logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy montażu alarmów samochodowych - jak zacząć pracę w branży?

beezer92 14 Sty 2006 00:15 1368 13
  • #1 2178105
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam. prawdopodobnie niedługo zacznę pracować przy montarzach alarmów samochodowych.

chciałbym aby mi ktoś pomół w zdobyciu wiedzy podstawowej na temat zabezpieczeń pojazdów. na elektronice jako tako się znam lecz chodzi mi bardziej o podstawy montarzów,gdyż nigdy tego nie robiłem, a praca już na mnie czeka... :)

ps. muszę jeszcze sam na dodatek załatwiać i proponować klientom jakieś zestawy alarmowe :( także pilnie potrzebuje wiedzy w tym kierunku.

z góry dziękuję...

Moderowany przez Sady:

Nie piszemy tematów z Caps Lock'iem. Regulamin 10.9

• #3 2178123
    RAFAL77
    Poziom 13  
    Witaj co konkretnie chcesz się dowiedzieć???
  • #4 2178156
    beezer92
    Poziom 16  
    dokładniej to chodzi mi może o zapoznanie się z zestawami do montażów autoalarmów. nigdy tego nawet nie miałem w rękach a będę musiał to montować. może ściślej: chciałbym pooglądać jakieś gotowe zestawy do montażu i zapoznać się z jakąś dokumentacją w jaki sposób montować podłączać i gdzie podłączać? i może jakie zestawy są najbezpieczniejsze albo mniej bezpieczne...

przepraszam ale jestem laikiem w tych sprawach :) i proszę o wyrozumiałość...
  • #5 2178233
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Do każdego autoalarmu masz schemat montarzowy ze strzałkami dla idiotów plus schemat instalacji danego auta plus znajomośc prawa ohma i sprawa gotowa reszta to sprawa praktyki , wszystkie połączenia lutowac ,wiązki ładnie owijac i układac tak aby się nie rzucały w oczy i utwierdzac klijenta że ty wiesz najlepiej co jest dla niego dobre
  • #6 2178284
    grzesiek 28
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Sam nie jestem super fachowcem ale kilka aut juz zrobiłem. nikt mnie nie uczył. Więc nie jest to takie trudne. Każdy zestaw zawiera instrukcję. Trzymaj się tego a poradzisz napewno. Jak przeciągnąć przewody syreny spod maski do wnętrza? Teraz wiem, ze to proste. Poszukaj dwa wolne kable z wiązki, która wchodzi do środka auta. Mozna je wykorzystać . A sterowanie do cenralnego zamka najpewniej rozebrać drzwi i sprawdzić kable sterujące lub wpiąć pod przycisk otw/zam ale mało który model to ma. Osobiście nie rozcinam przewodów instalacji przy montazu alarmu jedynie nacinam izolacje i lutuję. Kto sprzedaje alarmy powie Ci co mozna zaoferować klijentowi. Obecnie jest bardzo szeroka gama do wyboru. Mam nadzieję, iż troche pojęcia masz to wtedy nie będzie to takie trudne. Pozdrawiam i powodzenia.
  • #8 2181890
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    zależy od ceny masz np super fortecę inferno dobre ceny i jakość AMT
  • #10 2189013
    grzesiek 28
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Nalepsze są ze zmiennym kodem. Choć to już powoli standard. Podejdż sobie do jakiegoś sklepu elektronicznego gdzie mają taki towar albo giełda elektroniczna lub samochodowa tam możesz dowiedzieć się więcej. Tak zaczynałem. pozdro.
  • #11 2189037
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Temat fachowego montażu alarmów to temat rzeka. Proponuję Ci montaż na początek w starszych autach bez wyrafinowanej elektroniki, dopuki nie opanujesz elektryki i elektroniki samochodowej.
  • #13 2190007
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Nie prościej włączyć sobie allegro???
    Zobaczysz co oferują co z czym można łączyć i co do czego dają.
  • #14 2190933
    beezer92
    Poziom 16  
    Heroses napisał:
    Nie prościej włączyć sobie allegro???
    Zobaczysz co oferują co z czym można łączyć i co do czego dają.
    no tak jest najprościej tylko ja bym wolał to mieć w rękach i dokładnie obejrzeć. na elektronice znam się jako-tako ale wiecie zawsze jest ten stres przed nową pracą tymbardziej (nową)- w dosłownym znaczeniu tego słowa :)

pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynając pracę przy montażu alarmów samochodowych warto zapoznać się z podstawowymi zasadami instalacji oraz dostępnymi zestawami alarmowymi. Każdy zestaw alarmowy zawiera instrukcję montażu oraz schematy połączeń, które należy dokładnie przestrzegać. Montaż wymaga lutowania połączeń, starannego układania wiązek przewodów oraz zabezpieczenia ich przed uszkodzeniami i widocznością. Zaleca się unikanie cięcia fabrycznych przewodów instalacji samochodowej, a zamiast tego nacinanie izolacji i lutowanie. Do sterowania centralnym zamkiem często konieczne jest rozebranie drzwi i identyfikacja odpowiednich przewodów lub podłączenie do przycisku otwierania/zamykania. Na początek warto ćwiczyć montaż w starszych modelach samochodów, które mają prostszą elektronikę. Wybór zestawu alarmowego powinien uwzględniać systemy ze zmiennym kodem, które są obecnie standardem podnoszącym bezpieczeństwo. Popularne marki oferujące dobrej jakości alarmy to m.in. Forteca, Inferno oraz AMT. Dla zdobycia praktycznej wiedzy polecane jest odwiedzenie giełd elektronicznych lub samochodowych, gdzie można obejrzeć zestawy na żywo oraz zapoznać się z dokumentacją. Alternatywnie można przeglądać oferty na platformach internetowych, jednak kontakt z rzeczywistym sprzętem jest bardziej wartościowy dla początkującego instalatora.
REKLAMA