logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

elektryczne szyby - opuszcza, ale nie chce podnosić

kornel46 14 Sty 2006 13:22 25115 7
REKLAMA
  • #1 2179326
    kornel46
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    problem dotyczy samochodu fiat ducato 2,8JTD rok prod. 2001 i jest następujący: elektryczna szyba w drzwiach kierowcy nie chce się podnosić. Opuszcza się na dół, ale nie chce iść do góry, tzn czasem idzie w górę, ale zupełnie tak, jakby silnik nie miał siły ciągnąć linki. Szyba w drzwiach pasażera co prawda chodzi, ale wydaje się, że ruch szyby zarówno w górę i w dół jest zbyt powolny. zwłaszcza przy ruchu w górę jest to widoczne. Z tego co mi wiadomo samochód stał jakiś czas bez ruchu.
    Co może być przyczyną braku mocy silnika szyby? Czy jest to kwestia połączeń, braku masy czy może silnik jest zużyty i należy go wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 2179376
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Do góry zawsze bedzie wolniej. W starych autkach tak właśnie jest, póki chodzą to jakoś tam wszystko działa, gorzej jak trochę postoją. Proponuję przejrzenie mechanizmu szyby, wyczyścić, przesmarować. Sprawdź też napięcie zasilania silników, może są za duże spadki na instalacji zasilającej.
  • REKLAMA
  • #3 2180394
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Może za ciężko ma na prowadnicach. Zdejmij osłonę boczną drzwi i sprubuj najpierw wyregulować. Pomóż ręką zobacz jak idzie, czy lżej.
  • REKLAMA
  • #4 2180892
    janvsz
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam :)
    Spróbuj naładować akumulator,
    a na zapalonym silniku też tak powoli chodzi, sprawdź przelotki w drzwiach.
  • #5 2181514
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Czym smarujecie uszczelkę szyby aby lżej dziłała.
  • #6 2182235
    janvsz
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    silikon lub HHS
  • REKLAMA
  • #7 2183211
    kornel46
    Poziom 11  
    Dzięki za rady - spróbuję je wykorzystać przy najbliższej okazji. Samochód stoi na powietrzu, a ostatnio temperatura nie sprzyja dłubaniu przy nim.
    Co do akumulatora to raczej zły trop. Jest naładawany. Przy pracującym silniku szyby chodzą jakby delikatnie szybciej, ale ciągle to za wolno.Ładowanie jest ok, więc przy włączonym silniku jest ok 14V. Mam zamiar sprawdzić jakie napięcie dochodzi do silnika podnoszenia. Wpadł mi tez do głowy innym pomysł - podłączę zasilanie bezpośrednio pod silnik. To powinno dać odpowiedź czy przyczyną tego stanu rzeczy nie jest zbyt małe napięcie dochodzące do silnika.
    Nigdy wcześniej nie widziałem z bliska jak wygląda taki mechanizm podnoszenia szyby, do czasu kiedy zdjąłem boczek z jednych drzwi. Do silnika dochodzą tylko dwa przewody, czyli ich biegunowość jest zamieniana zależnie od tego czy szyba ma się podnosić czy opuszczać (jak rozumiem).
  • #8 2285497
    kornel46
    Poziom 11  
    Usterka naprawiona. Powodem było bardzo słabe albo wręcz brak smarowania. Rozebrałem mechanizm podnoszenia szyby,nasmarowalem przekładnię. Przesmarowałem też szynę, po której jeżdżą sanki ciągnące szybę. To pomogło, bo szyba chodzi teraz dużo szybciej i nie staje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy elektrycznego podnoszenia szyby w drzwiach kierowcy Fiata Ducato 2,8 JTD z 2001 roku, gdzie szyba opuszcza się normalnie, ale podnoszenie jest bardzo wolne lub niemożliwe. Szyba pasażera również porusza się wolno, zwłaszcza w górę. Przyczyną może być zbyt duże tarcie na prowadnicach, brak smarowania mechanizmu podnoszenia lub spadki napięcia zasilania silnika szyby. Zalecane jest zdjęcie bocznej osłony drzwi, sprawdzenie i wyregulowanie prowadnic oraz smarowanie uszczelek i mechanizmu silikonem lub preparatem HHS. Sprawdzenie napięcia zasilania silnika podnoszenia oraz bezpośrednie zasilanie silnika pozwala wykluczyć problemy z instalacją elektryczną. Ostatecznie usterka została usunięta poprzez rozebranie mechanizmu, dokładne nasmarowanie przekładni i szyn, co przywróciło prawidłową i szybszą pracę szyby bez zatrzymywania się.
REKLAMA