logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wytrawiać płytki PCB bez świetlówki UV? Moje doświadczenia

marchewa101 24 Kwi 2003 21:06 1747 8
REKLAMA
  • #1 197002
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jestem poczatkujacym elektronikiem i chcial bym se dowiedziec po co przy wytrawianiu swietlowka UV??
    Czy ktos moze probowal zrobic plytke uzywajac zwyklej zarowki??
    Ja mialem okazje wyprobowac taka metode:
    uzylem 12V 100W zarowki halogenowej i co?? i plyteczka sie pieknie wytrawila, bez zadnych bledow(nawet cieniutenkie przewody).
    I co wy o tym sadzicie??

acha to byla moja pierwsza plyteczka drukowana
  • REKLAMA
  • #2 197015
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Halogen też może być tylko dłużej trzeba naświetlać.
  • REKLAMA
  • #3 197042
    kubagert
    Poziom 14  
    A z jakiej odległości i jak długo naświetlałeś????

Ja użyłem kilka razy żarówy 1000W i naświetlałem ok 3-4 minut przez wydrukowane ścieżki na folii na laserówce. Płytka wyszła super.
  • REKLAMA
  • #4 197770
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    No to naswitlam ok 15 min z odlegosci 20 cm (zalezy ile ustwaie na statywie fotograficznym)

BTW: nie trzeba drukowac na laserowcy wystarczy atramentowa i specjalna folia (do kupienia w kazdym lepszym sklepie papierniczym)
  • #5 198353
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Nie wazne jakiej zarowki sie uzywa. Wazne zeby plytce dostarczyc odpowiednia ilosc promieniowania o odpowiedniej dlugosci (w tym przypadku akurat ultrafiolet)
    Mozna nawet wziac zwykla zarowke 220V i tez sie naswietli, tylko bardzo dlugo to trwa.
  • #6 199061
    kubagert
    Poziom 14  
    A czy spotykacie sie z tym samym problemem co ja, ze folia/papier lubi sie wybrzuszyc i w tym miejscu sciezki staja sie troche nieostre. Jezeli tak to w jaki sposob sie tego pozbyliscie??
  • REKLAMA
  • #7 199099
    papen
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    mozna tez drukowac na kalce, a pozniej przy naswietlaniu wystarczy przylozyc szyba i wtedy na pewno kalka, czy tam folia bedzie dobrze przylegac.
  • #8 199880
    kubagert
    Poziom 14  
    Tylko ze szkło zatrzymuje część promieni UV. Zastanawiam się w jakim stopniu płytka się mniej naświetli. Jak to się mówi w telewizorni: "Zróbmy test".

(A tak w nawiasie mówiąc to używałem kiedyś tego specjalnego wywoływacza i otrzymywałem różne rezultaty. Aż do dnia, kiedy znalazłem zwykłą, starą sodę kaustyczną. Nie powiem jak to wpłynęło na obniżenie kosztów produkcji płytek. A efekt?? Taki sam, o ile nie o niebo lepszy.)
  • #9 200842
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Ja przyciskam plytke kawalkiem pleksi. Nie wiem jak to wplywa na naswietlanie, bo nie naswietlalem nigdy plytki bez tej "szybki".
    W takiej konfiguracji (plytka, papier z nadrukowanymi sciezkami spryskany Transparentem, plytka pleksi) naswietlam plytke zazwyczaj ok 4min.
    A babelki i tak sie robia ale nie zbyt duze, takze sciezki nie robia sie nie ostre.

Podsumowanie tematu

✨ Wytrawianie płytek PCB można przeprowadzić bez użycia świetlówki UV, stosując alternatywne źródła światła emitujące promieniowanie ultrafioletowe, takie jak żarówki halogenowe lub zwykłe żarówki 220V. Kluczowe jest dostarczenie odpowiedniej dawki promieniowania o właściwej długości fali, co może wymagać dłuższego naświetlania. Przykładowo, użycie 12V 100W żarówki halogenowej przez około 15 minut z odległości 20 cm pozwala na skuteczne naświetlenie nawet cienkich ścieżek. Do drukowania wzoru na folii można użyć drukarki atramentowej oraz specjalnej folii dostępnej w sklepach papierniczych. Problemy z wybrzuszaniem się folii lub papieru podczas naświetlania można ograniczyć przez dociskanie kalki lub folii szkłem lub pleksi, choć szkło częściowo blokuje promieniowanie UV. Do wywoływania płytek polecane są środki takie jak soda kaustyczna, która jest skuteczna i ekonomiczna. Cały proces wymaga eksperymentów z czasem i odległością naświetlania, aby uzyskać optymalne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA