Kupiłem model LTR-48246S (48x24x48) ponieważ wcześniej w pracy miałem doczynienia z podobnym Lite-On-em (48x12x48) z którego byłem b. zadowolony. Nawet najtańsze nośniki (Mint, datex itp) nagrywane z prędkością 40x były b. szybko i bezproblemowo czytane przez mojego starego CDROM-a 8x ktory jest b. wybredny pod tym względem oraz nie sprawiały najmniejszych problemów w wieżach audio, także tych co byle czego nie czytają.
Niestety, mój nowy nabytek juz taki nie jest
. Płyty na nim nagrane ciężko przeczytać potem w czymś innym niż sama nagrywarka. Jeśli nawet jakiś napęd taką płyte zobaczy, to jej odczyt trwa b. długo, często zacina sie też w trakcie czytania (np. podczas oglądania filmu). Płyty audio to też porażka ! W moim odtwarzaczu od wieży czyta poprawnie jakieś 95% zapisanej muzyki, ale jakieś 2 miesiące temu wstawiłem nowy laser. W innych słychać okropne trzaski i różne takie "efekty". Nawet odtwarzanie audio na komputerowym CDROM-ie LG 52x jest często niemożliwe !
Nagrywarka jest nowa, wypaliłem na niej może kilkanaście płyt i widząc efekty dałem sobie na wstrzymanie. Wprawdzie jest gwarancja, ale zastanawiam sie czy podane przeze mnie objawy są wystarczające do uznania reklamacji ? Bo co będzie jak ktoś w sklepie/serwisie nagra płyte i powie "przecież się nagrało - czego Pan chce ?" ?
Czy może trzeba ją troche bardziej popsuć ? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Niestety samodzielne wyczyszczenie lasra raczej nie wchodzi w gre, bo chyba sie nie da tego zrobić bez zerwania plomby.
Niestety, mój nowy nabytek juz taki nie jest
Nagrywarka jest nowa, wypaliłem na niej może kilkanaście płyt i widząc efekty dałem sobie na wstrzymanie. Wprawdzie jest gwarancja, ale zastanawiam sie czy podane przeze mnie objawy są wystarczające do uznania reklamacji ? Bo co będzie jak ktoś w sklepie/serwisie nagra płyte i powie "przecież się nagrało - czego Pan chce ?" ?
Czy może trzeba ją troche bardziej popsuć ? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Niestety samodzielne wyczyszczenie lasra raczej nie wchodzi w gre, bo chyba sie nie da tego zrobić bez zerwania plomby.