logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty kompilator i IDE dla asm 8051 na Windows XP - alternatywy dla T51

Prymulka 13 Sty 2006 22:55 3460 7
REKLAMA
  • #1 2177768
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam!
    Kiedyśkorzystałem z kompilatora T51 na asm. Teraz mój brat zaczął się tego uczyć, a niestety ten kompilator już się sypie. Szukam czegoś pod windowska, nieskomplikowanego. Najlepiej jakby przypominało poprostu notatnik. Ściągnąłem już jakiś kompilator Raisonance ale wolałbym cos prostszego tylko do asm.
    Moderowany przez Light-I:

Kolego, zwracaj baczniejszą uwagę na to co piszesz... Tytuł poprawiono ("Kompitator asm pod XP") - chyba "l" nie jest koło "r" na klawiaturze ? Klawisz spacji masz popsuty (treść postu) ? Istnieje przycisk "Zmień"... Brrrr.... ;)

• REKLAMA
  • #2 2178004
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Szukaj kompilatorow wywolywanych z linii polecen. Wtedy korzystasz z ulubionego edytora tekstowego a kompilacja swoja droga. np SBASM
    http://www.xs4all.nl/~sbp/index.htm
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #3 2179051
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    T51 to nie tylko kompilator ale przede wszystkim debager.
  • #4 2180580
    Prymulka
    Poziom 18  
    Prosze o prostą wersje pod XP nie pod DOSa!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #5 2180674
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Prymulka napisał:
    Prosze o prostą wersje pod XP nie pod DOSa!!!!!!!!!!

To pisz , że potrzebujesz środowisko+kompilator , a nie kompilator.
    T Ci się napewna spodoba ;)
    http://opcube.com/software/midepack0258.exe
    C i Asm dla 51-ki , w jednym stali domu.
  • REKLAMA
  • #6 2182855
    Prymulka
    Poziom 18  
    Dzięki! Dokładnie o coś takiego mi chodziło
  • REKLAMA
  • #7 2304452
    adas_ppp
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    @zumek możesz wrzucić jakiś maly programik żeby się kompilował w tym programie bo coś mi nie chce zadziałać a tak by było łatwiej.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego kompilatora i środowiska IDE do programowania w asemblerze dla mikrokontrolera 8051 na system Windows XP, jako alternatywy dla przestarzałego kompilatora T51, który zawierał również debugger. Wskazano na możliwość używania kompilatorów wywoływanych z linii poleceń, takich jak SBASM, co pozwala na korzystanie z dowolnego edytora tekstowego. Jednak autor potrzebował rozwiązania działającego natywnie pod Windows XP, a nie w środowisku DOS. Zaproponowano pakiet MIDE, który integruje kompilator i środowisko dla języków C i asemblera 8051, dostępny pod Windows XP i spełniający wymóg prostoty oraz funkcjonalności. Użytkownicy dzielili się przykładami programów, np. obsługi wyświetlacza LCD 2x16, pisanych i kompilowanych w MIDE, co potwierdziło praktyczność tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA