logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na dysku SATA Seagate 250GB - błąd ładowania systemu

ajni 25 Lip 2007 18:49 3101 13
REKLAMA
  • #1 4114196
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Mam w tym momencie wysłużony dysk 80gb, dokupiłem dysk seagate 250GB na sata. Mój komp to płyta MSI K7N2 delta 2 platinium, procek athlon 1,7+ ramu 768MB, grafika deforce 2 mx440. Chciałem zainstalować na nowym dysku system (żeby szybciej chodził i stary już się sypie powoli) jak zawsze instaluje windy ludziom tak teraz mam problem. Po uruchomieniu instalatora dorzuciłem sterowniki z dyskietki żeby widział dysk, format partycji OK, kopiowanie danych OK, ponowny restart i problem komunikat Błąd ładowania staremu operacyjnego Za diabła nie idzie tego obejść, w biosie nie ma włączonego chronienia przed wirusami, ustawienia biosa restartowane ponowna instalacja i stoi w tym samym momencie. Tak jakby nie mógł bootować z dysku sata. Stary dysk jest odpięty całkowicie. Po podpięciu jest to samo. Nie mam pojęcia co jest, jak się wkurzę to biosa zaktualizuje, choć wątpię żeby pomogło bo dodana jest tylko obsługa większych procków.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4114221
    lopiola
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Sformatuj dysk programem seagata albo nowym acronisa z obsługą SATA. Nie wiem dlaczego, ale tak się dzieje i to pomaga. Hirens albo boot CD ma takie programy (http://www.ultimatebootcd.com/)
  • #3 4114260
    ajni
    Poziom 20  
    No to lipa trochę bo na tym dysku mam 4 partycje i na nich są już dane, partycja C pod system tylko goła została. Czy używając tego programu sformatuje samą partycję C czy cały dysk tylko?

Dodano po 24 [minuty]:

A ten program seagate jak się nazywa bo znalazłem tylko seatool (same testy) i discwizard (pomaga w instalacji) nic więcej nie widzę. mam jakieś stare diagnostyczne różnych producentów ale na 99% saty nie ruszą. Z acronisa to męczę teraz disc director suite ale zajmuje 70MB to pójdzie mi pół nocy. Jak się wkurzę to zawiozę na gwarancji że nie da się postawić systemu i chu mnie to obchodzi, jak zawsze lubiłem seagate tak się wkurzyłem
  • REKLAMA
  • #4 4114837
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A czy w biosie jest dysk widziany?
  • #5 4114887
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Miałem identyczny problem tylko że na starym komputerze. Zmieniłem dysk na 40GB i też instalowało się do pierwszego uruchomienia. Później błąd ładowania systemu windows. Co się okazało. Po dogłębnej analizie komputera okazało się że poszła jedna pamięć RAM. Wymieniłem ją ale problem nadal występował. Posypał się Bios. Pomógł dopiero upgrade biosu i wszystko wróciło do normy. Być może u kolegi jest problem z pamięcią. Przetestuj pamięć programem memtest. Czy przy odpaleniu kompa z głośniczka systemowego słychać jakieś dźwięki??
  • REKLAMA
  • #6 4115277
    ajni
    Poziom 20  
    E pamięci są ok, na drugim dysku system lata bez problemu. I to jest dysk na sata, w biosie jest widziany bez problemu, w systemie też, można kopiować w jedną i drugą. Spróbuję wyciągnąć jedną pamięć ale wątpię. Niedawno była testowana. Po odpaleniu kompa wszystko jest prawidłowo, jeden pik i leci licznik ramu. Na starym dysku wszystko jest jak należy. Dodam że na tym z sata był instalowany windows vista jako próba chodził z 2 tygodnie, ale przestawić się nie mogłem, poszedł format i problem (w vista instalator ma już stery do sata w xp trzeba z dyskietki czytać ale instalator widzi dysk)
  • #7 4115301
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Płyta obsługuje SATA II ? Założyłeś na dysk zworkę ograniczającą transfer do SATA I ?
  • Pomocny post
    #8 4115353
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Skoro miałeś tam viste to juz wszystko jasne. Został zmodyfikowany mbr pod viste i musisz go teraz przerysować na czysto. Wez dowolnego dos'a [moze być dyskietka od w98] i wykonaj polecenie
    fdisk /cmbr i numer dysku na którym ma być wyczyszczony mbr. Vista niestety sie bardzo panoszy i potem sa spore problemy z przejsciem spowrotem na XP lub inny. Jesli nie masz na dysku żadnych cennych danych to pousuwaj wszystkie partycje i zrob je od nowa [ale koniecznie nieco inaczej]. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #9 4117696
    ajni
    Poziom 20  
    Płyta obsluguje chyba tylko Sata 1, transfer jest przyciety zworką do sata 1.

Creapi to jest dysk na SATA nie na IDE więc z dosem nic nie zrobisz bo nie widać dysku, systemu poniżej xp odpadają. Tak myślałem że mbr jest zmodyfikowany, ale nie miałem za bardzo pomysłu jak go wyczyścić, bo programy jakie mam działają pod dosem. Rozwalę wszystkie partycje i się zobaczy
  • #10 4117770
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Poszukaj w BIOSie opcji która włącza sata dla DOS niestety nie pamietam jak to sie nazywa bo w nowych BIOSach takiej opcji nie ma [emulacja zawsze jest włączona]. To jest podobne do opcji USB dla DOS.
  • #11 4117793
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    witam tak czytałem tutaj kolegi problem ale ja też nie dawno kupiłem dyska seagate beracuda 250gb sata ale jak czytam to wy piszecie o jakiś zworkach na dysku ja tam nie widzę takiej zworki czyli jak dam to będę miał sata 2 czy nie bo nie czaję tego :| moja płyta to asus m2n4-sli
  • #12 4117859
    ajni
    Poziom 20  
    W biose nie mam żadnej emulacji to jest trochu stara płyta, jest tylko spread spectrum sata i raid reszta jak w każdej normalnej, emulacji usb w dosie też nie mam. Ale problem rozwiązany, rozwaliłem partycje i stworzyłem od nowa w instalatorze windowsa oraz pełny format zrobiony i ruszyło. Instalacja w sumie nie chce iść do końca ale to wina \zrytej płyty bo ma za duży prze, czyli pewnie ta zasrana vista namotała. Kit jakich mało, słyszałem że badziew ale musiałem się przekonać na własnej skórze. dzięki wszystkim.

Dodano po 3 [minuty]:

Ja mam seagate baracuda 250GB ( w rzeczywistości 238GB) z 16 MB cachem i jest zworka, obok gniazda zasilania. Chyba można przestawić na 3 możliwości, ale co tam jest to nie wiem. Ja dysk kupiłem z 2 tygodnie temu więc nówka.
  • #13 4117970
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    widzisz ja mam coś takiego i do czego służą te 3 funkcje co możne dać tam zworkę obok zasilania dysku co to daje

Instalacja Windows XP na dysku SATA Seagate 250GB - błąd ładowania systemu
  • #14 4118047
    ajni
    Poziom 20  
    Tego to ja nie wiem, bo też pierwszy raz sie spotklałem ze zworkami na dysku sata, mało się bawiłem z tymi dyskami, jak juz to tylko reinstal windy. Trzeba sie będzie doedukować.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP na nowym dysku SATA Seagate 250GB podłączonym do płyty MSI K7N2 Delta 2 Platinum z procesorem Athlon 1,7 GHz i 768 MB RAM. Po załadowaniu sterowników SATA z dyskietki instalacja przebiegała do momentu restartu, po czym pojawiał się komunikat „Błąd ładowania systemu operacyjnego”. Dysk był widoczny w BIOS-ie i systemie, a stary dysk był odłączony. Próby rozwiązania obejmowały formatowanie partycji, testy pamięci RAM, aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie ustawień SATA i zworki ograniczającej transfer do SATA I. Okazało się, że problemem był zmodyfikowany MBR po wcześniejszej instalacji Windows Vista, która pozostawiła niestandardowy sektor rozruchowy. Rozwiązaniem było usunięcie wszystkich partycji i utworzenie ich na nowo podczas instalacji Windows XP oraz wykonanie pełnego formatu dysku. Dysk Seagate Barracuda 250GB posiadał zworkę obok złącza zasilania, umożliwiającą zmianę trybu pracy SATA, co mogło mieć wpływ na kompatybilność. Po tych działaniach instalacja systemu ruszyła poprawnie, choć płyta główna miała problemy z dużym dyskiem, co mogło wynikać z ograniczeń sprzętowych i wcześniejszych modyfikacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA