logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On LTR-48246S - problemy z odczytem nagranych płyt na innych urządzeniach

Jacck 24 Kwi 2003 14:44 1350 3
REKLAMA
  • #1 196595
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    Kupiłem model LTR-48246S (48x24x48) ponieważ wcześniej w pracy miałem doczynienia z podobnym Lite-On-em (48x12x48) z którego byłem b. zadowolony. Nawet najtańsze nośniki (Mint, datex itp) nagrywane z prędkością 40x były b. szybko i bezproblemowo czytane przez mojego starego CDROM-a 8x ktory jest b. wybredny pod tym względem oraz nie sprawiały najmniejszych problemów w wieżach audio, także tych co byle czego nie czytają.
    Niestety, mój nowy nabytek juz taki nie jest :-(. Płyty na nim nagrane ciężko przeczytać potem w czymś innym niż sama nagrywarka. Jeśli nawet jakiś napęd taką płyte zobaczy, to jej odczyt trwa b. długo, często zacina sie też w trakcie czytania (np. podczas oglądania filmu). Płyty audio to też porażka ! W moim odtwarzaczu od wieży czyta poprawnie jakieś 95% zapisanej muzyki, ale jakieś 2 miesiące temu wstawiłem nowy laser. W innych słychać okropne trzaski i różne takie "efekty". Nawet odtwarzanie audio na komputerowym CDROM-ie LG 52x jest często niemożliwe !

Nagrywarka jest nowa, wypaliłem na niej może kilkanaście płyt i widząc efekty dałem sobie na wstrzymanie. Wprawdzie jest gwarancja, ale zastanawiam sie czy podane przeze mnie objawy są wystarczające do uznania reklamacji ? Bo co będzie jak ktoś w sklepie/serwisie nagra płyte i powie "przecież się nagrało - czego Pan chce ?" ?
    Czy może trzeba ją troche bardziej popsuć ? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Niestety samodzielne wyczyszczenie lasra raczej nie wchodzi w gre, bo chyba sie nie da tego zrobić bez zerwania plomby.
  • REKLAMA
  • #2 196652
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam.Jestem posiadaczem nagrywarki Lite-on 32*12*40 .Wypaliłem już ok 400 płyt i narazie wszystko jest ok.Co do twojej nagrywarki są 2 możliwości :albo jest zepsuta ,albo lite-on wypuścił serię nędznych nagrywarek(coś w stylu nowych nagrywarek LG-jeśli się nagra z zbyt da prędkościa to żaden cd tego nie przeczyta).Na twoim miejscu wpierw sprawdziłbym na grupach dyskusyjnych jak oceniają tą nagrywarkę.Jeśli by wyszło ,że chwalą ten model ,to zostaje oddać ją w ręce servisantów.
  • REKLAMA
  • #3 196666
    kostoch
    Poziom 12  
    Wiesz zrobiles maly blad jak zobaczyles ze nagrywara zle nagrywa to mogles ja oddac do sklepu w ciagu 7 dni od daty zakupu okazujac rachunek, wtedy bezproblemu wymienili ci nagryware na nowa lub oddali kase.
    Ja mialem podobny problem z nagrywarka TEAC CD-W524E, ale co sie okazalo ze nie doczytalem instrukcji poniewaz zainstalowalem nagryware pod SLAVE, zmienilem na MASTER i klopot zniknal sproboj moze pomoze i radzil bym ci zuaktualizowac ASPI.

Pozdrawiam kostoch :)
  • #4 196674
    sokol19
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    hmm mowisz, ze masz Cd-Rom 8x? To pewnie kompa tez masz nie nowego, co? Jesli podlaczyles ta szybka nagrywarke pod slabego kompa, to po prostu system nie wyrabia, za czesto wlacze sie BurnProof, itp. Po prostu nie zostanie ci nic innego jak nagrywac z predkoscia 4x.
    Mam taki sam problem od 3 lat z nagrywara HP 8/4/32x, od samego poczatku i jeszcze ciagle nagrywa! Czyli o uszkodzeniu nie moze byc mowy! ( inaczej tyle by nie wytrzymala ;) ) Musze maksymalnie nagrywac plytki z predkoscia 4x, zwlaszcza audio i "tanie plytki noname":)
REKLAMA