logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć AUX do radia 22DC259/62 w Renault i jakie radio pasuje?

przysniciel 25 Kwi 2003 12:19 9275 13
  • #1 197559
    przysniciel

Poziom 19  
    Ocena: 139
    mam nastepujacy problem:
    mam w samochodzie (w renaulcie) orginalne radio, kaseciak blaupunkta, chcialem podlaczyc sobie mp3 playera tylko ze nie mam wejscia aux. Chcialem to zrobic bez uzycia tej kasety adaptera z kabelkiem, nie jestem do nich przekonany, moze ktos zna sposob, gdzie wypuscic prawy i lewy kanal i mase, na pewno da sie to zrobic wykorzystujac wejscie do zmieniarki, wiem ktore piny to masa prawy i lewy tylko trzeba jeszcze oszukac radio ze ma podlaczona zmieniarke a tego juz nie umiem zrobic, pewnie trzeba na ktorys pin podpiac napiecie albo cos zewrzec???

i jeszcze jedno pytanie, czy jest jakies radio (poza takim samym na cd) ktore pracuje z tym wyswietlaczem w gornej konsoli i pilotem przy kierownicy?? jesli tak to jaki model? te moje to 22DC259/62 z serii tuner list

bede wdzieczny za pomoc
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl
  • #2 197700
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Jest Tuner List CD. A wejście uaktwywnia się po skomunikowaniu radia ze zmieniaczem na zasadzie: radio wysyła informację co jest podłączone a puszka odpowiada swoim adresem. Możesz zaemulować prockiem ale na razie nie znam nikogo co rozpracował transmisję D2B (lub HSXX) z adresami zmieniacza Philipsa.
  • #3 199252
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Wejście AUX robiłem wstawiając przekaźniczek, który przełączał sygnał z głowicy radiowej na gniazdo chinch doribione z tyłu radia. Może prymitywne ale skuteczne.
  • #4 237371
    przysniciel

Poziom 19  
    @Gate: robiles tak w tym radiu czy w jakims innym? jak w takim to moze masz schemacik? bylbym bardzo wdzieczny, ja tez mysle zeby tak zrobic tylko nie bardzo wiem gdzie ten sygnal wpuscic :D
    aha i jeszcze jedno pytanko, co sie stanie jak wpuszcze sygnal z discmana zamiast glowicy magnetofonowej? w sumie kaset nie uzywam i moglbym se ta glowice obciac i podpiac jacka tylko chyba sie nie da? :(
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl
  • #5 237456
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    ja takie żeczy robię w ten sposób że podłanczam się pod magnetofon patszę gdzie idą przewody z głowicy na jaki układ szukam aplikację tego układu gdzie ma wyjścia sygnału i wyprowadzam ten sygnałna zewnątrz a do magnetofonu wkładam kasetę bez taśmy jeżeli komuś nie podoba się szum wydobywający z magnetofonu to omawiam z klientem sposób zablokowania toru głowicy
  • #6 237484
    przysniciel

Poziom 19  
    aha, w ten sposob... to mam jeszcze takie pytania (jestem amatorem jesli chodzi o elektronike wiec prosze o wyrozumialosc :) ) czy mowa jest o szumie ktory wydaje krecaca sie kaseta bez tasmy? jak tak to moze mozna by bylo poprostu odciac napiecie na silniczek? a drugie pytanie czy te 3 bable z glowicy magnetofonowej (masa, prawy, lewy) ida bezposrednio do tego ukladu czy jeszcze przez cos przebiegaja? w moim radiu np. od glowiby idzie tasma z zaciskami do plyty, super dostep w razie czego. Dziekuje za info, pozdrawiam :)
    Konto firmowe:
    Indest
  • #8 238745
    przysniciel

Poziom 19  
    w moim radiu przewody z glowicy ida do ukadziku: TEA0676T, znalazlem opis tego ukladu i schemat blokowy w necie na stronie: http://www.semiconductors.philips.com/pip/TEA0676.html , podlaczalem zamiast glowicy ale jakosc dzwieku jest beznadziejna, jak z jakiegos starego adaptera, miales racje, z tego co zrozumialem z tego opisu to jest tam jakby 4 wejscia bo to radio z rewersem a te kolka ze strzalkami do srodka to wejscie z glowicy? jesli tak to tam sa polaczone jeszcze kondensatory, wiec czy bylo by dobrze grybym sygnal z discmana podlaczyl np na 6 noge tego ukladu a mase do masy radia? bede wdzieczny za odpowiedz i wielkie dzieki za dotychczasowa pomoc, pozdrawiam :)
    Konto firmowe:
    Indest
  • #10 239803
    przysniciel

Poziom 19  
    tzn. podlaczyc kanal lewy pod 1 a prawy pod 16 i masa do masy radia czy zrobic mono ze stereo i wpuscic sygnal do OUTA i OUTB? a kondensatory ceramiczne czy elektrolity? bede kombinowac, dzieeeeki :)
    Konto firmowe:
    Indest
  • #12 239943
    przysniciel

Poziom 19  
    udalo mi sie :D juz zrobilem jak mowil h_jaworski i wszystko ladnie chodzi,oddaje swoje wszystkie punciki i wielkie dzieki :)
    P.S. jak zablokowac ten silniczek zeby sie na darmo nie krecil? jak to cos mniej skomplikowanego to prosilbym o wzkazowki, jak trudno to dam sie na spokoj, dzieki, pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Indest
  • #14 4299689
    SJa
    Poziom 11  
    Witam, czy moze juz ktos to rozpracowal jak w radiu firmowym renault Tuner List wyprowadzic aux-a? Jak oszuac radio by widzialo niby zmieniarke?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wejścia AUX do oryginalnego radia kasetowego Blaupunkt w Renault, model 22DC259/62 z serii Tuner List, które nie posiada fabrycznego wejścia AUX. Rozwiązaniem jest wykorzystanie wejścia do zmieniarki płyt CD, które aktywuje się poprzez emulację komunikacji radia ze zmieniarką, jednak protokół D2B (lub HSXX) z adresami zmieniacza Philipsa jest trudny do rozpracowania. Alternatywnie stosowano przekaźnik przełączający sygnał z głowicy magnetofonowej na zewnętrzne gniazdo chinch, co jest prostą, lecz skuteczną metodą.

W praktyce sygnał audio z zewnętrznego urządzenia (np. discmana lub mp3) można podłączyć do układu TEA0676T, który obsługuje głowicę magnetofonową, poprzez kondensatory elektrolityczne 10 µF na nóżki 1 i 16 układu, masa do masy radia. W ten sposób sygnał jest poprawnie wprowadzany do toru audio radia. Aby wyeliminować szumy z toru magnetofonu, zaleca się zablokowanie toru głowicy lub odłączenie zasilania silnika kasety (zwykle czerwony przewód), co zapobiega niepotrzebnemu obracaniu się mechanizmu.

Co do kompatybilności radia z wyświetlaczem w górnej konsoli i pilotem przy kierownicy, poza oryginalnym modelem 22DC259/62 (Tuner List) nie ma prostych zamienników, które zachowałyby te funkcje bez wymiany całego systemu lub stosowania dedykowanych adapterów.

Podsumowując, najpraktyczniejszym sposobem podłączenia AUX jest ingerencja w tor magnetofonowy poprzez układ TEA0676T i odpowiednie kondensatory, a aktywacja wejścia AUX wymaga oszukania radia, że podłączona jest zmieniarka, co jest technicznie złożone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA