logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera i AP do podziału DSL500 na 8 osób, odległość 500m, P2P usage

maniek0000 14 Sty 2006 10:42 1017 3
REKLAMA
  • #1 2178720
    maniek0000
    Poziom 1  
    Witam.jestem tu nowy a więc proszę o wyrozumiałość.
    Potrzebuję informacji(aktualnych) o sprzęcie do podziału DSL500-a na 8 osób.Jaki router,ap,i antenki.
    To moja przyszła sieć:router ma być oddalony od AP-ka o 500m ,dalej z Ap-ka chciałem podłączyć trzy osoby Lan-em a następnie przekazać sygnał bezprzewodowo do następnych 5-ciu osób oddalonych jakieś 400 m.Zależy mi na sprzęcie z którym nie będe miał problemów.
    Wiem że dwie osoby z tej sieci bedą dosyć często używały P2P(maniacy).
    Myślałem o takich routerach : D-Link DI-634M,DGL-4300.
    Chciałbym żeby to był sprzęt z górnej półki z dobrymi zabezpieczeniami.(żebym nie miał nieproszonych gości)
    A i jeszcze jedno.Jak długie kable mogą być przy antenkach?Wszystkie antenki będą siebie widziały.
    Z góry dziekuje.Pozdrawiam.

[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2178767
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli będziesz miał mianiaków ściągania przez p2p to zainwestuj w osobny menedżer pasma, np. Planet BM-500, bowiem QoS wbudowany w proste routery nie da rady sprawiedliwie podzielić łącza.
    Do tego polecam kupić 2x Planet WAP-4000 (chociaż niektórzy napewno będą marudzić), są to stabilne AP, używam ich w swojej sieci i nie miałem problemów. Jeden AP podłączony do routera konfigurujesz do pracy w trybie APC i będzie on dosyłał sygnał do głównego AP, do którego przewodowo i bezprzewodowo będą podłączeni pozostali użytkownicy sieci.
  • REKLAMA
  • #3 2182305
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    kup jakies p3 za 100zl + 2 karty na atherosie np planet wl-8310 i zainstaluj tam mikrotika, wyjdzie taniej niz apeki, a o mozliwosciach konfiguracji to najlepiej poczytaj sobie na www.mikrotik.com
  • #4 2182492
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Osobiście też preferuję rozwiązania programowe, chociaż oprócz oczywistych zalet mają też wady...
REKLAMA