logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Katody czy diody co jest bardziej efektywne, ładniejsze ?

PrzemoKK 09 Paź 2006 19:01 1640 7
REKLAMA
  • #1 3100934
    PrzemoKK
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, mam zamiar w aucie zamontować podświetlenie podłogi (nóg kierowcy i pasażera). Dziś zrobiłem sobie listwę diodową tak na próbę jakby to w ogóle wyglądało i moje obserwacje są następujące: użyłem raz czerownych i raz UV diod. Przy diodach czerwonych efekt bardzo słaby, nikła poświata przy UV bardzo mi się podobało, fioletowy kolorek widoczny. Wiem oczywiście że im było by więcej diod w listwie tym lepiej, ja na test założyłem do listwy po 5. W związku z tym mam do was pytanie, czy jeżeli kupił bym katode koloru czerwonego to efekt w porównianiu do diod czerwonych byłby o wiele lepszy ? Bo chciałbym mieć podświetlenie UV bądź czerwone. Nenony odpadają bo naczytałem się ta elektrodzie z czego są zbudowane "neony" za 9 zł na allegro i samemu można taki zrobić. Dlatego zastanawiam się co wybrać katody czy diody, kto ma jakieś porównanie nie napisze jego wrażenia. Wiem że katody świecą dookólnie diody punktowo, ale ja katod na zywo nie widziałem, dlatego co będzie lepsze do auta Waszym zdaniem ?
  • REKLAMA
  • #2 3101047
    Masa19
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    no cóż katod niestety też nie widziałem, ale mam w swoim autku zamontowane diody ( niebieskie) właśnie jako podświetlenie na nogi. Tylko różnica jest taka że dioda niebieska świeci bardzo jasno przynajmniej moje :) i zrobiłem sobie taki prosty neonek- bierzesz kawałek rurki takiej przeźroczystej (ja mam o zabarwieniu niebieskim) do niej wkładacz diode i po świeceniu punktowym ślad zanika. Rureczka świetnie nachodzi na diode 10mm kupisz ją w każdym motoryzacyjnym. Tylko niestety nie wiem jak to sie będzie prezentowało z czerwonymi lub UV obawiam sie że może to być troszke za ciemne(tylko do tych rurka musiała by być bezbarwna) ja użyłem tylko w sumie 2 diod i naprawde jest jasno pod nogami. Popróbuj z swoimi może akurat coś z tego wyjdzie- możesz dać diody po obu stronach rurki- będzie jaśniej i punktó nie zobaczysz. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3101269
    PrzemoKK
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    O tym też myślałem, i z tego co poczytałem to w bardzo podobny sposób są wykonywane "neony" sprzedawane na allegro, nawet na elektrodzie znalazłem różne opisy z wykorzystaniem żelu czy rurki karbowanej. Tyle tylko że jakoś niebieski mi nie lezy, a co do czerwonego to chyba ma tu znaczenie jak dany kolor jest spostrzegany, jaką ma długość fali świetlnej, jego barwa itp, dlatego może przy zastosowaniu rurki efektu pirounującego tez nie będzie. Ale zobacze może spróbuje.
  • REKLAMA
  • #4 3342639
    DJ_DrEw
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Nie mam doświadczenia w podświetlaniu podłogi auta, ale kiedyś bawiłem się w modding komputera i miałem podświetlenie, najpierw na linijce diód. potem kupiłem katodę i efekt był piorunujący. Co do diód to polecałbym jeszcze ich zmatowienie. Efekt może być ciekawy.
  • #5 3353248
    Tomi123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Poleca bym katode ponieważ diody świecą tylko punktowo a katoda o wiele lepiej :)
    Załączniki:
    • Katody czy diody co jest bardziej efektywne, ładniejsze ? Neon.JPG (22.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3353714
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    katoda ma jeszcze ta wade ze slabiej swieci na poczatku a pelna jasnosc ma po kilku sekundach gdy sie rozgrzeje. widac to szczegolnie przy oswietleniu nog (mam zalozone) bo tam swiatlo jest odbite glownie. efektu tego nie dostrzega sie przy bezposrednim patrzeniu na katode. a led to led kazdy widzial. jednak wole katody niz ledy, liniowe swiatlo i brak cienia lub niewyrazny
  • #7 3386898
    Tomi123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Snikers zgadzam sie z tobą w 100%, ja ma zrobione na ledach podświetlenie samochodu, chociaż nie ma zjawiska punktowego świecenia (5cm odl. od ledów) ale na zewnątrz polecał bym ledy a do środka katode??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między katodami a diodami LED jako podświetleniem podłogi w samochodzie, szczególnie w kolorach czerwonym i UV. Użytkownicy zauważają, że diody LED świecą punktowo i mogą wymagać zastosowania przezroczystych lub zabarwionych rurek, aby rozproszyć światło i uzyskać efekt liniowy. Katody natomiast emitują światło dookolne, co daje bardziej jednolite i efektowne podświetlenie, szczególnie we wnętrzu auta. Wskazuje się, że katody mają wadę w postaci wolniejszego rozgrzewania się i osiągania pełnej jasności, co jest mniej zauważalne przy bezpośrednim patrzeniu, ale istotne przy odbitym świetle. Diody LED są polecane do efektów wizualnych, takich jak miganie, natomiast katody lepiej sprawdzają się jako liniowe, równomierne źródło światła. Zaleca się także zmatowienie diod LED dla lepszego efektu. W dyskusji pojawia się także pomysł wykorzystania rurek do rozpraszania światła LED, co jest podobne do konstrukcji tanich neonów. Link do przykładowej realizacji na forum elektroda.pl został podany jako dodatkowe źródło informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA