logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 190 - brak sygnalizatora świateł po wymianie stacyjki, kable?

d_danie_l 10 Sty 2006 14:33 2237 7
REKLAMA
  • #1 2166265
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam problem ostatnio popsuła mi sie stacyjka i kupiłem drugą, ale od tamtej pory jak wyjme kluczyk i otworze dzwi na włączonych światłach to mi nie piszcze sygnalizator... a jeszcze dwa kable które dochodziły do stacyjki to na drugi w nowej stacyjce nie było gniazda tylko jeden podłączyłem a drugi złanczałem i nic sie nie dzieje...
  • REKLAMA
  • #2 2173865
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    musisz miec ten wlącznik na stacyjce wiec pozostaje ci przekladka z starej do nowej w wszystko bedzie ok
  • REKLAMA
  • #3 2175506
    d_danie_l
    Poziom 12  
    to muszą być połączone te kable które są przy stacyjce z tymi co nie było na nie miejsca...
  • REKLAMA
  • #4 2177102
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    tak
  • REKLAMA
  • #5 2177508
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    d_danie_l napisał:
    to muszą być połączone te kable które są przy stacyjce z tymi co nie było na nie miejsca...

Nie można łączyć tych kabli ze sobą: tam są zupełnie różne sygnały. Jeżeli byłaby taka możliwość , to Niemieccy Inżynierowie tak by zrobili. :D
  • #6 2177908
    d_danie_l
    Poziom 12  
    ale tą wtyczke na którą nie miałem wejścia w stacyjce połączułem kable w niej i nic sie nie działo
  • #7 2178804
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    Jedna para kabli jest do brzęczyka. Druga para kabli ma takie zadanie, że w momencie, gdy w stacyjce jest kluczyk zostaje wyłączone sterowanie centralnym zamkiem z PRAWYCH drzwi. Czyli nie ma możliwości (jeżeli kluczyk jest w stacyjce) stojąc na zewnątrz samochodu wcisnąć guzik zamka w prawych drzwiach (przez co uruchomi się centralny zamykając pozostałe drzwi) a następnie zamknąć drzwi i tym samym zamknąć sobie kluczyk w aucie. Taka operacja jest natomiast możliwa, jeżeli kluczyk ze stacyjki jest wyjęty. Lewe drzwi nie są zabezpieczone elektrycznie, lecz mechanicznie: przy otwartych drzwiach nie ma możliwości wciśnięcia guzika blokady zamka.
  • #8 2179954
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki:D:D:D:D:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie stacyjki w Mercedesie 190 pojawił się problem z brakiem sygnalizacji dźwiękowej przy wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi na włączonych światłach. Nowa stacyjka miała inny układ wtyczek, przez co jeden z kabli nie miał odpowiedniego gniazda. Próba połączenia kabli bez odpowiedniego dopasowania nie przyniosła efektu. Wymagana jest przekładka z oryginalnej stacyjki, aby zachować funkcjonalność sygnalizatora. Dwa zestawy kabli pełnią różne funkcje: jedna para odpowiada za brzęczyk sygnalizatora, druga za wyłączanie sterowania centralnym zamkiem w prawych drzwiach, gdy kluczyk jest w stacyjce, co zapobiega przypadkowemu zablokowaniu kluczyka w aucie. Lewe drzwi zabezpieczone są mechanicznie, uniemożliwiając zamknięcie zamka przy otwartych drzwiach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA