logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa głośnik wibracyjny przekształcający powierzchnie w membranę?

dools 10 Sty 2006 20:10 5627 27
REKLAMA
  • #1 2167398
    dools
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chodzi o elektroniczny głośnik.... kiedyś nad tym myślałem a nawet potem widziałem w gazecie jakiejś że jużktoś to zrobił. Układ elektroniczny z jakimś wibratorem lub czymś "podłączany"(przyklejany/przyczepiany" był np. do stolika. Stolik drgając (jeszcze lepiej szyba) grał... :D wspaniałe jak dla mnie :D

czy ktoś wie coś na ten temat ? cokolwiek?

Pozdrawiam Dools
  • REKLAMA
  • #2 2167436
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Nazwa dziwna ale dawno już to jest stosowane w kierownicach-joystiikach do gier na PC, nazywa się to zdaje sie force feedback. A z elektroniką ma tyle wspólnego że jakiś tam element końcowy steruje w odpowiedniej chwili. Co prawda grać to nie będzie ale rzucać stolikiem może.
    Ostatnio byłem swiadkiem ( słuchaczem) realizacji takiego pomysłu- subwoofer tak działał na kanapy w salonie ze moja teściowa aż podskakiwała ( sub miał sinus 400 W)
    Pozdr.J.
  • #3 2167523
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    czytalem kiedys w nowinkach techniczych ze jest to uklad elektroniczny ktory przyklejony do odpowiedniej powierzchni powoduje wibracje danego przedmiotu a co za tym idzie drgający przedmiot oddaje fale akustyczne - dźwięk. wiele zalet to nie ma bo zauwaz ze sila tego ukladu drgającego musiala by byc albo bardzo duża albo ciało ktore mialo by drgac musialo by byc lekkie aby dzwiek byl dosc glosny. watpie zeby to znalazlo jakies szersze zastosowanie. Pozatym to predzej odtwarzaloby bardzo wysokie tony ze wzgledu ze drgania nie musialy by byc mocne jedynie szybkie, wiec jesli przykleisz cos takiego do sciany lub chocby drewnianej plyty to nie uzyskasz basu, a przynajmniej dosc glosnego. Zreszta z wysokimi tonami to tez nie jest tak bo co potrafi powodowac drgania z czestotliwoscia wieksza niz 1000hz - a przypominam ze 1000hz to 1000 razy na sekunde! silnik?? raczej wątpie w to, wydaje mi sie ze jedyne co potrafi tak szybko drgac to cewka glosnikowa. jesli sie myle to mnie poprawcie ale napisalem co o tym sądze
  • #4 2167685
    dools
    Poziom 13  
    hmmm... przykro mi ale nie pamiętam dokładnych parametrów.
    Może źle nazwałem to urządzenie... do tego podłączało sie sygnał audio i to coś przyklejone okazjonalnie gdzieś na przykład w trasie mogło Ci służyć jako głośnik (razem ze stolikiem). Domyślam się że to nie będzie odtważało basów (nobo jak, by stolik skakał czy jak?!) ani też za bardzo wysokich... choć przy szkle to mooooze... Odtwarzac będzie zakres średni, było coś takiego na 100% w gazecie jakiejś jako nowinka techniczna. Nie pamiętam jak z głośnością ale mówili chyba że dość słyszalne radio :D
  • #5 2167731
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    ta "nowinka" ma juz koło 2 lat...podłączasz sygnałna jack-a, przyklejasz coś co wygląda jak głośnik na dowolna płaską powierzchnie i gra. nawet całkiem ładnie ;']
  • #6 2167774
    dools
    Poziom 13  
    Cytat:
    juz koło 2 lat

hehe tak ma koło dwóch lat... napisałem że kiedyś to było :D :D
    no właśnie... widzę że jest ktoś obeznany :D
    jak to jest zbudowane? ile kosztuje? co wibruje? jak się w ogóle nazywa?
  • #7 2167791
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Grający panel - NXT. Więcej w Google. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2167940
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    nie ma pojęcia jak jest zbudowane;( kiedys nawet było na allegro za 600 zł chyba le koleś nie sprzedał. to dj jon-x--> niezypełnie nxt...NXT to panel, płaski głośnik. tam była jakby "słuchawka"przyczepiana do poierzchnie
  • #10 2168066
    qscgu
    Poziom 34  
    widzie ze ja i lord_blaha mowimy o tym samym. to bylo cos w rodzaju przyssawki ktore nie moglo samo grac
  • #11 2168266
    dools
    Poziom 13  
    tak chodzi o taką przyssawkę... nie mogło to samo grać, podawało do tego sie jack'a, i przyklejało do czegoś tam (np szyba) i to jakimś cudem wprawiało w ruch szybę i to grało... jak to sie nazywa? :D heh... fajna zagadka :D
  • #12 2171072
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    soundbug albo jakos tak
  • #14 2171246
    qscgu
    Poziom 34  
    tak to sie nazywa soundbug, ale jak to dziala? slyszal ktos? glosne to jest? na jakiej zasadzie dziala? pewnie nie jest glosne i nie da sie tym zastapic naszego kina domowego ale pewnie przydaje sie przy podrozach, jaki jest zakres czestotliwosci?
  • #15 2171273
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    z tego co wyczytałem to bardziej się tego słucha tyłkiem niż uszami.
  • REKLAMA
  • #17 2171819
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    lord_blaha napisał:
    ta "nowinka" ma juz koło 2 lat...podłączasz sygnałna jack-a, przyklejasz coś co wygląda jak głośnik na dowolna płaską powierzchnie i gra. nawet całkiem ładnie ;']

Ta "nowinka" ma prawie 40 lat !
    W latach 70 produkowano to już taśmowo i na dużo większe moce ( i pasma od infradźwięków) , niż ten monacor z linka co go raczył zapodać Goffer007. Kto był w wa-wie np. na "płonącym wieżowcu" albo "trzęsieniu ziemi" w kinie, mógł poczuć jak trzęsą produkty JBL-a
  • #18 2173136
    dools
    Poziom 13  
    ok, wiemy ze SUNDBUG :D
    wiemy także że można uzyskać różne częstotliwości...

BR-25 - rezonator basowy - napewno uzyskamy dzięki niemu znacznie niższe częstotliwości niż od:
    FeONIC'a :D

moze by coś takiego zbudować? czy byłby problem? może z tym przetwornikiem co przenosi częstotliwości np. na ławke bo nie wiemy nawet co to jest :cry:
  • #19 2173554
    dromod
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Cześć
    Trzydzieści lat temu testowałem podobne urządzenie z kolegą w jego mieszkaniu w bloku. "Głośnik" wielkości słuchawki od telefonu poprzez uchwyty był przymocowany do dowolnej powierzchni plaskiej. My przymocowaliśmy do drzwi szafy wnękowej. Po uruchomieniu poprzez podłączenie do wzmacniacza 40 WAT i ustawieniu siły głosu na ok 1/4 mocy zaniechaliśmy dalszych prób po interwencji sąsiada mieszkającego 5 pięter wyżej :D.
    Konstrukcja do złudzenia przypominała klasyczny sygnał samochodowy, tyle że membrana drgająca była grubości ok 3 mm i to właśnie tę membranę mocowało się do powierzchni.
    Pozdrawiam
  • #20 2173730
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Są tez specjalne wiatraczki o zmiennej geometrii, małymi rozmiarami powodują drgania powietrza podobne do subwoofera.

O fotelach na infradźwieki już nie mówie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #21 2173925
    dools
    Poziom 13  
    Cytat:
    drzwi szafy wnękowej

z czego te drzwi?

budowa:
    czyli jak mamy np. głośnik (mocny jakiś super turbo:) )załużmy z tą 3mm membraną przykleliliśmy tym rancikiem do powierzchni to by to grało?

Membrana ma być płaska czy nie? z kopółką czy bez? Postaram sie narysowac rysunki jak to sobie wyobrazam jak odpowiecie na te dwa pytania koledzy drodzy :D

----------
    heh... o wiatraczkach nic nie słyszałem :D
  • #22 2178322
    dools
    Poziom 13  
    narysowałem schemacik... od początku się zastanawiam nad jedną żeczą... jak producent skonstruował to urządenie że drga np.blat stołu a nie (przypuszczalnie) magnes od membrany?

czy poprawny jest ten schemat??
    Załączniki:
    • Jak działa głośnik wibracyjny przekształcający powierzchnie w membranę? schem.jpg (21.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2180909
    radocha
    Poziom 28  
    dools napisał:
    jak producent skonstruował to urządenie że drga np.blat stołu a nie (przypuszczalnie) magnes od membrany?

czy poprawny jest ten schemat??

1. Nie skonstruował, drga jedno i drugie. Musi być ciężkie, dopuki Frez ustrojstwa jest dużo niższe od blatu drga nie za mocno. Można poprawić wydajność zapierając zad urządzenia o coś fest ciężkiego. Np lokomotywa byłaby chyba niezła...:)
    2. zgrubsza rzecz biorąc, tak. Konstrukcje mech. bywają różne.
  • #24 2180961
    dools
    Poziom 13  
    może znasz inne? mógłbyś przedstawić?
    ------------
    dlaczego zgrubsza? :|
  • #25 2181407
    radocha
    Poziom 28  
    1 zgrubsza rzecz biorąc, do zakresu drgań w okolicach akustycznych, najczęściej najkorzystniejsze są przetworniki magnetoelektryczne/dynamiczne, jako działa infradźwiękowe - elektromagnetyczne, do ultra - piezaki. Ale bywa różnie, zależy od mocy, amplitud, ośrodka... A tak w ogóle, najbardziej uniwersalne to są ceramiki, (ale nie takie z piezaków za 15 zł :) ) moce nawet w dziesiątkach kW. Jak w googlarza wpiszesz np akustyka sobieszewo ceramika + kompozyty itp powinno Ci troche wysypać materiałów ogólnodostępnych
    2 zakładając, że to na obrazku to ma być przetwornik dynamiczny, to byłby b.lichy, magnetowód do d...
  • #26 2184632
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    ludzie przecierz ten pomys jest podobny do zwyklego glosnika tyle ze za wibrator odpowiada cewka plus magnes a za "stol drgajacy" memvrana to jest to samo wezcie przymocujcie cewke z magnesem do stolu a bedzie to samo
    moge dodac ze podpialem kiedys silniczek na 1,5 v do wyjscia w wiezy na lgosniki i zaczal grac jak zwykly glosnik wszystko wyraznie bylo slychac :D
  • #27 2194655
    radocha
    Poziom 28  
    Zaiste, niezwykłe odkrycie, stary Oersted sie kłania. Jak nawiniesz lużno drutu na gwoździa , też będzie nim ruszało. Albo cewką. Zależy co unieruchomisz, Ale większość ludzi jednak nie uważa, że to to samo co głośnik, i barany wydają niepotrzebnie pieniądze ;)
    Można jeszcze sprytnie wrzeszczeć na silniczek (trza go tylko podpiąć do drugiego końca wzmaka) i mamy mikrofon :)

Niestety, prostota konstrukcyjna jest tu tylko pozorna
  • #28 2196665
    dools
    Poziom 13  
    tu w ogole nei ma prostoty... gdy sie zaglebisz w szczegoly odrazu zobaczysz.... :D

Podsumowanie tematu

✨ Głośnik wibracyjny to urządzenie elektroniczne, które przekształca dowolną płaską powierzchnię, taką jak stół czy szyba, w membranę emitującą dźwięk poprzez wprawianie jej w drgania. Działa na zasadzie przetwornika dynamicznego, gdzie cewka i magnes generują drgania przenoszone na powierzchnię, która staje się elementem rezonującym. Urządzenie jest podłączane sygnałem audio (np. przez złącze jack) i przyklejane do powierzchni, co pozwala na odtwarzanie głównie średnich tonów, z ograniczonym basem ze względu na masę i sztywność podłoża. W praktyce głośniki takie, zwane także soundbugami, mają ograniczoną moc i zakres częstotliwości, ale są użyteczne jako przenośne źródła dźwięku. Technologia ta jest znana od lat 70., stosowana m.in. w kinach do efektów infradźwiękowych oraz w panelach płaskich (np. NXT). Konstrukcja wymaga odpowiedniego dopasowania masy i częstotliwości rezonansowej, a membrana powinna być płaska i sztywna, aby efektywnie przenosić drgania. Wibracje generowane są przez elementy magnetoelektryczne, a urządzenia te nie zastąpią tradycyjnych głośników pod względem jakości i mocy dźwięku, lecz oferują ciekawą alternatywę dla specyficznych zastosowań, np. w podróży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA