logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja karty LPT na ISA w Windows XP - brak wykrywania urządzenia

moonraker 10 Sty 2006 20:56 1567 11
REKLAMA
  • #1 2167579
    moonraker
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam problem z zainstalowaniem w systemie xp karty rozszerzeń z dodatkowym portem lpt na złączu ISA. Do tej pory pracowałem na win 98 i z zainstalowaniem tego kontrolera nie było problemu "dodawałem nowy sprzęt" i windows (98se)sam instalował sobie sterowniki i urządzenie pracowało poprawnie. Teraz jestem zmuszony do kożystania również z xp i oba porty są mi potrzebne ale win xp nie wykrywa żadnego nowego urządzenia, nawet jak dam wykryj nowy sprzęt to nie znajduje nic. po zainstalowaniu portu "z listy" i tak nie dział poprawnie ( a dokładnie niedziała wogóle) a w menadżerze mam żółty znak zapytania przy lpt2. Co do samej karty to nie znam zadnych szczegółów nie ma na niej żadnych oznaczeń tylko zworki do wyboru lpt1/lpt2. Czy wogóle da się to uruchomić pod xp? Jak się do tego zabrać? Sam kontroler oczywiście sprawny ponieważ obecnie mam 2 systemy zainstalowanie i na 98 pracuje poprawnie. Wszelkie podpowiedzi mile widziane
  • REKLAMA
  • #2 2167719
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Win XP nie pracuje z ISA, to jest dla niego standard "historyczny" i tego nie widzi.
  • #3 2167736
    moonraker
    Poziom 17  
    Czyli mam rozumieć że nie mam co kombinować tylko odpuścić temat i rozglądać się za kontrolerem na pci albo usb?
  • #4 2167789
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Jerzy Węglorz napisał:
    Win XP nie pracuje z ISA, to jest dla niego standard "historyczny" i tego nie widzi.

Nie jest to prawdą. Windows XP nie wspiera kart sieciowych ISA nie realizujących funkcji P&P.
    moonraker napisał:
    Czyli mam rozumieć że nie mam co kombinować tylko odpuścić temat i rozglądać się za kontrolerem na pci albo usb?

Niech kolega tak prędko się nie poddaje, tylko najpierw przeczyta to:
    http://www.lavalink.com/index.php?id=448
  • REKLAMA
  • #5 2167981
    moonraker
    Poziom 17  
    Serdeczne dzieki za link!!!
    Jutro spróbuje powalczyć bo to w słóżbowym kompie musze zrobić. O efektach nieomiesskam powiadomić albo będę dalej prosił o pomoc :)
    pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Oj, kolego!

• #6 2168203
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    jankolo napisał:
    Jerzy Węglorz napisał:

Nie jest to prawdą. Windows XP nie wspiera kart sieciowych ISA nie realizujących funkcji P&P.
    moonraker napisał:

Niech kolega tak prędko się nie poddaje, tylko najpierw przeczyta to:
    http://www.lavalink.com/index.php?id=448

Nie zgodzę się z przedmówcami - udało mi się korzystać z modemu ISA bez PnP w XP. Tyle, że trzeba zarezerwować w Biosie przerwanie karty.

Pomaga też wyłączenie ACPI w biosie - tyle, że to wymaga podmiany HAL.dll lub reinstalki systemu.
  • #7 2168225
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Do tej karty pod XP spróbuj ustawić w biosie LPT1 na płycie na sztywno adres 378 i IRQ7 a kartę zworkami na LPT2. W biosie jeżeli możesz przypisz zasoby ręcznie (nie PCI/ISA PNP).
    W Windows pomaga też reinstalacja sterowników do płyty głównej jak i nakazanie systemowi używania przerwań do LPT.
    Kombinuj - musi wreszcie zobaczyć.
  • #8 2168302
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    jankolo, Jerzy Węglorz - Osobiscie mam winXP na sprzęcie w którym są TRZY karty ISA (sieciówka, LPT, Czytnik PCMCIA), LPT nie wspiera P&P i tez działa, generalnie nie ma rzeczy których się nie da. Przerwania iadresy ustawiałem ręcznie w windows zgodnie ze zworkami na karcie
  • REKLAMA
  • #9 2168313
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    cortez_, "nie wspiera" oznacza, że Windows XP nie potrafi sam sobie z nimi poradzić. W którym miejscu napisaliśmy, że jest to niemożliwe? Z podanego przeze mnie linku wynika coś wręcz przeciwnego.
  • REKLAMA
  • #10 2168436
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    ISA ostro spowalnia pracę kompa b ładuje 16 bit sterowniki i tryb. Przynajmniej mi spowalniała jak w 98 roku miałem na niej dźwiękówkę. Od tej pory ISA nie używałem.
  • #11 2168726
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Jellyeater napisał:
    ISA ostro spowalnia pracę komputera b ładuje 16 bit sterowniki i tryb. Przynajmniej mi spowalniała jak w 98 roku miałem na niej dźwiękówkę. Od tej pory ISA nie używałem.

Polemizowałbym. Jeśli sterownik jest skompilowany 32 bitowo, to nie spowalnia.

Zapisy/odczyty IO i pamięci mogą być 8, 16 i 32 bitowe i nie trzeba do tego programu 16 bitowego.

W komputerach z PCI ISA jest jako urządzenie PCI więc tak naprawdę to system gada z PCI, a dopiero potem mostek PCI-ISA z kartą ISA.

Wszystko zależy od sterownika.
    Jak jest standardowy z WIndows XP to nie spowalnia.
  • #12 2169765
    moonraker
    Poziom 17  
    Witam ponownie
    Sprawa załatwiona dzięki linkowi kolegi jankolo.
    Temat uważam za wyczerpany.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji karty rozszerzeń z portem LPT na złączu ISA w systemie Windows XP, który nie wykrywał urządzenia ani nie instalował sterowników automatycznie, w przeciwieństwie do Windows 98SE. Dyskusja wykazała, że Windows XP nie obsługuje natywnie kart ISA bez funkcji Plug and Play, co wymaga ręcznego przypisania zasobów sprzętowych. Rozwiązaniem jest ręczne ustawienie w BIOS-ie adresu portu LPT1 (np. 0x378) i przerwania IRQ7, a na karcie ISA odpowiednie ustawienie zworki na LPT2. Konieczne może być także wyłączenie ACPI w BIOS-ie oraz ręczna konfiguracja przerwań w systemie Windows XP, czasem z reinstalacją sterowników płyty głównej lub modyfikacją plików systemowych (HAL.dll). Użytkownicy potwierdzili, że pomimo braku natywnego wsparcia PnP, karty ISA LPT mogą działać pod XP przy odpowiedniej konfiguracji sprzętowej i systemowej. Link do szczegółowego poradnika pomógł rozwiązać problem. Dyskusja poruszyła także kwestie wydajności kart ISA i kompatybilności sterowników 16- i 32-bitowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA