logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalanie LPG w Nissan Sunny 1.4 12V - czy 13 l/100 km na zimnym to norma?

Fri-day 09 Sty 2006 10:45 10240 21
REKLAMA
  • #1 2162003
    Fri-day
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W trasie 8.5-9litra na 100 km oczywiscie na cieplym silniku
    A jak tak jeżdże na krotkie trasy czesto gasze samochod, odpalam na zimnym silniku pali mi 13 litrów czy to jest ok czy za duzo?dodam ze jak zimny to sie jedzie na zsaniu przez jakis czas !!
    Samochod to Nissan Sunny 1.4 12v 75km(gażnik alektroniczny)
  • REKLAMA
  • #2 2162071
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Jak najbardziej normalne jest to spalanie. Mojego ojca Wartburg z silnikiem 1,3 VW pali tak samo ok 8-9 litrow trasa, miasto ok 12 -13 (czesto na ssaniu) wiec nie ma sie czym przejmowac .Pozdrawiam

Mariusz :. :D
  • #3 2162126
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam
    Moim zdaniem to wcale nie tak mało
    Ja mam Vectre 91r 1,8i trasa przy 120 km /h - 7,9l :)
    a miasto 11-12litrów .
    Przykład 214km przejechalem - spaliła 17litrów( LPG 1.92/l) czyli 32zl :D
  • REKLAMA
  • #4 2162176
    Adrian Rozborski
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witam
    Czy to jest aż tak mało to bym nie powiedział, ale ważne tu jest też to, jaki styl jazdy preferujesz. Jeżeli masz ciężką nogę to jak najbardziej jest to normalne spalanie, ale jeśli to jest przy spokojnej jeździe to coś jest nie tak. Ja mam Audi z silnikiem 2,3 i w trasie mogę sie zamknąć śmiało w 9-iu litrach, a po mieście 13l. czyli tak, jak u ciebie. Sprawdź sobie u "gazownika" ustawienia mieszanki, bo na moje oko pali ci za dużo.
    Pozdrawiam
  • #5 2162205
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    A ile pali Ci na benzynie? (wzglednie powinien palic). Na gazie ma prawo troche wiecej (kiedys sie spotkalem z opinia, ze ok. 10%, aczkolwiek to roznie bywa).
    Spalanie jest bardzo uzaleznione od stylu jazdy, trudno okreslic bez tego "parametru" czy pali duzo. Gdyby palil 20 - no to by bylo duzo :) (pamietam w ksiazce do BMW bylo napisane, ze spalanie moze spokojnie byc o polowe (a moze nawet dwukrotnie, nie pamietam) wieksze od podanego przez producenta i nie oznacza to usterki, lecz moze byc spowodowane wlasnie "ciezkim kopytem" )
  • #6 2162639
    Fri-day
    Poziom 11  
    jak wczesniej wspomnialem na cieplym silniku pali te 9 w tarsie to moze i nawet 8 ale mi chodz na zimnym silniku(zima) ze spala te 13 litrow moj styl jazdy jest normalny wcale go nie żyłuje tylko spokojna jazda!!!! Autko szybko sie chlodzi gdyz jest niska temperatura i za kazdym razem jade na ssaniu i czy te 13 litrow to narmalka????

Dodano po 3 [minuty]:

zapomniałem dodac ze na benzynce (zimny silnik) spalał mi te 8-9 litrów a w trasie spox bo 6litrów !!!
  • #7 2162741
    adjar
    Poziom 24  
    Nie mam doswiadczen z takim jak Twoj silnikiem -moze znajdzie sie ktos z podobnym autkiem i powie cos dokladniej. Ale na moje oko - zakladajac ze na benzynie jezdziles podobnie jak na gazie, ten sam styl , podobne temperatury (ile czasu na zimnym), podobne trasy (czy czesto stajesz/ruszasz na swiatlach) -to wzrost spalania na gazie o ok. polowe (zreszta widze ze i w miescie, i w trasie) wydaje mi sie nieco duzy. Moze warto udac sie do warsztatu (ale dobrego, mam zle doswiadczenia z tak zawnymi fachowcami) zeby Ci ustawili gaz.

A tankujesz na dobrych stacjach? Bo jakosc gazy bywa rozna i daje sie to nieraz bardzo wyraznie odczuc w spalaniu.
  • #8 2163019
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Teoretycznie zużycie LPG w tego typu instalacji powinno być ustawione około 20% większe od PB aby nie zaszkodzić silnikowi.Nic nie kręć z instalacją tylko zmień stacje na której tankujesz LPG na markową i wtedy porównaj.W Polsce brak normy na LPG i stacje no-name sprzedają najgorszej jakości gaz z niewiadomo jakimi dodatkami aby się nachapać.Z tego powodu zużycie wzrasta nawet o 50% szczególnie gdy jest zimno.Więc aby się nie stresować i nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy na regulacje instalacji zrób jak wcześniej napisałem.Na kręcenie w instalacji zawsze masz czas.
    Pozdrawiam
  • #9 2163164
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Tyle co twoje auto pali po miescie to silniki 2 litrowe zuzywaja gazu. Zdecydowanie polecam kontrole instalacji gazoweji jej ustawienie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 2163658
    Fri-day
    Poziom 11  
    ale to nie koniecznie musi byc wina LPG moze to cos ze ssaniem samochodu za dlugo chodzi czy cos w tym stylu (jak nagrzany to pali normalnie trasa 8litrów do 9 zalezay od stylu jazdy) a miasto na nagrzanym to z 10-11litrów) a jak zimny przejade np 2-3km gasze samochod za 20min odpalam i znowu te 2-3km zrobie to nawet nie zdąży sie nagrzac samochod i wtedy jest duze spalanie. takze wina moze lezec w samochodzie a nie w LPG!!!!?????
  • #11 2165623
    adjar
    Poziom 24  
    Dopiero co twierdziles ze na benzynie w miescie, na zimnym pali Ci 9. Moje pytanie o spalanie benzyny mialo wlasnie na celu ustalenie czy to wina gazu, czy moze innych elementow. Jesli tego nie sprawdzales, przejedz sie troche na benzynie w takich warunkach, gdy gazu pali Ci te 14 litrow, i zobacz i le pojdzie wachy. Jesli bedzie ok - stawialbym na gaz. Jesli nie - to raczej w czesci wspolnej dla gazu i benzyny.
    Taki maly tescik powinien znacznie ulatwic lokalizacje usterki.
  • #12 2165700
    Fri-day
    Poziom 11  
    dobra dzieki za rade zobacze ile bedzie palil na zimnym PB i dam znac jak wyszedl wynik testu !!!

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

znajomy ma nissana micre 1.0 albo 1,2 nie pamietam ale codziennie jeździ nim do pracy jakies 3km w jedna i 3km w druga strone i spalanie na 100 wychodzi mu 8 litrów tylko ze PB (w trasie 5litrów) co o tym sadzicie?
  • Pomocny post
    #13 2168660
    jarekgorski
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam opla astrę 1,4 z 93',na wtrysku jednopunktowym.W pewnym momencie samochód zaczął "palić" niesamowicie dużo ok 40 l LPG na 200 km.Co się okazało :"wina" częściowo była po mojej stronie: należało natychmiast/albo jeszcze szybciej/wymienić FILTR POWIETRZA.Drugą sprawą była sama regulacja przy parowniku/chodzi o śrubę/wkręt/patrząc od góry na parownik po lewej stronie.Powinna być ustawiona na 1/3 obrotu,po wkręceniu do oporu.Oprócz tego należy wyregulować obroty biegu jałowego-również na parowniku.Acha,na przewodzie doprowadzającym gaz z parownika znajduje się śruba dławiąca.Moja instalacja to Lovato.Po tych regulacjach samochód zachowuje się przyzwoicie: jeżdżę na b.krótkich trasach 40 l=330km.Mam nadzieję,że te wywody Komuś pomogą.Pozdrawiam
  • #14 2168880
    Fri-day
    Poziom 11  
    dzieki za kolejna podpowiedz zobacze z tym filtrem bo jak kupilem samochod tzn rok temu z niemiec to jeszcze nie wymienialem filtra :)))))) a co ile sie wymienia bo juz plosce zrobilem gdzies ponad 30tys. i nie wiem jak długo jeździl na nim inny wlasciciel ???
  • Pomocny post
    #15 2169025
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    30 tys to o dużo zadużo jak na filtr!!!!! do wymiany i to natychmiast a skoro filtra nie wymieniałes to jak z olejem?/ tez nie wymieniałeś jeszcze? a nie wiem czy wiesz ale w instalacji gazowej też jest filtr i też sie go wymienia!! srednio filtry i olej wymienia sie tak co ok 10tys !!!!
    A pasek rozżądu jak tam u Ciebie tez nie wymieniany?? sparwdź kiedy ostatnio był wymieniany bo moze też przyszedł czas na niego!!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #16 2169055
    adjar
    Poziom 24  
    no tos pojechal - ponad 30000 na jednym filtrze? :) (i to pewnie sporo ponad, nie sadze zeby poprzedni wlasciciel zmienial przed sprzedaza). Gaz jest bardzo wrazliwy na filtr powietrza - to moze byc wlasnie przyczyna Twoich problemow.
    I przychylam sie do kolegi powyzej - sprawdz wszystkie inne plyny i elementy zuzywajace sie. Tutaj masz tylko zuzycie paliwa- ale np.jezdzac na zuzytym oleju mozesz zajezdzic silnik.
  • #17 2169399
    Fri-day
    Poziom 11  
    no panowie nie róbcie ze mnie idioty:) olej wymieniam co 10 tys i juz zrobilem to 3 razy (półsyntetyk), co do filtra gazu to nie potrzeba bo instalacja jest nowa !! pasek rożrzadu niestety nie posiada go moj samochodzik jest na łańcuchu!!! filtr od powietsza tylko jakos tak nie wymieniłem bo zapomniałem ale jutro juz to zrobie!!! i zobaczymy
  • #18 2173336
    Fri-day
    Poziom 11  
    juz wymienilem i przez to musialem jechac na regulacje do gazownika bo jak założyłem nowy to na gazie autko nie chcialo chodzic :( nie wiem jeszcze ile pali na 100 ale to sie okaze
  • #19 2192532
    Fri-day
    Poziom 11  
    po wymianie filtra spalnie srednie miasto-trasa(na zimnym) 10 litrow to juz calkiem OK a w tarsie 8 !!!!
    Temat zamkniety
  • #20 2192742
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam
    Tylko za ok 10 tys km pamiętaj o wymianie ponownie :) hehe
    pozdrawiam
  • #21 3762643
    Piorun22l
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja mam takiego samego nissana i spalanie mam podobne na miejscu około 9-10l a w miescie przy mocniejszej jezdzie nawet do 14 l
  • #22 3762695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Spalanie LPG w Nissan Sunny 1.4 12V na zimnym silniku wynoszące około 13 l/100 km podczas krótkich tras i jazdy na ssaniu jest uznawane przez część użytkowników za normalne, zwłaszcza przy niskich temperaturach i częstym gaszeniu oraz odpalaniu auta. Na ciepłym silniku spalanie spada do około 8,5-9 l/100 km w trasie i 10-11 l/100 km w mieście. Wskazano, że zużycie LPG może być wyższe o około 20% w stosunku do benzyny, a jakość gazu i stacji tankowania ma duży wpływ na spalanie. Zalecane jest sprawdzenie i regulacja instalacji gazowej, w tym ustawienia mieszanki i obrotów biegu jałowego na parowniku, a także wymiana filtra powietrza, który ma istotny wpływ na zużycie paliwa. Wymiana filtra powietrza powinna odbywać się co około 10 tys. km, a oleju silnikowego co 10 tys. km, co jest praktykowane przez użytkownika. Wskazano również, że styl jazdy i warunki eksploatacji (krótkie trasy, częste rozruchy) znacząco wpływają na wzrost spalania. Po wymianie filtra powietrza i regulacji instalacji gazowej spalanie na zimnym silniku spadło do około 10 l/100 km, co jest uznane za akceptowalne. Dla porównania podano spalanie innych modeli, m.in. Opla Astry 1.4, Nissana Micry 1.0/1.2 oraz Audi 2.3, gdzie wartości spalania LPG w mieście i trasie są zbliżone lub wyższe w zależności od pojemności i stylu jazdy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA