logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć głośność ścieżki dźwiękowej w filmach?

afticn 14 Sty 2006 12:34 984 7
REKLAMA
  • #1 2179143
    afticn
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam.
    Mam takie pytanie,ostatnio natrafiłem na kilka filmów w których jest bardzo cicha scieżka dzwiękowa,czy istnieje jakiś sposób by można to pogłosnić???
    Korzystając jeszcze z okazji mam jeszcze takie pytanie,trafiłem na film,który za nic nie chciał się otworzyć przy pomocy Vpalyer,wyskakiwał komunikat -nie okreslony błąd-tatomiast Windos media player normalnie go odtwarzał.Pomogła zmiana nazwy pliku z filmem,nie wiem z czym mogło to być zwiazane???
  • REKLAMA
  • #2 2179186
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Jedynie dekompresja filmu wyciągnięcie ścieżki dźwiękowej obróbka dźwięku i ponowne złożenie z filme m to tak "skrótowo" więcej na http://www.divx.pl/articles.php
  • REKLAMA
  • #3 2179232
    afticn
    Poziom 18  
    leonov
    Proszę o podanie namiarów jakim programem to poprawie
  • REKLAMA
  • #4 2179477
    Deckard
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jakich kodeków używasz? Bo np. w ffdshow jest funkcja Volume->Normalize, która nieźle sobie radzi z takim problemem.
  • #5 2179710
    afticn
    Poziom 18  
    ...wyna leży po stronie Vplayer,w Windos media player głos ok,co sugerujecie??
  • REKLAMA
  • #6 2179874
    Deckard
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Może nowszą wersję Vplayera albo inny odtwarzacz bo konwertowanie wszystkich filmów z cichym dźwiękiem w Vplayerze a dobrym w innym odtwarzaczu nie ma sensu. Sprawdź jeszcze jak masz ustawione Volume w Vplayerze - taki mały pasek pod głośniczkiem wyciszenia.
  • #7 2180880
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Do cichych filmow stosuję już od dawna Bsplayer, posiada on tą zaletę że obsługuje pluginy od winampa ;) Zastosowałem plugin 'wide and dynamix' potrafiący podgłośnić dzwięk o około 20db.
  • #8 2181934
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Zainstaluj sobie ac3filter - oprocz dekodowania dzwieku 5.1 jest w nim wiele mozliwosci regulacji fonii, takze jej glosnosci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku cichych ścieżek dźwiękowych w filmach można zastosować kilka rozwiązań. Najprostszym sposobem jest użycie filtrów i wtyczek do odtwarzaczy multimedialnych, które pozwalają na podbicie głośności dźwięku bez konieczności konwersji pliku. Przykładowo, ffdshow oferuje funkcję Volume->Normalize, a odtwarzacz Bsplayer obsługuje wtyczki Winampa, takie jak "wide and dynamix", które mogą zwiększyć głośność nawet o około 20 dB. Innym narzędziem jest ac3filter, który oprócz dekodowania dźwięku 5.1 umożliwia regulację głośności i innych parametrów audio. Jeśli chodzi o problem z odtwarzaniem filmu w Vplayerze, gdzie pojawia się komunikat o nieokreślonym błędzie, a Windows Media Player odtwarza plik poprawnie, sugeruje się aktualizację Vplayera, sprawdzenie ustawień głośności w odtwarzaczu lub użycie innego programu. Zmiana nazwy pliku mogła pomóc z powodu problemów z rozpoznaniem formatu lub błędów w odtwarzaczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA