logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampy przyczepki do wtyczki 7-pinowej? Schemat połączeń

krzysiek309 14 Mar 2007 18:40 19561 9
  • #1 3678230
    krzysiek309
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zakupiłem sobie przyczepkę, która wymaga położenia nowych kabli. Założyłem już nowe lampy i nie bardzo wiem jak je podłączyć do wtyczki. Gniazdo przy haku jest standardowe. Zakupiłem kabel siedmio żyłowy i nie wiem jak się zabrać za montaż. Może ktoś mi narysować jakiś schemacik połączenia.
  • #3 3678713
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1004
    układ połączeń wtyczka gniazdo 10 masa 58 światłą postojowe obie lampy i oświetlenie tablicy rejestracyjnej 54 stop obie lampy 44 l to kierunkowskaz lewy 44p to kierunkowskaz prawy. Tan kabel jest do podłączenia przyczepy kempingowej dlatego ma tyle żył .Nie sugeruj się ich ilośćią.
  • #4 3678865
    mikidj
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Nie zgodzę się z przedmówcą
    Wiem że bywam tu niezbyt często, jeszcze mniej się udzielam
    no ale
    1 L kierunkowskaz lewy żółty
    2 + światło przeciwmgielne tylne niebieski
    3 31 masa biały
    4 R kierunkowskaz prawy zielony
    5 58R pozycyjne prawe czarny
    6 54 Stop czerwony
    7 58L pozycyjne lewe brązowy

jak widać wykorzystane są wszystkie przewody
    kolory są tak jak stosuje się na zachodzie
    pozdrawiam Piotrek
    Poprawiono [CameR]
  • #5 5039435
    grzesioi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    czy trzeba masę z wtyczki w przyczepce podłączyć do obudowy przyczepki ?? czy wystarczy jak do świateł pociągnę przewodem z wtyczki??

i 2 pytanie czy jak w kloszach mam z prawej i z lewej światła przeciwmgielne to mam podłączyć oba czy tylko z jednej strony??
  • #6 5039470
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Witam Mozesz skorzystac lub nie z mojej rady Z tylu przyczepki zamontuj zwykle hermetyczne gniazdo elektryczne (koszt ok 3 zl ale ok) Do tego gniazda przeciag przewod 7 zylowy a od gniazda mozesz pozniej wyprowadzic do kazdej lampy osobny przewod( przewody kup sobie w elektrycznym sklepie 4lub piecio zylowe linki fi1,5 dwa razy izolowane)a do lampek pozycyjnych przod 2xo,75 Nie lacz kabli gdzie sie da tylko wyprowadzaj z gniazda a unikniesz nerwow pozniej Przewody maja byc polutowane zaizolowane i zakrecone w puszce 4 wkretami Gwarantuje to oslone przewodow (stykow) na warunki atmosferyczne Jesli tak zrobisz (no wymaga poswiecenia wiecej czasu) naprawde unikniesz klopotow -cos nie laczy itp P
  • #7 5039504
    perszing
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Elektron chodzi ci pewnie o puszkę hermetyczną.
  • #8 5039518
    grzesioi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Elektron1234 napisał:
    Witam Mozesz skorzystac lub nie z mojej rady Z tylu przyczepki zamontuj zwykle hermetyczne gniazdo elektryczne (koszt ok 3 zl ale ok) Do tego gniazda przeciag przewod 7 zylowy a od gniazda mozesz pozniej wyprowadzic do kazdej lampy osobny przewod( przewody kup sobie w elektrycznym sklepie 4lub piecio zylowe linki fi1,5 dwa razy izolowane)a do lampek pozycyjnych przod 2xo,75 Nie lacz kabli gdzie sie da tylko wyprowadzaj z gniazda a unikniesz nerwow pozniej Przewody maja byc polutowane zaizolowane i zakrecone w puszce 4 wkretami Gwarantuje to oslone przewodow (stykow) na warunki atmosferyczne Jesli tak zrobisz (no wymaga poswiecenia wiecej czasu) naprawde unikniesz klopotow -cos nie laczy itp P

planowałem przykręcenie pod przyczepką na tylnej ściance puszki hermetycznej ( takiej z elektrycznego) i doprowadzenie tam 7 żyłowego kabla i potem z puszki do P i L lampy.

a co z pytaniem wyżej jak mam zrobić??

a i jeszcze jedno do gdzie mam podłączyć oświetlenie tablicy do P czy L światła pozycyjnego???
  • #9 5039777
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Masę dajesz kolego zarówno na światła jak i na obudowę przyczepki!!! Podświetlenie tablicy rejestracyjnej podłączasz dowolnie, producenci podłączają zawsze pod prawe światło pozycyjne(czemu nie wiem i nie pytaj).

Dodano po 1 [minuty]:

Światło przeciw mgielne podłączasz TYLKO z lewej strony!!!!
  • #10 5039780
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Temat kilkakrotnie poruszany. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia lamp przyczepki do standardowej 7-pinowej wtyczki stosowanej przy hakach holowniczych. Użytkownik posiada nową przyczepkę z nowymi lampami i 7-żyłowym kablem, poszukuje schematu połączeń. Podano standardowy układ połączeń pinów wtyczki: 1 (L) – kierunkowskaz lewy (żółty), 2 – światło przeciwmgielne tylne (niebieski), 3 (31) – masa (biały), 4 (R) – kierunkowskaz prawy (zielony), 5 (58R) – światło pozycyjne prawe (czarny), 6 (54) – światło stop (czerwony), 7 (58L) – światło pozycyjne lewe (brązowy). Zwrócono uwagę, że masa powinna być podłączona zarówno do lamp, jak i do metalowej obudowy przyczepki dla poprawnego uziemienia. Oświetlenie tablicy rejestracyjnej zwykle podłącza się do prawego światła pozycyjnego. Światło przeciwmgielne należy podłączyć tylko po lewej stronie przyczepki. Zalecane jest stosowanie hermetycznych puszek rozdzielczych pod przyczepką, z lutowanymi i izolowanymi połączeniami, aby zabezpieczyć styki przed warunkami atmosferycznymi i ułatwić rozprowadzanie przewodów do poszczególnych lamp. Dyskusja kończy się stwierdzeniem, że temat był wielokrotnie omawiany i zostaje zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA