logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nawigacji do VW LT35 za 2000 zł z mapami Europy - co polecacie?

kordel 10 Sty 2006 10:28 3453 15
REKLAMA
  • #1 2165599
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Witam. Mam zamiar kupic nawigacje do auta. Koszt w planach to ok 2000 zl. Wiec mysle, ze mam z czym poszalec :-). Nawigacja ma sluzyc zarowno w Posce jak i za granica (Niemcy, Holandia). Czy aktualizacja map cos kosztuje? Co wziasc pod uwage przy zakupie? Co radzicie, a co odradzacie? Czekam na wasze opinie. Z gory wielkie dzieki.

Acha. Nawigacja jest przeznaczona do VW LT35, jezeli to ma jakis zwiazek.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2166218
    Repa
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    A czy nie lepiej kupić do nawigacji PALMTOPA np. MIO 168??

Tego Ci nikt z samochodu nie ukradnie, bo zabierasz ze sobą (Będziesz miał całą szybę :D).
    Masz dostępność wszystkich szczegółowych planów miast na POLSKĘ oraz ZAGRANICĘ (Np. Automapa, Destinator).
    Co w przypadku map w formacie DX (do nawigacji samochodowej nie jest takie łatwe).
    Moi kierowcy bardzo sobie chwalą to urządzenie, a jeżdżą po całej Europie i nigdy ich nie zawiodło.
    Ja używam HP 4150 z anteną bluetooth, wszystkie mapy mam na karcie SD i nie muszę kombinować z jakimiś płytami CD.
    Moim zdaniem kupno nawigacji samochodowej z odbiornikiem radiowym, nie ma sensu.

Pozdrawiam
    Repa
  • REKLAMA
  • #3 2166898
    kordel
    Poziom 25  
    Ale nic przeciez nie pisalem o nawigacji z odbiornikiem radiowym. Nie interesowalem sie wczesniej tym tematem bo nie bylo mi to potrzebne. W sumie to chodzilo mi wlasnie o jakiegos palmtopa. Tylko co do tego jeszcze trzeba? Antena? Program? Mapa? Czy nie lepiej by bylo wykorzystac laptopa? Jak to polaczyc ze soba?

Gdyby ktos chcial polecic siebie jako dostawce to chetnie przejrze oferty (woj. Lubelskie).
  • #4 2167133
    Repa
    Poziom 15  
    Witam

Trochę się pospieszyłem z tym odiornikiem radiowym :D.

Do proponowanego przeze mnie Palmtopa MIO 168 nic nie potrzeba, ma on już wbudowaną antenę GPS i w zestawie masz już uchwyt + ładowarka samochodową. Jest jeszcze "młodszy brat" MIO 169 i można na nim oglądać mapy w orientacji horyzontalnej czyli poziomej. I ma lepsze złącza podłączasz tylko mały wtyk ładowania, a w MIO 168 masz duży wtyk od spodu i na dużych dziurach potrafił wyłamać się port, ale jest to naprawialne. A co do map to Automapa pełna wersja kosztuje około 550 zł, Destinator na Europę Zachodnią jakieś 699 zł. Ale co do map to pisz do mnie na PW to coś mogę poradzić :D.

A co do laptopa -> można tylko trochę to za duże, no i nie wiem jak z dostępnością map, bo w/w programy chodzą tyko na Palmtopach

Pozdrawiam
    Repa
  • #5 2167429
    fabi7
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Repa napisał:
    Witam
    , a w MIO 168 masz duży wtyk od spodu i na dużych dziurach potrafił wyłamać się port, ale jest to naprawialne. A co do map to Automapa pełna wersja kosztuje około 550 zł...

Pozdrawiam
    Repa

Ja mam MIO i niewiem jakim cudem na dziurach wg ciebie mozna port połamac...to sa twoje mniemania i plotki zazdrosnikow ktorych niestac czy jakies fakty???
    Uzywam tego sprzetu od roku i niewyobrazam sobie jak to mozna zrobic...chyba ze sie opiera port o deske a nie wiesza na szybie to sie niedziwie ludzkiej głupocie.
    AUTOMAPA jest do załatwienia taniej niz 550zł...pełna wersja działająca...
  • #6 2167661
    Repa
    Poziom 15  
    Witam

Napisałem przecież, że używają tych urządzeń kierowcy, a jak sam wiesz, że o sprzęt powierzony nie dba się jak o swój.
    Musiałem już 2 MIO naprawiać stąd moja wiedza, bo zdobyta w praktyce. A to że Automapę można dostać taniej niż za 550 zł to ja doskonale wiem, ale przecież nie będę pisał tego na publicznym forum, dlatego proszę kolegę o kontakt na PW.

Pozdrawiam
    Repa
  • #7 2168662
    kordel
    Poziom 25  
    Panowie nie kluccie sie. Nie po to sie wypowiadacie na forum zeby kogos krytykowac.
    Co do palmtopow to trzeba dokupic tylko mape z tego ca zrozumialem. A jak z aktualizacja mapy?
    A druga rzecz laptopy. Do nich trzeba nadajnik i mape. Ale tez nie wiem jak z aktualizacja. Podobno mapa Polski cos kosztuje, ale zachod jest za darmo. Jak mozecie to wrzuccie cos na ten temat. Ja niedlugo bede cos wiedzial to tez napisze.

Pozdrawiam.
  • #8 2168785
    Repa
    Poziom 15  
    Tak, do Palmtopów które posiadają wbudowaną antenę GPS np. MIO 168, MIO 169 "kupujesz" tylko mapę i w drogę.

Do laptopa musisz dokupić, odbiornik + mapy (mam gdzieś mapy z 2005 roku - skopiowałem sobie od kolegi który dostał je w komplecie z odbiornikiem właśnie do laptopa). Te mapy, nie są tak dokładne jak te w AUTOMAPIE. Zostały zakupione na zachodzie i Polska wypada na nich marnie.
    Zresztą ten właśnie kolega zarzucił temat laptopa i kupił plamtopa, od tego czasu chwali sobie to urządzenie.

A tak w ogóle nie żebym miał coś wspólnego z firmą która wydaje Automapę, ale to jest jedyny sensowny produkt na polskim rynku.
    Są też inne firmy i ich produkty, ale to już żenada.

Najnowsza Automapa to v. 3.9.3.0, mapy w wersji 3r
    Aktualizacje wydawane chyba co kwartał.
    Zresztą poczytaj sobie www.automapa.com.pl

Na urządzenie np. MIO 168 wydasz około 1000 zł brutto + do tego karta 1 GB za 199 zł brutto - czyli razem coś koło 1200.
    Wynika z tego, że zostanie Tobie 800 zł, możesz je np dać na szaleństwa w sklepach Twojej żonie :D.

A Automapę się załatwi :D

Pozdrawiam
    Repa
  • #9 2209896
    xiondzu
    Poziom 11  
    witam. mam palma Acer n35 + kinston SD 1GB. do tego softy: automapa (wszystko oki ) tomtom5 i destinatora PN. tylko za cholere nie moge znalezc do zadnego z nich mapy slowacji a potrzebna jest mi naprawde szybko! dajcie znac jesli cos wiecia skad takowa sciagnac czy cokolwiek. ew jakis soft do navi z mapa slowacji. PILNE z dolu thanks Xiondzu
  • REKLAMA
  • #10 2240860
    agulinek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jaka nawigacja?....
    oczywiscie naviflash! (www.naviflash.com)
    zadne palmtopy, tylko specjalizowany sprzet jest najlepszy.
  • REKLAMA
  • #11 2300757
    hazy13
    Poziom 11  
    a ja mam pytanie odnosnie antenek!!!!!!!!!!!!!!!!

ostatnio jezdzilem w paryzu i wiem ze moze byc problem nastpujacy.

dojezdzajac tam i dojezdzalac w centrum do pierwszego celu nie bylo problemu ale po ponownym wlaczeniu byl probem z namierzeniem (tzn samo auto namierzal ale byl problem z obliczneiem trasydo nastepnego celu) z tego co sie domyslam jest to wina anteny. jakimi parametrami sie kierowac wybierajac jedna?

pozdrawiam
  • #12 2821131
    egon12
    Poziom 13  
    Witam !

Co myslicie o PDA MIO P550 ???
    jako NAVI do samochodu

moze jest cos lepszego w tej cenie ?
    Potrzebuje dodatkowo BT i WIFI

dodatkowo przydala by sie mozliwosc podlaczenia kabli na stale w samochodzie - do radia line in i mute, zasilanie - czyli cos z pewnym uchwytem

no i ten GPS - lepiej po BT zewnetrzny w lepszymi miejscu w aucie, czy tak jak w tym 550 zintegrowany - wiadomo wygodniej, ale czy to dziala :)

Pozd
    egon12
  • #13 2924179
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Podłączę się do tematu: jakie mapy podejdą do palmtopa MIO P550 ? Chodzi mi głównie o w miarę dokładną mapę niemiec. Skąd wziąść taką mapę (wiem, że są w sklepach ;) ) ? Sprzedawca pisze, że jest tam Windows Mobile 5.0, jeśli ma to jakieś znaczenie.
  • #14 2924433
    miau17
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    polecam IGO , bardzo fajna mapka :) lub tom tom z mozliwościa aktualizacji - najlepiej komórka z netem - a wtedy tom tom omija korki, wypadki itd.
    Obojetnie co za mape kupisz z tych dwu - kazda bedzie działac na WM5
    Mapy mozesz kupic np. na www.allegro.pl
  • #15 2924510
    macki
    Poziom 15  
    miau17 napisał:
    Obojetnie co za mape kupisz z tych dwu - kazda bedzie działac na WM5

Dzięki, cenna informacja.
    Słyszałem,że TomTom jest niezły (przypominam, chodzi głównie o niemcy), możecie to potwierdzić ?
    Wiem że mapy są w sklepach, chodzi mi raczej o jakąś promocję na emule lub coś w tym stylu. Sam nie mam progrogamu typu emule więc będę musiał prosić znajomego o znalezienie mapy, może jakieś słowo klucz ? Jak tego szukać ? Jeśli to tajne to zapraszam na PW :)
  • #16 2931586
    macki
    Poziom 15  
    Kupiłem już MIO P550 z kartą SD 1G. Mam też mapę iGO (zajmuje całą kartę). Na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu, wszystko działa jak należy. Przede mną wyjazd do niemiec i kilka kkm za kierownicą więc wkrótce zostanie gruntownie przetestowany. Póki co - polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nawigacji GPS do VW LT35 w budżecie około 2000 zł z mapami Europy. Zalecane są palmtopy GPS, zwłaszcza modele MIO 168 i MIO 169, które mają wbudowaną antenę GPS oraz komplet akcesoriów (uchwyt, ładowarka samochodowa). Do takich urządzeń należy dokupić mapy, np. Automapa (pełna wersja około 550 zł, z aktualizacjami kwartalnymi) lub Destinator (około 699 zł). Automapa jest uznawana za najdokładniejszy i najbardziej sensowny produkt na polskim rynku. Aktualizacje map zwykle są płatne, ale dostępne regularnie. Laptop wymaga dodatkowego odbiornika GPS i map, które są mniej dokładne niż w palmtopach. Wspomniano także o innych programach na Windows Mobile, takich jak iGO i TomTom, które oferują mapy z możliwością aktualizacji, a TomTom dodatkowo funkcje omijania korków przy połączeniu z internetem. Poruszono kwestie trwałości portów ładowania w palmtopach oraz problemów z antenami GPS w centrach miast, co może wpływać na precyzję wyznaczania trasy. Wśród dodatkowych wymagań pojawiły się funkcje Bluetooth, WiFi oraz możliwość stałego podłączenia do instalacji samochodowej (zasilanie, line-in, mute). Wskazano także na potrzebę map Słowacji, które bywają trudne do znalezienia. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup palmtopa GPS z wbudowaną anteną i zakupem aktualizowanych map Automapa lub Destinator, ewentualnie iGO lub TomTom na Windows Mobile, z uwzględnieniem kompatybilności i potrzeb użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA