logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia gniazda 7-pin przyczepy rolniczej do ciągnika – jak wykonać?

max20055 13 Sty 2006 19:37 127372 6
REKLAMA
  • #1 2177472
    max20055
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam! Chciałbym zrobić instalację elektryczną przyczepy rolniczej i mam mały problem z gniazdem przy ciągniku! Czy mógłby mi ktoś coś poradzić (mile widziany schemat gniazda).Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2177510
    GRISZA14
    Poziom 16  
    Ocena: 100
    schematu nie mam ale mogę podać oznaczenia wyprowadzeń 58 to światła postojowe 54 stop L LEWY KIERUNEK P PRAWY KIERUNEK 31 MASA SRODKOWY BOLEC WYKOŻYSTYWANY JEST DO ŚWIATŁA PRZECIWMGŁOWEGO
  • REKLAMA
  • #3 2177601
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Kolego GRISZA to co piszesz mija sie troche z prawdza , to nie jest typowy uklad podlaczenia a w przypadku podpiecia innej przyczepy ( zgodnej ze schematem) moze kolega miec problem .
    L - kierunek lewy
    R-kierunek prawy
    31- masa
    54- stop
    58R- pozycyjne prawe
    58L- pozycyjne lewe
    + - stosuje sie od potrzeb przeciwmgielne itp. ty mozesz tu dac cofania
    jest to typowe i prawidłowe podlaczenie . Pozdro.:D
  • REKLAMA
  • #4 2180227
    max20055
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie! Będe próbował to podłączyć! jak mi się uda to odp! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2180848
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    No to jeszcze raz, bo teraz gniazda, wtyczki sprzedają z inną normą opisów.
    Załączniki:
    • Schemat podłączenia gniazda 7-pin przyczepy rolniczej do ciągnika – jak wykonać? Gniazdo przyczepy 7-stykowe.jpg (51.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2181533
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    W starszych instalacjach pozycyjne lewe i prawe szło na 1pinie więc możesz mieć tutal lekki problem ale zrób lepiej po nowemu i podłącz 58L i 58R
  • #7 2187581
    max20055
    Poziom 2  
    Wielkie Dzięki Panowie!!! Udało mi się to podłączyć i nawet dzieła! hehe pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu podłączenia gniazda 7-pin przyczepy rolniczej do ciągnika. Podano oznaczenia wyprowadzeń: 58 – światła postojowe, 54 – światło stop, L – lewy kierunek, P – prawy kierunek, 31 – masa, środkowy bolec (S) wykorzystywany do światła przeciwmgłowego lub cofania. Zwrócono uwagę, że istnieją różne normy opisów pinów, a typowe i prawidłowe podłączenie to: L – lewy kierunek, R – prawy kierunek, 31 – masa, 54 – stop, 58L – pozycyjne lewe, 58R – pozycyjne prawe, + – dodatkowe funkcje (np. przeciwmgielne lub cofania). W starszych instalacjach pozycyjne lewe i prawe mogły być podłączone na jednym pinie, co może powodować problemy z kompatybilnością. Zaleca się stosowanie nowoczesnego schematu z rozdzieleniem 58L i 58R. Autor potwierdził poprawność podłączenia i działanie instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA