logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto 1.2 elektryczne szyby nie działa w jedną stronę.

zildjians 23 Cze 2009 19:03 5957 9
REKLAMA
  • #1 6693817
    zildjians
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Problem jest następujący: prawa szyba się zamyka ale nie chce się otworzyć. Wymontowałem silniczek i sprawdziłem na akumulatorze - działa w obie strony jak się mu zmienia biegunowość, więc jest OK. Podłączyłem również miernik do kostki zasilającej silnik. No i wszystko gra - naciskając przycisk zamykania jest +12, a przycisk otwierania -12, czyli zmienia się biegunowość i powinno wszystko działać. Ale po podłączeniu silniczka miernik wskazuje +12 przy wciskaniu zamykania, a przy wciskaniu otwierania napięcie całkowicie się traci. ?????? O co może biegać? Moja wiedza elektryczna jest niewystarczająca żeby samemu coś wymyślić. W schowku znajduje się taki zielony moduł - sterownik, rozebrałem go i wizualnie wygląda OK, nie ma żadnych uszkodzeń, itp. Wyczytałem na forum że są gdzieś jakieś styczniki jeszcze, ale gdzie? I czy to one mogą być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 6693911
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Względem czego mierzyłeś napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 6693943
    zildjians
    Poziom 11  
    Mierzyłem na kostce którą wpina się do silniczka. do tej kostki dochodzą 2 kabelki, napięcie pomiędzy nimi wynosi +12 V lub -12 V w zależności od tego czy wciskam przycisk zamykania czy otwierania, czyli zmienia się polaryzacja powodując zmianę kierunku obrotów silniczka. Natomiast po wpięciu silniczka i pomiarze pomiędzy tymi dwoma kabelkami mamy napięcie przy wciskaniu zamykania i niestety przy wciśnięciu otwierania zamiast zmienić się polaryzacja, to napięcie całkowicie znika. Dziwi mnie że bez wpiętego silniczka pomiar na kostce jest OK. Co więcej, włożyłem inny silniczek od znajomego i jest to samo!
  • #4 6693966
    ajpier
    Poziom 36  
    Spadek napięcia występuje dopiero pod obciążeniem. Weź do ręki jakąś mocniejszą żarówkę np. zapas H4 i sprawdź najpierw plusy względem masy później minusy względem plusa akumulatora.
  • #5 6693979
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Typowa usterka klawisza i na nim sprawdź czy wychodzi napięcie pod obciążeniem.P
  • REKLAMA
  • #6 6694058
    zildjians
    Poziom 11  
    Sytuacja ma miejsce niezależnie czy używam do sterowania klawisza po stronie pasażera czy po stronie kierowcy. Raczej niemożliwe aby oba klawisze miały tę samą usterkę i uległy uszkodzeniu w tym samym czasie. Jutro spróbuję założyć moduł z auta kolegi, może tam coś jest pomieszane ze sterowaniem.
  • #7 6739234
    adamus3
    Poziom 11  
    Przyczyną może być przycisk od strony KIEROWCY.Tak było w moim przypadku szyba się odsuwała a nie chciała się zasunąć, obluzowane końcówki kabli przeczyszczone styki i działa z oby dwóch stron.Do rozebrania przycisku potrzebna lutownica z góry trzeba zdjąć klawisz odlutować płytkę wtedy przycisk da się rozebrać. powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 6739243
    ajpier
    Poziom 36  
    zildjians napisał:
    Sytuacja ma miejsce niezależnie czy używam do sterowania klawisza po stronie pasażera czy po stronie kierowcy.

Przemyśl kolego adamus3 jeszcze raz swoją wypowiedź.
  • #9 6739314
    adamus3
    Poziom 11  
    Przyczyną był przycisk po stronie kierowcy a skutkiem nie działanie po stronie pasażera, zamiana przycisków nic nie dawała!
  • #10 6740872
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Sprawdź przewody między drzawi a karoserią.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy elektrycznego podnoszenia szyb w samochodzie Fiat Punto 1.2, gdzie prawa szyba zamyka się poprawnie, ale nie otwiera. Silniczek szyby działa poprawnie przy bezpośrednim zasilaniu z akumulatora, zmieniając kierunek obrotów po zmianie polaryzacji. Pomiar napięcia na kostce silniczka bez obciążenia wykazuje poprawną zmianę polaryzacji (+12 V przy zamykaniu, -12 V przy otwieraniu). Jednak po podłączeniu silniczka napięcie zanika przy próbie otwierania, co wskazuje na spadek napięcia pod obciążeniem. Problem występuje niezależnie od używanego przycisku sterującego (kierowcy lub pasażera). Sugerowano sprawdzenie klawisza sterującego pod kątem uszkodzeń i styczników, a także przewodów między drzwiami a karoserią. Ostatecznie przyczyną okazał się uszkodzony przycisk po stronie kierowcy, który powodował brak działania szyby po stronie pasażera mimo zamiany przycisków. Zalecane jest rozebranie i oczyszczenie styków przycisku, co wymaga lutownicy i demontażu klawisza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA