka pragnę zauważyć, że sterownik jest programem pośredniczącym między danym urządzeniem, w tym wypadku karta graficzna, a monitorem. Osobiście nie znam w komputerze urządzenia czy programu, który pracowałby bez pośrednictwa pamięci RAM. Wystarczy otworzyć menedżer urządzeń i widać, że każde urządzenie ma przypisany określony zakres adresów do pamięci RAM / karta grafiki też /. Jeżeli sterownik jest optymalizowany pod kątem nowych funkcji karty to potrzebuje więcej pamięci aby je obsłużyć, jeżeli te funkcje są nieobsługiwane niedostępne / jak słusznie kolega napisał / pomimo to sterownik "wymusza" większy zakres adresów niż mu jest to potrzebne co może doprowadzić do konfliktu ze sterownikami innych urządzeń / pozostałe sterowniki odwołują się do tego samego zakresu adresów pamięci / i powoduje to większość tzw. błędów STOP-niebieskich ekranów lub może spowalniać komputer. Więc twierdzenie, że sterownik nie ma nic do pamięci RAM jest dla mnie co najmniej dziwne, tym bardziej w Windows XP gdzie występuje warstwa uniezależnienia sprzętu od systemu operacyjnego / całkiem inna struktura sterownika, a niestety te starsze są traktowane po "macoszemu" prze programistów /
  • #26 2845963
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    marek625 napisał:
    że sterownik jest programem pośredniczącym między danym urządzeniem, w tym wypadku karta graficzna, a monitorem

Niech kolega nie wypisuje wierutnych bzdur. Między kartą graficzną a monitorem pośredniczy kabel, po którym przesyłane są odpowiednie sygnały.
    marek625 napisał:
    Osobiście nie znam w komputerze urządzenia czy programu, który pracowałby bez pośrednictwa pamięci RAM

Proszę się zastanowić, czy kolega używa terminu pośrednictwo we właściwym znaczeniu?
    marek625 napisał:
    Wystarczy otworzyć menedżer urządzeń i widać, że każde urządzenie ma przypisany określony zakres adresów do pamięci RAM / karta grafiki też /

A można wiedzieć, w którym miejscu jest napisane RAM? Czy nie jest tam napisane zakres adresów pamięci? A na wartości tych adresów kolega był łaskaw zwrócić uwagę?
    marek625 napisał:
    Jeżeli sterownik jest optymalizowany pod kątem nowych funkcji karty to potrzebuje więcej pamięci aby je obsłużyć

Wniosek nieuprawniony. Nowe funkcje są zawyczaj związane z nowym sprzętem i związek z wielkością zajmowanej pamięci jest nieuzasadniony.
    marek625 napisał:
    jeżeli te funkcje są nieobsługiwane niedostępne / jak słusznie kolega napisał / pomimo to sterownik "wymusza" większy zakres adresów niż mu jest to potrzebne co może doprowadzić do konfliktu ze sterownikami innych urządzeń / pozostałe sterowniki odwołują się do tego samego zakresu adresów pamięci

Poprawnie napisane sterownik przy systemie nie pogryzionym przez drobnoustroje i nie usprawnionym nie wykaże takiego zachowania.
    marek625 napisał:
    powoduje to większość tzw. błędów STOP-niebieskich ekranów

Jak to kolega policzył, że te błędy akurat stanowią większość sygnalizowanych w ten sposób? Może kolega to czymś podeprzeć?
    marek625 napisał:
    Więc twierdzenie, że sterownik nie ma nic do pamięci RAM jest dla mnie co najmniej dziwne

Kolega po prostu nie zrozumiał podanej informacji.
    marek625 napisał:
    tym bardziej w Windows XP gdzie występuje warstwa uniezależnienia sprzętu od systemu operacyjnego / całkiem inna struktura sterownika, a niestety te starsze są traktowane po "macoszemu" prze programistów /

A ten akapit prosiłbym napisać mniej profesjonalnie a bardziej zrozumiale, bo niespecjalnie zrozumiałem to macosze traktowanie tych starszych.
  • #27 2846070
    tzok
    Ze swojej strony dodam, że to co jest podane w menedżerze urządzeń to tzw. adres bazowy - są to adresy znajdujące się w wydzielonym obszarze adresowym (choć mogą być przesłaniane pamięcią RAM), przez które procesor może się komunikować ze sprzętem. W przestrzeni adresowej procesora, jest nie tylko pamięć RAM, ale różnież ROM, BIOSy kart rozszerzeń i wybrane rejestry ich procesorów/kontrolerów.

Warstwa abstrakcji sprzętu (HAL), rzeczywiście jest i to we wszystkich systemach Windows na jądrze NT, począwszy od wersji 2000 jest zunifikowany model sterowników - WDM (obsługiwany również przez Win98SE i WinMe). Na Windows XP w ogóle nie działają sterowniki VXD (miniport driver, dla Win95/98 ) więc nie bardzo rozumiem o co chodziło w tym otatnim zdaniu.
  • #28 2846105
    ShX
    Poziom 13  
    jakiej firmy masz ta grafike??
    Jezeli MSI zainstaluj najpierw oryginalne sterowniki z plytki to zwiekszy twoje szanse powodzenia o jakies 30%, jezeli innej formy to pobierz stery ze strony producenta, takie powiedzmy sprzed dwoch lat.

Trudno podac tu jakas inna logiczna rade oprocz tych ktore juz tu byly

dobra karta za 150-170?? hmm
    Radeon 9600Pro kupisz na alegro
    lub ewentualnie GF5500
  • #29 2847107
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    czy na radiatorze procesora karty jest wentylator. u mnie nie było i po założeniu karta znacznie przyspieszyła (podczas dużego obciążenia). nawet podkręcała się całkiem nieźle (riva tuner)
  • #30 2847617
    Piotr_Rudy
    Poziom 11  
    aby radiator jest. radiator robi sie troche goracy. no ale kiedys dzialalo

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej GeForce2 MX zgłasza problem z uruchamianiem i płynnym działaniem gier na systemie Windows XP, mimo posiadania najnowszych sterowników i DirectX. W dyskusji wskazano, że najnowsze sterowniki mogą nie być kompatybilne ze starszymi kartami, co powoduje spadek wydajności i problemy z grami. Zalecane jest używanie starszych wersji sterowników z serii 4x.xx lub 5x.xx (np. Detonatory 14.40 lub 45.23), które lepiej współpracują z GeForce2 MX. Sugerowano także wykonanie formatu systemu i reinstalację sterowników chipsetu. Problemy mogą wynikać również z niewystarczającego lub wadliwego zasilacza (model Colorsit 300u-fnm), a także z braku odpowiedniego chłodzenia karty – montaż wentylatora na radiatorze poprawia stabilność i wydajność. Wskazano, że Windows XP może mieć problemy z kompatybilnością starszych gier, które działały płynnie na Windows 98, co wymaga stosowania emulatorów lub podwójnych systemów. Testy wydajnościowe 3DMark2001 wykazały niskie wyniki na GeForce2 MX bez chłodzenia, a po dodaniu wentylatora wynik wzrósł do około 1600 pkt. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wymiany karty na nowszy model w budżecie 150-170 zł, np. Radeon 9600 Pro lub GeForce 5500. Poruszono również kwestie techniczne dotyczące adresowania pamięci przez sterowniki i kompatybilności DirectX, podkreślając, że karta GeForce2 MX obsługuje DirectX 6 lub 7, a nowsze sterowniki i DirectX 9 nie poprawią wydajności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA