logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek?

marko313 11 Sty 2006 17:50 4096 17
REKLAMA
  • #1 2170167
    marko313
    Poziom 11  
    Witam chce zrobić oświetlenie podłóg w samochodzie i zastanawiam się nad tym czy dać po 3 diody z których pada światło na podłoge czy zrobić pseudo neonek(diody, rurka, żel do środka). z czego będzie lepszy efekt podświetlania. A diody mam zamiar dać te: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=80179108

Prosze o doradzenie które bedzie lepsze albo jakiś inny pomysł jak to oświetlić. pozdrówka.
  • REKLAMA
  • #2 2170321
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Neonek będzie się ładnie prezentował w samochodzie. Gdy zastosujesz diody Led bez niczego to musisz pamiętać że będą one świecić punktowo, czyli będą silniej oświetlone miejsca jak i mniej. Neon rozprasza światło, dlatego myślę, że powinieneś go zastosować.
  • #3 2170515
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    lepiej zrobic listwe. kup sobie listwe tak jak na kable się chowa. robisz dziurki w nich mątujesz diody od drugie strony lutujesz wszystko i gti. mozesz sobie dac jaką chcesz długos i ile chcesz diód
  • #4 2171147
    Expeliarmus
    Poziom 11  
    Mi nie chciało się kupować takiej listwy to zrobiłem na drewnianej. Takim zestawem własnej roboty oświetliłem głośniki w przy kompie. Sami oceńcie efekt. A włącznik do tej listwy to zrobiłem taki jak w samolocie co mają tam takich kilka w rzędzie i włączaj jakieś systemy. Umieściłem go pod monitorkiem. Wszystko mnie kosztowało jakieś 7 zł.
    Załączniki:
    • 100_0507.jpg (720.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 100_0498.jpg (622.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2171454
    marko313
    Poziom 11  
    chętnie oglądam różne projekty ale jeśli chcesz żeby cito ktoś ocenił to nie pobieraj punktów
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2173299
    marko313
    Poziom 11  
    a diody Hyper BLUE LED 5mm -8000 mcd mogą być bo są w miare dosyć tanie.
  • #8 2176536
    felu82
    Poziom 11  
    Są tanie ale mają jedną wadę: skupiają światlo w promieniu 40 stopni a np. Ledy FLUX Świecą około 100 stopni jedna, więc warto się zastanowić...

• #9 2177670
    bogdan3211
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    no racja ale pisali wyżej że lepiej zrobić "neonka" a tam to jest chyba mniejważne że świecą 40 stopni a nie 100 a za cene 1 diody Flux moge mieć 3 Hyper Blue
  • #10 2181261
    marko313
    Poziom 11  
    tojak z tymi diodami wystarczą do tego "neonka" diody hyper blue żeby był fajny efekt czy one mają za mały stopieś świecenia:?:
  • #11 2181459
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    diodami nie bedzie takiego efektu jak diody FLUX moge się z toba załozyc na bank bo sam się w to bawie
  • #12 2182171
    felu82
    Poziom 11  
    JA też tak uważam, że Fluxy są o niebo lepsze niż zwykłe diody....
  • #13 2187434
    Expeliarmus
    Poziom 11  
    Moglibyście mi powiedzieć jak rozrużnić zwykłe diody od tych Flux albo SuperFlux bo niemam pojęcia. A facet w sklepie to takie skąpiradło ze jeśli tylko może to wciska klientowi byle dziadostwo. Nawet ta kablu nie da pełnego metra.:?::?::?:
    A te diody co u niego kupiłem to nawet nie świecą tym samym odcieniem.:cry:.
    I czy można diody łączyć szeregowo.(próbowałem i nic)
  • #14 2188757
    marko313
    Poziom 11  
    u kogo kupiłeś te diody??
  • #15 2192169
    felu82
    Poziom 11  
    Expeliarmus napisał:
    Moglibyście mi powiedzieć jak rozrużnić zwykłe diody od tych Flux albo SuperFlux bo niemam pojęcia. A facet w sklepie to takie skąpiradło ze jeśli tylko może to wciska klientowi byle dziadostwo. Nawet ta kablu nie da pełnego metra.:?::?::?:
    A te diody co u niego kupiłem to nawet nie świecą tym samym odcieniem.:cry:.
    I czy można diody łączyć szeregowo.(próbowałem i nic)

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek? to jest dioda FLUX

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek? LED SUPER FLUX

Wystarczy???

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek? a to jest zwykła dioda o podwyższonej jasności świecenia.....

Dodano po 6 [minuty]:

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek? neod o długości 20 cm (sam robiłem)

Oświetlenie podłóg w samochodzie: 3 diody czy pseudo neonek? listwa z 5 ledów (superflux)

i jaka jest różnica?? potężna............
  • #16 2197093
    Expeliarmus
    Poziom 11  
    A jaka różnica w cenie i czym wypełniłeś ten neonek? Wygląda Fajnie. Czy świeci dobrze na środku jeśli się go zegnie w połowie? :?::?:
  • #17 2202573
    ogordarek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    nie jest to zbyt piekne poniewaz jak jest jasno to na środku jest róznica kolorów :(
  • #18 2204717
    marko313
    Poziom 11  
    lepiej jednak zastosować z 2 diody super flux jeśli sie chce coś oświetlić bo neonek nieoświeca zabardzo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru oświetlenia podłóg w samochodzie między zastosowaniem 3 diod LED a wykonaniem pseudo neonu z diodami, rurką i żelem. Neon rozprasza światło, co daje bardziej równomierny efekt podświetlenia, podczas gdy pojedyncze diody LED świecą punktowo. Proponowano wykonanie listwy LED, np. z drewna lub specjalnej listwy do kabli, umożliwiającej montaż większej liczby diod i lepsze rozproszenie światła. Wśród diod omawiano Hyper BLUE LED 5mm (około 8000 mcd) oraz diody FLUX i SuperFlux, które mają szerszy kąt świecenia (około 100 stopni) w porównaniu do standardowych diod skupiających światło w 40 stopniach. Diody FLUX i SuperFlux zapewniają lepszy efekt oświetlenia niż zwykłe diody Hyper Blue, mimo wyższej ceny. Pseudo neon wykonany samodzielnie może mieć problem z nierównomiernym świeceniem i różnicą kolorów na środku, zwłaszcza przy zgięciach rurki. Łączenie diod szeregowo nie zawsze działa poprawnie, a rozróżnienie diod FLUX i SuperFlux od zwykłych wymaga znajomości ich budowy i jasności. Podsumowując, do oświetlenia podłóg lepiej zastosować listwę z diodami FLUX lub SuperFlux dla równomiernego i intensywnego światła niż pseudo neon z diodami Hyper Blue.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA