logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALTERA MAX. Jak zabrać się do odczytania zawartości układu?

Repa 08 Sty 2006 23:17 1657 6
REKLAMA
  • #1 2161290
    Repa
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zabrać się do odczytania zawartości układu Altera MAX EPM7128ATC144-7. Zawartość podobno jest zabezpieczona przed odczytem (nie mam jej jeszcze u siebie, kolega rzucił temat więc chciałbym się jakoś do niego przygotować).
    Układ pochodzi ze spalonego urządzenia telekomunikacyjnego, muszę skopiować jej zawartość, aby zapisać ją w drugim jako klon tego spalonego.

Posiadam programator Labtool 48, jak się do niego zabrać aby nie sp.... tematu??

Pozdrawiam
    Repa
  • REKLAMA
  • #2 2164327
    Blasiutek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam,
    jak jest zabezpieczony to myślę że juz po sprawie. Jeśli nie to sprawdź czy labtool radzi sobie z nim a potem poszukaj w pliku adapters.txt schematu przejściówki.

Pozdrawiam
    Blasiutek
  • REKLAMA
  • #3 2165311
    Repa
    Poziom 15  
    Witam

Właśnie chodzi mi o to czy jest jakiś sposób odczytania tej zabezpieczonej zawartości, bo nigdy nie maiłem do czynienia z tego typu układami to jest mój pierwszy kontakt. :D

A nie ukrywam, że ta zawartość jest dość istotna, w przeciwnym wypadku trzeba będzie zakupić urządzenie co najmniej 2000x droższe niż ten układ.

Pozdrawiam
    Repa
  • REKLAMA
  • #4 2167288
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Repa napisał:
    Właśnie chodzi mi o to czy jest jakiś sposób odczytania tej zabezpieczonej zawartości, bo nigdy nie maiłem do czynienia z tego typu układami to jest mój pierwszy kontakt. :D
    Takie samo jak odczytanie zablokowanego przed odczytem procesora. To taki sam poziom trudności.
    Repa napisał:
    A nie ukrywam, że ta zawartość jest dość istotna, w przeciwnym wypadku trzeba będzie zakupić urządzenie co najmniej 2000x droższe niż ten układ
    Standard, kupując urządzenie nie płacisz za materiał ale za technologie.
  • REKLAMA
  • #5 2167733
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    ->Repa,
    Mozesz pogrzebac troszke z napieciem zasilania, ale bardzo ostroznie. Przy granicznych wartosciach czasem bywa, ze zabezpieczenie zadziala blednie i wtedy jest szansa na sukces. inna metoda jest pokombinowanie z sygnalami jTaga. Przy granicznych wartosciach niektore uklady sie tak blokuja, ze daja dostep do samego zoltka :)
    Ale to wymaga czasu i co najmniej kilkunastu ukladow do spalenia.
    jesli nie masz z tym praktyki, to moze jakies czary zadzialaja albo egzorcyzmy.
    Jest w polsce kilka firm specjalizujacych sie w takich dzialaniach, ale ( o ile chcesz to robic legalnie ) musisz udowodnic swoje prawo do takiej zawartosci. W przeciwnym przypadku jest to po prostu kradziez cudzej wlasnosci intelektualnej a osoba dopuszczajaca sie takiego czynu to zwykly zlodziej i podlega wymiarowi sprawiedliwosci. W zasadzie jest to sluszne, gdyz sporo sie trzeba natrudzic by wymyslic cos madrego.
    Ale nie rozmawiamy przeciez o takim przypadku.
    Pewien jestem, ze gdzies zapodziales swoje zrodla i po prostu chcesz je odzyskac, czyz nie ? W takim przypadku polecam profesjonalne uslugi wysspecjalizowanych firm. Sa one wprawdzie bardzo kosztowne ale daja spora szanse na powodzenie. Orientacyjny koszt takiej robotki to jakies 1000 razy cena kostki. To wciaz dwa razy taniej niz uklad o ktorym wspominales :) .

powodzenia, yego
  • #6 2168278
    Repa
    Poziom 15  
    OK dziękuję za podpowiedzi, chyba będę musiał skorzystać z usług, jednej z firm która się tym zajmuje.

Nie będę kombinował bo zawartość jest dość istotna.

Pozdrawiam
    Repa
  • #7 2169265
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Repa napisał:
    OK dziękuję za podpowiedzi, chyba będę musiał skorzystać z usług, jednej z firm która się tym zajmuje.
    Daj namiar na taką firme.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby odczytania zawartości układu Altera MAX EPM7128ATC144-7, który jest zabezpieczony przed odczytem. Użytkownik posiada programator Labtool 48 i szuka wskazówek, jak bezpiecznie podejść do kopiowania zawartości z uszkodzonego urządzenia telekomunikacyjnego w celu stworzenia klonu. Odpowiedzi wskazują, że jeśli układ jest zabezpieczony, odczyt jest bardzo trudny lub niemożliwy bez specjalistycznych metod. Sugerowane są eksperymenty z napięciem zasilania lub sygnałami JTAG, które mogą czasem obejść zabezpieczenia, jednak wymagają dużego doświadczenia i wielu prób. Wskazano również na legalne aspekty kopiowania zawartości oraz możliwość skorzystania z usług firm specjalizujących się w odzyskiwaniu danych z zabezpieczonych układów. Ostatecznie autor rozważa zlecenie zadania profesjonalistom ze względu na istotność zawartości i ryzyko uszkodzenia układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA