logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multitech KT8252 - po wymianie trafopow. gubi kolor w PAL-u

bbb131 13 Sty 2006 08:03 1569 13
REKLAMA
  • #1 2175361
    bbb131
    Poziom 12  
    Obraz (prawidłowy) przebija przez jasny ekran, regulacje kontrastu i jasności działają, fonia jest. Napięcie na katodach R G B +216V, na sterowaniu +7,3V, G2 +800V, G1 0V, żarzenie jest. Napięcie na G2 mierzone przy skręconym screen na minimum, regulacja jest . Jak podłącze miernik to obraz wraca do normy. Jak trochę pochodzi to mleko częściowo znika ale nie do końca. Przy statycznym obrazie widać chwilowe zmiany jasności.
    Macie jakieś pomysły poza wymianą trafopowielacza ?
  • REKLAMA
  • #3 2175720
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Po opisywanych objawach można wysnuć jeden wniosek - uszkodzony bleeder w trafopowielaczu. Jest to uszkodzenie powstające samoistnie i w zasadzie nie do naprawy ( robią jakieś przeróbki w SAYKO). Jednak myślę, że jak już jest stadium tego takie, że samoistnie zmienia jasność obrazu - co jest wynikiem niekontrolowanych zmian właśnie tego napięcia, pozostanie Panu poszukać oryginału albo odpowiednika i wymienić trafopowielacz.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 2175723
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Może napięcie zasilania wzm. wizji - elektrolit

G2 można uzyskać z +H odczepiając przewód od trafopowielacza , pod warunkiem, że "Focus" stabilne

Pozdrawiam
  • #5 2176195
    obj1260
    Poziom 12  
    Można wstawić rezystor z G2 do masy od 5 do 10Mom, tak by była regulacja. Prawdopodobnie w trafo brakuje masy, już w dwóch wypadkach to pomogło i TV działają 2 lata.
  • #6 2176485
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Oczywiście nie neguję propozycji mojego Szanownego przedmówcy ale może być taka sytuacja, że tak jak teraz co jakiś czas jednak ten rezystor w bleederze " się odzywa" dając samoczynne zmiany jasności. Wtedy jednak, gdy będzie dołożony zewnętrzny rezystor będzie i tak wpływał na jasność obrazu dodając się jako równoległy. Czy to pomoże - oby ! Może tylko efekt niekontrolowanych zmian jaskrawości będzie mniejszy... . Poza tym gdy "odpada" rezystor od strony masy podobnym niekontrolowanym wahaniom ulega napięcie ogniskujące. Tak więc czy warto ?
    Z drugiej strony warunki bezpieczeństwa ! Gdybym to robił dla siebie to bym się zastanowił. Gdy dla klienta na pewno nie !

Proszę rozważyć i wybrać ...

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #7 2177559
    bbb131
    Poziom 12  
    Też mi się wydaje że dodanie tego rezystora jest tylko półśrodkiem w celu zdiagnozowania usterki i nie wydaje mi się rozsądne oddawać telewizor klientowi z taką protezą, tym bardziej że przy dokładnym obejżeniu trafopowielacza jest popękany plastik w okolicy potencjometrów od focus i screen. Na razie zamówiłem nowe trafo, wymienimy zobaczymy.
  • #8 2184154
    bbb131
    Poziom 12  
    Po wymianie trafopowielacza obraz OK, ale gubi kolor z częstotliwością 1 Hz. Na niektórych kanałach czasem złapie na dłużej. Trafopowielacz wstawiłem jeden z zamienników DCF2077A.
    Macie jakieś pomysły?
  • #9 2184178
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

A czy to nieszczeście ma zwoje nawijane luźno na rdzeniu trafa ? Jeśli tak to może coś da zamiana początku z końcem. W TV z tymi trafami w przypadku wymiany traf na zamienniki trzeba było w niektórych wypadkach tak zrobić - może i tutaj ?

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #10 2184203
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    1. Czy wymiary obrazu w tym czasie nie zmieniają się cyklicznie???
    2. Czy ustawienie jasności i kontrastu nie ma na to wpływu ???
    3. Kolega Jaqbas 2 ma rację - trzeba sprawdzić kierunek uzwojenia.
    Ale przy odwrotnym połączeniu telewizor "świerszczy".
    Pozdrawiam Wszystkich!
  • #11 2184552
    bbb131
    Poziom 12  
    Po wymianie trafopowielacza przetwornica świerszczyła więc zmieniłem kierunek nawinięcia tych sławetnych 3 zwojów i teraz jest dobrze. Przed wymianą kolory były OK.
    Gubienie kolorów następuje przy zwiększaniu kontrastu i/lub jasności ale tylko w PAL-u w SECAM-ie jest OK
    Może jakieś wskazówki
  • #12 2185342
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Być może to zależy od typu zastosowanego trafa.
    O ile się nie mylę: DCF2077A = HR7455;
    Nie wiem, jaki typ trafa zastosowałeś. Czekamy na opinię innych Kolegów.
    Pozdrawiam ! (i Dobranoc!)
  • #13 2186442
    bbb131
    Poziom 12  
    Zastosowałem właśnie ten DCF. Znalazłem taki odpowiednik do tego TV, a jaki tam idzie oryginał to nie wiem bo na starym trafopowielaczu brak opisu.
    Po pomiarach na n7 TA7698 powinno być ok 8V jak zmniejsze kontrast to mam 7,5V i kolor OK, natomiast jak dam kontrast na max to brak koloru (tzn są takie paski niebieskie ale obraz B/W) i napięcie na n7 ok 1,5-2,5V niestabilne. Przed wymianą trafopowielacza kolorki były OK.
  • #14 2186580
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

...A może to jeszcze ma związek z uszkodzeniem starego trafa. Może coś jest nie tak z układem zamykającym uzwojenie powielacza do masy. Stamtąd przecież idzie informacja w chwilowej wartości prądu kineskopu do procesora . To by miało związek z efektami obserwowanymi przez Pana przy regulacji kontrastu. Generalnie trzeba sprawdzić wszystkie ograniczniki.

Proszę sprawdzić

Powodzenia !

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Multitech KT8252 po wymianie trafopowielacza na zamiennik DCF2077A pojawił się problem z gubieniem koloru w trybie PAL, przy czym w SECAM obraz jest poprawny. Objawy obejmują chwilowe zmiany jasności, szczególnie przy zwiększaniu kontrastu i jasności, oraz niestabilne napięcie na nóżce 7 układu TA7698 (od około 1,5 do 2,5 V). Przed wymianą trafopowielacza kolory były prawidłowe. W trakcie wymiany konieczna była zmiana kierunku nawinięcia trzech zwojów trafopowielacza, aby wyeliminować zakłócenia ("świerszczenie") przetwornicy. Dyskutowano o uszkodzeniu bleeder'a w trafopowielaczu, które powoduje niekontrolowane zmiany napięcia i jasności obrazu, co zwykle wymaga wymiany całego modułu. Proponowano także dodanie rezystora 5-10 MΩ między G2 a masę jako półśrodek, jednak nie jest to rozwiązanie trwałe ani zalecane dla klienta. Sugerowano sprawdzenie napięć w gałęzi H, kondensatorów elektrolitycznych w wzmacniaczu wizji oraz poprawności układu zamykającego uzwojenie powielacza do masy, który wpływa na pomiar prądu kineskopu i sterowanie jasnością. Możliwe jest również, że zamiennik trafopowielacza różni się konstrukcją od oryginału, co wymaga korekty połączeń lub uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA