logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać bieguny (+/-) w głośniku? Która strona prawa czy lewa?

ravmar 14 Sty 2006 09:42 3628 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak rozpoznać, który zacisk głośnika jest plusem i minusem, gdy oba wyprowadzenia wyglądają tak samo?

Bieguny rozpoznasz najprościej bateryjką 1,5 V: podłącz ją tak, aby membrana wysunęła się na zewnątrz — zacisk, który jest wtedy połączony z plusem baterii, to plus głośnika [#2178570] [#2179166] Nie używaj do tego mocniejszego źródła niż mała bateria, bo wystarczy 1,5 V [#2179166] W wielu głośnikach plus jest też zaznaczony czerwoną kropką [#2178570] [#2186175] Nie sugeruj się lewą ani prawą stroną rysunku, tylko wynikiem testu i oznaczeniem na samym głośniku [#2178570] [#2179166]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2178562
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    nie wiemie gdzie jest w tym głośniku plus a gdzie minus po której stronie prawej czy lewej :?: TYLKO NIE SUGERUJCIE SIE ZE WTYCZKI SA NIE RÓWNE A JENDA JEST GRUBSZA ITP> TAK MI SIE NARYSOWAŁO W RZECZYWISTOŚCI SA ONE RÓWNE
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać bieguny (+/-) w głośniku? Która strona prawa czy lewa? a.JPG (17.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2178570
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Podłącz paluszka 1,5V tak żeby membrana wysunęła sie na zewnątrz.
    + paluszka pokaże + głośnika.

A nie ma przy którymś zacisku czerwonej kropki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2179166
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    tóżto prąd stały zabujczy dla głośnika.... ;P nie ta metoda jest sprawdzona i rzeczywiscie tak jest jak cewka wysunie sie do przodu to + w glosniku jest zgodny z + baterii a i jeszcze jedno nie przesadz i nie podlacz zasilacza albo czegos mocniejszego paluszek wystarczy :]
  • REKLAMA
  • #4 2180319
    ravmar
    Poziom 22  
    dzieki
  • #5 2180859
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    plus chyba zawsze z lewej.
  • #6 2180869
    ravmar
    Poziom 22  
    TU SIE MYSLISZ BO Z PRAWEJ
  • #7 2185324
    chaka
    Jasne ze z prawej:) Parzylem inaczej niz na rysunku:)
  • #8 2185957
    ravmar
    Poziom 22  
    oka dzieki za pomoc
  • #9 2186175
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    na przyszłośc wiedz że plkus jest zaznaczony czerwoną kropką w tonsilach chyba że nawet jej nie ma to zostaje tylko bateria .........
  • #10 2187163
    ravmar
    Poziom 22  
    dorwałem jakis zasilacz ze sprzetu creativa 5a 13V od jakiegos sprzetu prad stały i podłączyłem to pod wzmacniacz z głośniekiem i nie wiem glaczego glośnik tak dziwnie buczy jak by miał o sie cos stac :?: "buczy jak by taki prącedm" :?: wiecie moze dlaczego ??
  • #11 2188849
    chaka
    zasilacz pewnie daje napiecie przemienne.
  • #12 2188941
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Może niekoniecznie przemienne, ale zmienne. Bywa, że w tanich zasilaczach napięcie nie jest filtrowane odpowiednio dużą pojemnością, nie mówiąc już o stabilizacji.
    Ja używam bateryjki 9V, bo wychylenie jest wyraźniejsze niż przy 1,5V, a i łatwiej w większości głośników bez użycia kabelków przytknąć oba bieguny.
  • #13 2189039
    ravmar
    Poziom 22  
    ta i przemienne cos sie zwaliło i nie działa coś sie chyba spaliło we wzmacniaczy i nie wiem co :?:
  • #14 2189093
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Cytat:
    dorwałem jakis zasilacz ze sprzetu creativa 5a 13V od jakiegos sprzetu prad stały i podłączyłem to pod wzmacniacz z głośniekiem

Ty ten prąd pod wejście wzmacniacza podłączyłeś? Pod sam samiusieńki głośnik miało być...
    Cytat:
    ta i przemienne cos sie zwaliło i nie działa coś sie chyba spaliło we wzmacniaczy i nie wiem co
    ...i zepsuł się wzmacniacz?
  • #15 2189420
    ravmar
    Poziom 22  
    tak podłaczyłem zmienny do wzmacniaca (a mił byc stały) i coś poszło wiesz moze co :?:
  • #16 2189912
    kerry
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ziomal_87 napisał:
    (...) a i jeszcze jedno nie przesadz i nie podlacz zasilacza albo czegos mocniejszego paluszek wystarczy :]

BARDZO wyraźnie napisane, ale Ty podłączasz zasilacz 13 voltowy! I to jeszcze do wejścia zasilacza... BUUUU!!! Czytaj dokładniej posty!
  • #17 2191275
    ziomal_87
    Poziom 18  
    TAk to jest z elektroniką za nie wiedze i nieuwage sie płaci... na przyszłość radze czytac dokładniej wszystkie wypowiedzi i sie upewnic ze 2 razy i dopiero kombinować elektronika jest czuła i łatwo wszystko spalic... moze masz jakies zabezpieczenia we wzmacniaczu sprawdz bezpieczniki
  • #18 2191524
    kerry
    Poziom 16  
    Jest jeszcze szansa, że prąd stały został na wejściu "zablokowany" (odcinanie składowej stałej) i w głośniku słychać tylko przydźwięk i nic się nie spaliło:)
    Napisz, czy wzmacniacz buczał tylko przy podłączonym napięciu na wejściu czy buczy teraz cały czas?
  • REKLAMA
  • #19 2192101
    ravmar
    Poziom 22  
    podłanczałem pod normalne 12V stałe jak wczesniej (bo wczesniej działało na małym 12V i teraz znowu podłaczyłem i coś sie zwaliło). Kupiłem juz nowe tda i wymieniam tylko jak zacząłem wymieniać to nie wiem czego sie zrobi tak ze jak gdzies dotknę dwie nózki tda (zepsutego) to zaczynaja iskry skakać nie wiem czego (A nic nie jest podłaczone do prądu) poskakały i jak by sie to rozładowało i spokój. Teraz wlutuje nowe tda i dam zdjęcie jezeli mozecie to to sprawdzicie oka :?: zeby nie było znowu jakiegoś błędu.
  • #20 2193567
    kerry
    Poziom 16  
    No to żeśmy się dogadali:) Ty tym zasilaczem ZASILAŁEŚ ten wzmacniacz a nie podłączałeś go do wejścia wzmacniacza!
  • #21 2193949
    ravmar
    Poziom 22  
    nie podłaczyłem go do 220V (z jedenj strony ) a z drugiej gdzie jest 12V 10A dałem do wzmacniacza . Tylko jest problem ze zasilacz dawał zmienny prąd a wzmak pobier stały i sie spaliło dopiero poxniej zczaiłem ze zasilacz daje zmienny
  • #22 2194365
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    A gdzie żeś Ty podłączał do wzmacniacza to napięcie? Do wejścia, wyjścia czy zasilania?
  • #23 2194477
    ziomal_87
    Poziom 18  
    o moj Boze..... :O cos Ty zrobil ? narysuj to lepiej jak to popodlaczales i oznacz wejscia/wyjscia
  • #24 2194516
    dools
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    heh... tak se czytam teraz tego posta i pomysł z tą bateryjką jest naprawde fajny... no ale ravmar powalasz :D

było wyraźnie napisane że mambrana ma sie wychilić, ze to do głośnika, że do pinów głośnika i nawet ktoś pisał że nie trzeba kabelgków... OMG...

z tego co wywnioskowałem kolega ravmar podłączył tę bateryjke 12V pod wzmacniacz w sposób następujący:

-12V (+ i -) do wejścia (line in :| )
    -220V wtyknął do gniazdka
    -głośnik do wyjścia wzmacniacza

yhhh... tak mi sie wydawoło do czasu
    Cytat:
    a z drugiej gdzie jest 12V 10A dałem do wzmacniacza
    ... teraz juz nie wiem... naprawdę ludzie czytajcie uważnie posty bo niedość że można coś zepsuć to jeszcze przy odrobinie szczęścia sie zabic :|

PS.bateryjkę miałeś podłączyć do tych pinów co były przy głośniku co mówiłeś że są takie same tylko je źle narysowałeś je... podłączyłeś to tak :?: wtedy membrana wysunie Ci sie do przodu jeśli dobrze biegunowo podłączyłeś bateryjke to tego GŁOŚNIKA :|
  • #25 2194710
    ravmar
    Poziom 22  
    o rany. po kolei miałem głośnik podłaczylem do niego palusza i zlokalizowałem gdzie jest +. Koniec potem podłaczyłem NORMALNIE we wzmacniaczu do wejście dałem jakiś sygnał, a do wyjścia głośnik ( a taki nie jest ułomny zeby podłancza do wejścia 12V ) A do zasilania we wzmacniacz dałem prawidłowo. Jednym słowem wszystko było podpięte prawidłowo. Potem znalazłem zasilacz i byłem taki podexcytowany, ze z pospiechu nie wyczytałem ze on nie daje prądu STAŁEGO ( a wzmacniacz potrzebuje stały) tylko daje prąd ZMIENNY :!: i Juz wszystko wiadomo. POdłączyłem do sieci i zaczęło dziwnie buczec. Następnie prawdopodobnie spaliła sie kośc TDA. postanowiłem ją wymieni. Kupiłem nową i wymieniłem wczoraj to wszystko wymieniłem i jeszcze raz podłączyłem ( tylko już pod inny zasilacz ,nie stety bardzo słaby, ale dawał przynajmniej prąd stały) i wsyzstko grało. \

Ja kombinowałem na początku z tymi wzmacniaczam ponieważ chciałem sprawdzi dlaczego tak cicho gra głośnik (go grał cicho nimio ze wszystko było na maxa) a żródła prądu dawały nie więcej niz 1A. Więc pomyslałem , ze jezeli zagra lepiej mają powyżej 1 A np. 5A to wiem ze to jest zależne od natęzenia (i dlatego podłączyłem ten wzmacniacz 12V/5A <zmienny> który mi to spalił). Po wymianie kości doszedłem do wniosku ze pojade kupie transformator za 30 zł taki 12V/8,7A dam jakiś mostek prostowniczy kilka kondensatorów i już . koniec. a co wy o tym sądzicie :?:
  • #26 2194739
    kerry
    Poziom 16  
    Ja wysiadam! Temat zaczyna się od głośników, płynnie i niezauważalnie przechodzi przez tajemniczy zasilacz aż dochodzi do wzmacniacza:( I jeszcze się pytasz "co wy o tym sądzicie?" O CZYM?
  • #27 2194761
    ravmar
    Poziom 22  
    sorak masz racje to juz zchodzi na tematy Audio.
  • #28 2194795
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Tak, kup sobie trafo, prostownik, kondensatory, zmontuj, podłącz do tego wzmacniacz. A racz uchylić rąbka tajemnicy, co to za wzmacniacz.
  • #29 2194838
    ravmar
    Poziom 22  
    oij sory nie napisałem cały czas jest mowa o wzmaku na TDA 1562Q moze nie jest to jakąś rewelacją ale. Dodam i powiem ze to jest moja pierwsza taka zabawa wiec wybaczcie mi nie które wpadki. dodam ze mam obudowe 36 litrów mam tonsila 20/60/3 no i co by tu jeszcze powiedziec chciałem to na weekend skończyc. Dzisiaj moze jutro najpóźniej poszpachluje ją i pomaluje jak skończy przedstawie efekty pracy , ale jak narazie borykam sie z taki zeczami jak np. spalowy TDA ( oczywiście juz wymieniłem) i np. filtr nie chce coś działac ...
  • #30 2210267
    dools
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    koniecznie powiadom nas o wynikach jak skończysz... :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono metody rozpoznawania biegunów (+/-) w głośnikach, zwłaszcza gdy zaciski są symetryczne i nieoznaczone. Najpewniejszą metodą jest podłączenie baterii 1,5V (paluszka) bezpośrednio do zacisków głośnika i obserwacja ruchu membrany – jej wysunięcie wskazuje biegun dodatni zgodny z biegunem baterii. Zaznaczono, że czerwone kropki przy zaciskach często oznaczają plus, ale ich brak wymaga testu bateryjnego. Dyskutowano również o błędach związanych z podłączaniem zasilaczy – użycie zasilacza dającego prąd zmienny zamiast stałego spowodowało uszkodzenie wzmacniacza i układu TDA. Wzmacniacz oparty był na układzie TDA1562Q, a głośnik to Tonsil 20/60/3 w obudowie 36 litrów. Poruszono problem trzasków w basie przy podbiciu głośności, co może wynikać z uszkodzenia cewki, niewłaściwego filtra lub przeciążenia wzmacniacza. Zalecano stosowanie odpowiedniego zasilania stałego, sprawdzenie kondensatorów filtrujących (2x4700uF i 100nF) oraz testowanie głośnika z generatorem częstotliwości. W przypadku wysokotonowych głośników GDWK 8-11/80/t również sugerowano test bateryjny do określenia biegunowości, mimo trudności z obserwacją ruchu membrany o małej średnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA