logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podpowiedzi do zadań z techniki cyfrowej - jak zacząć?

beginnerowicz 10 Sty 2006 22:16 1367 7
REKLAMA
  • #1 2167835
    beginnerowicz
    Poziom 11  
    Witam. Czy może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadań. Oczywiście nie chcę abyścierobili je za mnie. Chciałbym jakieś podpowiedzi. Może jakoś wspólnie się uda. Chciałbym być zaangażowany w zadanka. tylko najgorzej jak się nie ma pojęcia.
    Załączniki:
    • technika cyfrowa.pdf (65.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2167892
    beginnerowicz
    Poziom 11  
    z zadaniem nr 4 powinienem sobie poradzić. znalazłem odpowiedni materiał w internecie
  • REKLAMA
  • #3 2169908
    Dr. Doom
    Poziom 11  
    Do zadania pierwszego potrzebne bedzie ci znajomość algebry bula.
    A jeśli chodzi o 6 to muszisz sobie rozpisać sygnały od zera do 12 pokoleji to bedą sygnały Q3Q2Q1Q0 gdzie Q3 to sygnał najważniszy a obok wypisujesz sygnały następujące po sobie to bedzie Q'3Q'2Q'1Q'0 i sygnały Q' wpisujesz do tabelke karno dla czterech zmieny minimilazujsze i na podstawie wzrów budjesz licznik
  • #4 2169970
    Marian83
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Zad 5 wydaje mi sie ze bedzie tak:
    Załączniki:
    • 5.doc (15.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2170661
    Kubuniek
    Poziom 10  
    mam część zadania 6. nie wiem tylko jak zbudować ten licznik
    Załączniki:
    • licznik modulo 13.pdf (56.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2170922
    beginnerowicz
    Poziom 11  
    przesyłam zrobione zadanie 1. Prosze sprawdźcie je i powiedzcie czy jest dobrze. Ja myślę że tak :-). Ale co fachowiec to fachowiec
    Załączniki:
    • zadanie 1.pdf (25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2171059
    beginnerowicz
    Poziom 11  
    Oraz zadanie 2. Hmm nie jest tak źle chyba jak myślałem. Sorry, że tak cykam ale zamin zrobię jedno może wy mi któreś sprawdzicie.
    Załączniki:
    • zadanie 2.pdf (36.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2172496
    Marian83
    Poziom 20  
    Moim zdaniem jest zrobione dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomocy w rozwiązywaniu zadań z techniki cyfrowej, ze szczególnym naciskiem na samodzielne zaangażowanie i zrozumienie materiału. Wskazano, że do zadania pierwszego niezbędna jest znajomość algebry Boole’a. W zadaniu szóstym sugerowano rozpisanie sygnałów Q3Q2Q1Q0 od 0 do 12 oraz wykorzystanie tabeli Karnaugha do minimalizacji funkcji czterech zmiennych i budowy licznika na podstawie otrzymanych wzorów. Autor podzielił się wykonanymi rozwiązaniami zadań 1 i 2, które zostały pozytywnie ocenione przez innych uczestników. Wspomniano również o znalezieniu materiałów pomocniczych w internecie do zadania nr 4. W zadaniu 5 pojawiła się próba rozwiązania, jednak bez szczegółów. Ogólnie dyskusja skupia się na metodach analizy i konstrukcji układów cyfrowych, takich jak liczniki i minimalizacja funkcji logicznych, z wykorzystaniem narzędzi teoretycznych i praktycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA