logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate SATA 160GB - instalacja na płycie VIA K8T Neo / K8T800, sterowniki RAID?

xawier 09 Sty 2006 01:05 3924 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować i zainstalować dysk SATA 160 GB na płycie MSI K8T Neo z kontrolerem VIA VT8237, aby BIOS i Windows XP go wykryły?

Aby Windows XP wykrył dysk SATA podczas instalacji, trzeba włączyć kontroler SATA oraz jego BIOS w ustawieniach płyty, a następnie podczas instalacji nacisnąć F6 i wczytać z dyskietki właściwy sterownik VIA dla VT8237/VT6420 [#2164119] Po ekranie BIOS-u płyty powinien pojawić się BIOS kontrolera SATA; klawiszem wskazanym w instrukcji, według odpowiedzi zwykle TAB, należy wejść do jego konfiguracji i ustawić pojedynczy dysk jako „single” [#2164516] Płyta może mieć dwa kontrolery SATA — VT8237 oraz dodatkowy P20378 — dlatego należy sprawdzić w instrukcji, do którego kontrolera podłączony jest dysk, i włączyć odpowiednią opcję [#2164229] Jeżeli dysk nie jest widoczny już w BIOS-ie kontrolera, sam sterownik F6 nie pomoże; warto sprawdzić kabel, zasilanie oraz zgodność trybu SATA. W przypadku problemów z wykrywaniem niektórych dysków można założyć zworkę na dwa prawe piny złącza konfiguracyjnego dysku, co ogranicza transfer do trybu SATA-I; jeśli to nie zadziała, można sprawdzić drugą pozycję zwory [#2171592][#2227927]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2161551
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam. Niestety mój dysk 40 GBpo formacie trochę odżył, ale czas na nowy - ten zostanie awaryjnie. Chcę kupić dysk SATA 160 GB. I mam do dysku w komplecie kabelki. Mam płytę: VIA K8T Neo / K8T800 i z tego co przeczytałem w instrukcji to obsługuje ona dysk SATA - 150MB/s. Mam rację? Jak zainstalować go mechanicznie i podłączyć - wiem. Ale nie wiem czy trzeba coś doinstalować. Znalazłem przy płycie dyskietkę na której napisane jest:
    G72-VASA040
    VIA SATA RAID Driver
    For VT6420/VT8237

Co z tym zrobić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2161556
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jak bedziesz instalowal windowsa na tym dysku to wcisniesz podczas instalacji F6 i wsadzisz ta dyskietke :)
  • #3 2161559
    xawier
    Poziom 29  
    I to wszystko? A obojętnie w którym momencie? Szkoda, że się nie pobawiłem na tym starym dysku, bo dzisiaj instalowałem na nim system. A czy mogę mieć podłaczone dwa rodzaje dysków - stary i na (master) - nowy? Czyli bez tej dyskietki rozpozna nowy dysk SATA? To po co ona jest - ma zapewnić lepszą i szybszą pracę dysku? Proszę o pomoc, bo w poniedziałek w sumie dzisiaj kupuję dysk i muszę odpalić komputer.

Pozdrawiam
  • #4 2162602
    xawier
    Poziom 29  
    No i dysk kupiłem 160 GB SATA. Tą procedurę z F6 robiłem wiele razy i czyta dyskietkę. Wyświetla, że system Windows XP zawiera już sterownik VIA RAID Controller Windows XP.
    A dalej przechodząc do instalacji wyświetla, że nie znalazł żadnych dysków twardych.

Nie wiem co robić. Dobrze, że system mam na drugim dysku, ale i na XP nie widzi tego dysku. Jest jakis sposób pewny?
  • #5 2162685
    Omus
    Poziom 14  
    Jeśli ten twórj kontroler SATA to równierz kontroler raid, to powinien mieć osobny bios który startuje i ładuje się zaraz po biosie płyty głównej.
    1. musisz mieć włączony w zwykłym bisie sam kontroler SATA
    2. po ekranach zwykłego biosa powinno pojawic sie na krótko okkienko biosa kontrolera do ustawień zaś możesz wejść przez jakiś "F", (u mnie f6- inna płyta)
    3. w ustawieniach kontrolera (w jego "biosie") wykrywasz dysk i ustawiasz go jako "single"
    4. teoretycznie od tego momentu powinno działać, mimo iz teoretycznie win2K i XP potrzebują instalacji sterownika przy instalacji systemu, u mnie wszystko śmigało bez przeistalowywanmia systemu, win sam znalazł sobie sterowanik. (co innego jak chcesz na niego system zainstalowac - wtedy trzeba JEŚLI GO NIE MA)
    5. nie zapomnij o sformatowaniu dysku, i nie dziw się jeśli nie zobaczysz go zaraz w windowsie po zainstalowaniu go w biosie ;)
  • REKLAMA
  • #6 2163150
    xawier
    Poziom 29  
    To wygląda na czarną magie - nic nie wychodzi. Jak odpalę system ze starego dysku to w urządzeniach (przy podłączonym też dysku SATA) w Kontrolerach SCSI i RAID - VIA SATA RAID - wyświetla wykrzyknik na żółtym tle - dalej wchodząc wyświetla błąd (KOD 10) a jak odłącze dysk SATA to wtkszyknika przy tym kontrolerze nie ma... :cry:
    Co robić?
  • #7 2163346
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    A w BIOSIE widzisz ten dysk?
    BIOS musi go zobaczyć, aby potem Xp mógł go obsłużyć.
    Mam starszą płytę, w niej SATA obsługiwane jest przez dodatkowy wbudowany kontroler PCI (SIl 3112A) i potrzebna jest procedura z dyskietką i F6. Jeśli płyta obsługuje SATA natywnie, to sterowniki do SATA wystarczy doinstalować później, ale musisz najpierw włączyć obsługę SATA - polecam lekturę instrukcji obsługi płyty.
  • #8 2163532
    xawier
    Poziom 29  
    Włączona jest obsługa SATA w biosie: VT8237-SATA IDE Controller Enabled - mimo to dysku nie widzi. Widzi tylko DVD - ROM i Stary dysk. A z tym F6 z dyskietką to robiłem i nic. A może jest inna procedura? Już mi ręce opadają.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2163644
    peterka43
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Podaj jaki to dysk?(że SATA i 160 GB to wiadomo).Być może jest to SATA2 i trzeba przestawić zworką na SATA(tak ma np Samsung HD160JJ)
  • #10 2163672
    xawier
    Poziom 29  
    To nie jest SATA2 tylko SATA Seagate Barracuda 150 MB/s. Gdzie mam go widzidzieć w BIOSIE? Co zrobić aby BIOS zobaczył dysk. Widzę, że temat jest trochę problematyczny...
  • #11 2164049
    Omus
    Poziom 14  
    a wiesz już czy kontroler SATA ma swój bios z ustawieniami do raidu itd. ??? jeśli dysk widziany jest w bisie (czy to płyty czy kontrolera) to musi go widziec instalator systemu i sam system jeśli dysk jest sformatowany - cudów nie ma.
  • #12 2164112
    xawier
    Poziom 29  
    Ja nie formatowałem. Myślę o wymianie na ATA w sklepie. Bo coś tu nie gra. Mam dyskietkę, którą trzeba włożyś przy instalacji windowsa (F6 itd) i lipa. Bios raczej go nie widzi - nigdzie nie mogę znaleźć. Chyba, że źle szukam - koło CD-ROM? Instalator systemu też go nie widzi. Wyswietla, że nie znalazł i nie moze kontynuować instalacji. Na początku czyta tą dyskietkę i coś wgrywa- wciskam "s" i wybieram kontroler dla XP i mam możliwość F3 wyjście albo Enter z domyślnymi sterownikami windows.
  • #13 2164119
    pwjot
    Poziom 18  
    Jak to jest 8237, to nie ma natywnej obsługi SATA i wymaga sterowników (F6 itd.). Musi być włączony BIOS kontrolera SATA. Trzeba przejrzeć BIOS płyty (jaka to płyta?) i znaleźć opcję włączania BIOSu kontrolera iwłączyć go. Jeśli dysk jest jeden, zwykle zostaje automatycznie skonfigurowany jako samodzielny.
  • #14 2164166
    xawier
    Poziom 29  
    Tak to 8237 a płyta to: MSI K8T Neo Znalazłem w biosie i w instrukcji: Integrated Peripherals a tam: OnBoard PCI Controller i w komputerze jest tylko:Lan Controller i AC 97 Audio a w instrukcji (płyty głównej)są jeszcze dwie linijki 1394 Controller i P20378 S.ATA Controller - czyli chyba trzeba to jakoś włączyć. Czekam na wasze rady bo sam nie poradzę sobie.

Pozdrawiam
  • #15 2164229
    pwjot
    Poziom 18  
    Masz DWA kontrolery SATA: 8237 i P20378. Włącz oba- te opcje są w Biosie, właśnie sprawdziłem.
  • #16 2164266
    xawier
    Poziom 29  
    Tego P20378 nie mogę znaleźć - nie ma go - w instrukcji płyty głównej jest. NIe wiem gdzie przestawić aby pojawiło się do wyboru to P20378.
  • #17 2164269
    pwjot
    Poziom 18  
    Podaję obrazek z instrukcji.
    Załączniki:
    • Seagate SATA 160GB - instalacja na płycie VIA K8T Neo / K8T800, sterowniki RAID? Nowy-2.gif (22.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2164335
    xawier
    Poziom 29  
    U mnie nie ma tych dwóch z drugiej mniejszej planszy. A z tej pierwszej planszy dużej mam ten kontroler SATA i PATA Enabled.
  • #19 2164516
    pwjot
    Poziom 18  
    Widocznie masz wersję zubożoną płyty :(.
    Poczytaj sobi dodatek B do instrukcji obsługi.
    Tam jest opis instalacji: trzeba wejść w BIOS przycislkiem TAB
  • REKLAMA
  • #20 2164652
    xawier
    Poziom 29  
    Nie mam tego dodatku B do instrukcji. Chetnie bym przejrzał. Oto załacznik mojego Biosu w praktyce - tylko dwie linijki - może coś trzeba przełączyć aby pojawiły się te linijki?
    Załączniki:
    • Seagate SATA 160GB - instalacja na płycie VIA K8T Neo / K8T800, sterowniki RAID? Zdjęcie026.jpg (17.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 2164681
    pwjot
    Poziom 18  
    Mam pdfa 5,6MB. Podaj adres, to Ci podeślę.
  • #22 2164832
    xawier
    Poziom 29  
    semakop(_at_)onet.pl
    A swoja drogą to dziwna sprawa z tymi dyskami - znacznie trudniej zainstalować - ciekawe kiedy mi się uda - moze za kilka dni
  • #23 2164882
    pwjot
    Poziom 18  
    Coś nie taki adres.
    Poszło na @poczta.onet.pl
  • #24 2171191
    xawier
    Poziom 29  
    Niestety - dysk muszę wymienić. Komputer go nie widzi i to się nie zmieni. SATA - są problematyczne.

Pozdrawiam
  • #25 2171592
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Wymieniłeś już ten dysk? Jesli nie to spróbuj jeszcze jednej opcji. Ja również posiadam taki sam dysk jak ty i płytę główna a7v880.
    Kolega peterka43 ma racje, trzeba wpiąć zworkę w odpowiednie piny. U mnie też miałem taki problem, po zakupie dysku seagate barracuda sata za nic nie chcialo wykryc dysku w biosie. Rozwiazanie, patrząc od strony elektroniki od prawej strony masz 4 pinowe złącze. Na 2 ostatnie piny po prawej stronie trzeba założyć zworkę (spiąć te piny) i wszystko powinno śmigać na 99% Jeśli nadal CI nie wykrywa w biosie (do urządzeń wchodzisz przez klawisz bodajże TAB) to przepnij zworkę w 2 piny od lewej strony. Daj znać jeśli się udało.
  • #26 2225375
    xawier
    Poziom 29  
    Wymieniłem dysk na ATA i jest ok. Tak na marginesie to o jakie piny ci chodzi - gdzie?
  • #27 2227927
    lowermann
    Poziom 18  
    Chodzi o piny na twardym dysku, jest tam tjw napisalem 4 pinowe złącze. Jak patrzysz na elektronikę czyli od spodu dysku, od lewej masz złącze zasilania, poźniej kabelek transferu i dalej jest takie złącze na 4 piny, u mnie pomogło spięcie ich zworką taką jak od dysku IDE 2 piny od prawej strony, gdzieś wyczytałem ze to zwalnia troszkę transfer ze 150 do około 130. Ponoś niektóre płyty główne mają problemik z sata II i nie mogą poprawnie zidentyfikować dysku ta zworka to zmienia. No ale ATA IDE też jest ok choć ja wolałbym dysk sata. Pozdrawiam
  • #28 2371977
    RadekM
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Także mam problem z dyskiem SATA WD1600JD. Instalacja systemu Windows XP Professional sp2 na płycie ASUS A7V880 z tym dyskiem przebiega na początku normalnie. Widać go w biosie, zapodaje mu dyskietkę ze sterami SATA i uruchamia się instalator, widac partycje, formatowanie, kopiowanie plików i po ponownym uruchomieniu pokazuje się logo Windows XP z kolorowym ruchomym paskiem postępu i dalej nic... zamarza na dobre. Ten sam dysk podpięty pod płytę EPOX 8BRDA+ ta sama procedura też widoczny w biosie i po zapodaniu dyskietki nie widzi go instalator. Wcześniej chodził z ASUSEM i ogólnie problemy ze stabilnością systemu. Jak stwierdzić czy napewno jest uszkodzony gdyż zamierzam go reklamować?
  • #29 2399643
    lowermann
    Poziom 18  
    Zaraz, to teraz jaką masz właściwie płytkę główną Asusa czy Epoxa?
    A w asusie to nie potrzeba żadnej dyskietki w epoxie to nie wiem. Ja sam mam Asusa a7v880, i jeśli dysk wykrywa w biosie znaczy widzisz go tam gdzie masz dyski SATA (specjalne Boot menu) to spokojnie formatujesz go i przydzielasz partycje, ja to robiłem PMagic 8 i później normalnie instalujesz bez żadnych dodatkowych instalacji sterowników sata. Na Epoxie to nie wiem ale jak widzi w biosie to raczej ok, a jak nie widzi w biosie to mozna próbować sterowniki, uaktualnienie biosu lub użycie zworki by zmniejszyć predkość dysku ze 150 - sata II na około 130 SATA I. Pozdrawiam
  • #30 2400205
    RadekM
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Jak nie zapodam sterów z dyskietki to nie widzi instalator dysku i sprawa jest prosta nie zainstaluje Windy. Tak poza tym wysłałem płyte do servisu bo po restarcie sama sobie wczytała biosa z oryginalnego dysku CD Asusa i juz się nie uruchomiła (nie ma to jak AI w Asusie :-) zobaczę co dalej będzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z instalacją dysku SATA 160 GB Seagate Barracuda na płycie głównej MSI K8T Neo / K8T800 wyposażonej w kontrolery SATA VIA VT8237 i P20378. Płyta obsługuje SATA z prędkością 150 MB/s, jednak BIOS nie wykrywa dysku, co uniemożliwia instalację systemu Windows XP. Konieczne jest włączenie obsługi kontrolerów SATA w BIOS-ie, w tym BIOS-u kontrolera RAID (VT6420/VT8237), który powinien pojawić się po starcie systemu. Instalacja sterowników SATA wymaga użycia dyskietki podczas instalacji systemu (klawisz F6), jednak mimo tego instalator nie widzi dysku. Wskazano, że niektóre dyski SATA II wymagają założenia zworki na 4-pinowym złączu na dysku, aby działały poprawnie z kontrolerami SATA I. Użytkownik ostatecznie wymienił dysk na ATA, co rozwiązało problem. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące innych płyt głównych (ASUS A7V880, EPOX 8BRDA+) i problemów ze stabilnością dysków SATA oraz konieczności formatowania i konfiguracji partycji po wykryciu dysku w BIOS-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA