logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 5106 vs Canon CLC 900 - który lepszy do usług z Fiery?

rafal.m 08 Sty 2006 23:49 1977 7
REKLAMA
  • #1 2161397
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Potrzebuje rady kolegów po fachu, ponieważ mam małe doświadczenie w serwisowaniu kolorowych kopiareki, a właśnie potrzebuje kupić takie urządzenie na usługi z Fiery. Mam wybór miedzy maszynami jak w temacie. Jeśli mógł by mi ktoś coś bliżej powiedzieć coś jak te maszyny się sprawdzają w codziennej pracy byłbym wdzięczny.Chodzi mi o takie informacje jak: jakość kopi, co najczęściej leci w nich, jednym słowem którą bardziej opłaca się kupić i z którą będe miał mniej kłopotów.
    Za wszelkie sugestie będe bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 2162891
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Odpuść sobie obie , to totalne nieporozumienie. Z Ricoha tylko i wyłącznie Aficio 1224c /1232c. Starsze kolory są bardzo awatyjne i mają drogie częśći.Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2163685
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dzięki za rade ale nie stać mnie narazie na nic droższego, a może jeszcze jakieś sugestie, jaką kopiarkę kolorową polecacie za ok. 2 tyś. może być do remontu.
  • REKLAMA
  • #4 2163986
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Witam.
    Jeśli ja miałbym wybierać to wybrał bym Ricoha co najmniej z trzech powodów:
    1. waży mniej od Canona
    2. waży mniej od Canona
    3. można kupić sobie kilka takich maszyn na części za grosze i ważą mniej od Canona.

Jest to moje zdanie i nie jest ono obiektywne.
    :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

machina
  • #5 2164057
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 259
    No...to...powaliła mnie "waga" argumentów :)
    Faktycznie w starciu: CLC a futryna drzwiowa szer. 40 cm - to jest problem :)

za ok. 2 tys. to możesz nabyć : 2xCLC700 (bez fierki)
    lub
    1XCLC700 (mała fierka)

Fiery - "ColorPass..."

te "dinozaury" to najlepszy sprzęt tej epoki.

Sam sprzedałem nowsze, fajoskie : Canony CP660 - do punktów, ale starych CLC nie chcieli oddać.
    CLC - mają swoją klasę !
    Mimo że z "CP" też się cieszą.
    Tak oryginalnej (błyszcząca kopia, nasycenie kolorów) kopii nie Uzyskasz na nowych "wymiataczach".
    "to usz se ne wrati"
    TONERY, Developery - już tanie i w miarę dużo
    Gorzej z wiedzą fachową :(
    Sam widzisz...ale które "kolory" znają ludziska dobrze.
    Z Ricohem miałem BARDZO nie miłe, "subiektywne" doświadczenia .
    Najlepiej się je złomuje;)

Pozdrawiam
  • #6 2164519
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Kolega Serwek ma troszeczkę racji. Każdy z nas ma jakieś ulubione kopiarki na których zęby zjadł i wie o nich prawie wszystko ale .... i tu właśnie zaczynają się schody. Jestem zdania że Ricohowate kolory są jednak najłatwiejsze w serwisowaniu, jednak co do jakości kopii to są troszkę gorsze od Canonów i odwrotnie. Każda maszyna ma wady i zalety, coś kosztem czegoś.
    Jedyną radą jaką mogę ci udzielić i wziąć za to odpowiedzialność to nigdy nie kupuj kolorowej Minolty to jest dopiero szajs za koszmarne pieniądze.

machina
  • #7 2164908
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Powiem krótko, nieuzyskasz lepszej jakosci kopii jak na CLC 900.:D[/code]
  • REKLAMA
  • #8 2189468
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 259
    To fakt - NIESTETY :(
    Minolty (Konica) kolorowe to na Naszym rynku - tylko kłopoty !!!
    Brak czego kolwiek
    Ceny materiałów , już nie mówiąc o częściach osiągają astronomiczne wartości (bo ich niema w magazynach PL).
    Brak należytej konstruktywnej i solidnej wiedzy, doświadczenia.
    Wszyscy są Mądrzy, ale nikt nie Wie na pewno.
    Wszystko na "macanego"
    Sam obsługuję Minoltę i Konicę ale w kolorach (z przykrością :( )polecam Canony CLC.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między kopiarkami Ricoh 5106 a Canon CLC 900 do usług z Fiery. Użytkownicy wskazują, że starsze modele Ricoh są awaryjne i mają drogie części, rekomendując raczej modele Aficio 1224c/1232c. Canon CLC 900 jest chwalony za najwyższą jakość kopii, zwłaszcza pod względem nasycenia kolorów i błysku, a także za dostępność tanich tonerów i developerów. Ricoh jest natomiast ceniony za łatwość serwisowania i niższą wagę urządzeń, co ułatwia transport i naprawy. W kontekście budżetu około 2000 zł sugerowane są używane modele Canon CLC700, które mogą mieć mniejsze lub większe wsparcie Fiery. Minolta (Konica) kolorowa jest zdecydowanie odradzana ze względu na wysokie koszty części i brak wsparcia serwisowego. Podsumowując, Canon CLC 900 oferuje lepszą jakość kopii, Ricoh jest łatwiejszy w serwisowaniu, a Minolta jest najmniej polecana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA