logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 190 - kluczyk nie przekręca się w stacyjce, co robić?

d_danie_l 24 Gru 2005 10:47 19299 15
REKLAMA
  • #1 2111520
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam mały problem wcześniej stacyjka działała normalnie a z dnia na dzień stało sie tak żę wogóle nie mozna przekręcić kluczyka za którymś razem potrafi sie przekręcić ale to ciężko jest trafić tak żeby sie przekręcił.......

POZDRAWIAM[/i][/b]

Nie używaj dużych liter w tytule.
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #2 2111723
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3615
    Nic nie jest wieczne...
    To ostatni moment na naprawę (najprawdopodobniej zacina się wkład / bębenek - żeby go wymienić, kluczyk MUSI być przekręcony) Jak zablokuje się na amen, to masz:>laweta>demontaż kolumny> cięcie> wymiana całej blokady łącznie z wkładem + kupa nerwów i straconego czasu.

Pzdr.
  • #3 2112221
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Gerri ma zupełna racje, napraw lub zmień wkład stacyjki bo nieraz mercedes przyjerzdzał na lawecie z powodu stacyjki. pojedz do kogoś kto sie zna
  • #4 2112287
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Dzięki.. a da rade samemu wmienić wkład a jak tak to mniej więcej jak go sie wyciaga???? byłbym serdecznie wdzięczny

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #5 2112370
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Proponuję udać się do kogoś kto robi zamki nie jest to droga usługa a jak nie wiesz jak to czeba się na męczyć a i tak poczebujesz nową wkładkę do stacyjki a pasowało by na taki sam kluczyk, Więc gość co dorabia klucze wskazany.
  • #6 2112634
    Jacek79
    Poziom 37  
    jak by to ci powiedziec: nie ujawnia sie informacji na temat blokad, zabezpieczeń itd.
    jak chcesz to wytlumacze ci jak dzials system zasilania w twoim samochodzie abs, blokada mostu , szyberdach ale nie stacyjka
    sorry bardzo nie w tym wypadku niezależnie co sobie o mnie pomysisz
    podjedz do kogoś kto sie tym zajmuje mimo tego ze na 99,99% to nie bede ja- wiec nie dbam o swój interes tylko t twój (zeby potem ten co to przeczyta nie buchnoł ci samochodu)
    wesołych swiat życze wszystkim
  • #7 2113244
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Dzięki.... to poszukam gdzieś wkładu stacyjki i pojade do mechaniora żeby mi to zrobił.... a jeszcze mam proźbe co moze być jk mi ABS czasami nie dział tajjak by gdzieś niełączy ale to żadko i nie wiem co moze być jak mi nie świeci poświetlanie jak otworze dzwi przednie bo z tyłu świeci jak otworze tylnie dzwi i w bagażniku tak jak by nie dochodziło napięcie............A JESZCZE JAK ZNAJDE WKŁAD TO BEDZIE PASOWAŁ TEN SAM KLUCZYK CO MAM????????

WESOŁYCH ŚWIĄT.... POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #8 2113465
    Jacek79
    Poziom 37  
    jesli chodzi o abs to mozesz miec padniety przewód od czujnika który raz łaczy a raz nie lub uszkodzony przekaźnik przepieciowy który jest umieszczony za akumulatorem.
    co do lampki to moze zarówka jest spalona lub bezpiecznik
    do nowej wkladki kluczyk nie bedzie pasowal
  • #9 2113820
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    d_danie_l napisał:
    co moze być jk mi ABS czasami nie dział tajjak by gdzieś niełączy ale to żadko i nie wiem co moze być jak mi nie świeci poświetlanie jak otworze dzwi przednie bo z tyłu świeci jak otworze tylnie dzwi i w bagażniku tak jak by nie dochodziło napięcie

To pytanie już zadawałeś:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415956.html

Otrzymałeś kilka propozycji, co powinieneś zrobić i sprawdzić, Ty jednak wolisz zadać pytanie ponownie, w innym wątku. Czego oczekujesz? Że ktoś się zlituje i przyjdzie to naprawić, bo nie chce Ci się zrobić tego, co poradzono? Spróbuj nie śmiecić na forum, i zapanuj nad ortografią i gramatyką: czytając wypowiedź z taką ilością błędów trudno skupić się na jej treści.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #10 2114220
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    twoja stacyjka juz sie <<skonczykla>> musisz ja wymienic zacinaja sie przesuwki po prostu sie wytarly
  • #11 2115359
    d_danie_l
    Poziom 12  
    bezpieczniki wszystkie sprawdzałem i żarówki nowe powkładałem

pozdro.
  • #12 2115727
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Miałeś do zrobienia dwie rzeczy:
    -sprawdzić, czy są "awaryjne"
    -WYJĄĆ ze skrzynki bezpieczników (powtarzam: WYJĄĆ! ) i DOKŁADNIE obejrzeć bezpiecznik nr 13 (lub ZAMIENIĆ NA NOWY) Jeżeli tego nie zrobiłeś, to Twoje sprawdzanie jest "o kant d... roztrzaść"
    Jeżeli wykonasz te dwie czynności i zameldujesz o efektach, możesz liczyć na dalsze instrukcje.

Pzdr.

P.S.: Została zaobserwowana poprawa stylu wypowiedzi. :D (brawo! - byle tak dalej)
  • #13 2117566
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Awaryjne są i wkładałem nowy bezpiecznik i nic to nie dało wraz nie ma...

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze czy ktoś wie jakie kable trzeba połączyć przy stacyjce żęby włączyć zapłon a króre żęby go zapalić??? bo mam zamiqar jutro rozbierać ale stoi u kumpla i musze jakoś go przyprowadzić..... jak nie można na forum tego pisał to mój e-mail

D_Danie_l @interia.pl
  • #14 2117964
    Jacek79
    Poziom 37  
    30 z 15 i na chwile także 30 do 50 , numery masz na kostce
    ale niestety blokada kierownicy bedzie dzialac wiec nie pojedziesz
  • #15 2117975
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki tak zrobie...

pozdrawiam
  • #16 2118768
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Masz cytat z innego forum:

Dla tych, co potrafią trzymać woltomierz:

Na lampce każdy z PINów wtyczki jest opisany (bardzo małe literki przy bolcach):
    30- stały plus
    31- masa
    15- plus po stacyjce (powoduje natychmiastowe gaśnięcie lampki po zamknięciu drzwi przy włączonym zapłonie)
    TK- kabelek z wyłącznika przy drzwiach. Żaróweczka wpięta pomiędzy "30" oraz "TK" powinna zapalać się po otwarciu przednich drzwi i gasnąć natychmiast po ich zamknięciu.

Jeżeli wszystko jest OK. to wina leży po stronie lampki.

Jeżeli chodzi o bagażnik, to mogły się przełamać kabelki przy zawiasie tylnej klapy ( w miejscu gdzie się kable przełamują przy zamykaniu klapy).

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z przekręceniem kluczyka w stacyjce Mercedes 190 najprawdopodobniej wynika z zużycia lub zacięcia wkładu (bębenka) stacyjki. Zaleca się wymianę wkładu, co wymaga przekręcenia kluczyka, aby go wyjąć. W przypadku całkowitego zablokowania konieczna będzie demontaż kolumny kierownicy i wymiana całej blokady, co jest czasochłonne i kosztowne. Wymiana wkładu powinna być wykonana przez specjalistę zajmującego się zamkami, który może również dorobić pasujący kluczyk. Nowy wkład nie będzie kompatybilny z dotychczasowym kluczykiem. Dodatkowo poruszono problem sporadycznych usterek ABS, które mogą wynikać z uszkodzenia przewodu czujnika lub przekaźnika za akumulatorem. Problemy z oświetleniem wnętrza samochodu przy otwieraniu drzwi mogą być spowodowane przepalonymi żarówkami, uszkodzonymi bezpiecznikami (szczególnie nr 13) lub przerwanymi przewodami, np. przy zawiasach tylnej klapy. Podano także podstawowe informacje o numeracji pinów w kostce stacyjki (30, 15, 31, TK) oraz ich funkcjach w układzie zasilania i oświetlenia. Wskazano, że blokada kierownicy uniemożliwi uruchomienie pojazdu, nawet po połączeniu odpowiednich kabli zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA