logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki punkt dostępowy Wi-Fi z QoS obsłuży 20 klientów?

arteko 12 Cze 2006 18:18 1064 7
REKLAMA
  • #1 2722844
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Czy ktoś z kolegów może się podzielić swoim doświadczeniem i podpowiedzieć mi czy na rynku istnieje radiowy punkt dostępowy który potrafi obsłużyć do 20 klientów radiowych z QoS czyli z podziałem pasma.
    Punkt ten chciałem postawić na adresie IP publicznym natomiast klientów radiowych autoryzować i móc im przydzielać adresy z puli adresów prywatnych i pbublicznych (w sieci brak serwera).
    Do punktu radiowego chcę doprowadzić Ethernet 1M symetryczny z kilkoma adresami IP publicznymi.
    Wiem że BM 500 może spełnić to zadanie ale wtedy na dostępie są dwa urządzenia czyli radio i BM 500.
  • REKLAMA
  • #2 2726437
    mpralat2
    Poziom 17  
    Taka konfiguracja jaka Ty zaproponowales wydaje sie byc optymalna, bo kupno dobrego AP z QoS na pewno bedzie Cie wiecej kosztowalo. Jesli chcesz dobry AP z QoS tj. np. artem w1000.
  • REKLAMA
  • #3 2726537
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    http://www.mikrotik.net.pl/ - na obecna chwile nic lepszego w tej cenie i z takimi mozliwosciami nie istnieje , a o tanich zabawkach (access pointach) z allegro zapomij, bo szkoda na to kasy i nerwow
  • #4 2726849
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Nie wiem czy jeśli urządzenie posiada QoS tj. gwarancję wysokiej jakości usług, to jest to zawsze równoznaczna z możliwością dzielenia pasma ( przydzielania przepływności klientom).
  • Pomocny post
    #5 2726886
    mpralat2
    Poziom 17  
    Na pewno nie jest! W linksysach do 400 zl jest tez QoS ale tak na prawde tylko jego zalazki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2726938
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Z tanich urządzeń mogę polecić Ovislink 5460 z softem APPro 54G - posiada menedżer pasma. Co prawda tor radiowy tego urządzenia pozostawia trochę do życzenia, ale za 300zł na pewno nie kupisz nic lepszego...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2729482
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    No tak, jedynie spełnia to orinoco ap 4000 i mikrotik np.: RB112 z licencją level 4 + karta minipci na atherosie. Koszt jakieś 600 zł brutto. Więcej nic nie ma a tanie ap nie nadają się do poważnego rozsyłania netu drogą radiową.
  • #8 2732396
    ccrash
    Poziom 11  
    ovislink z appro posiada ruter qos itp 20 spokojnie na fabrycznych ustawieniach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest radiowy punkt dostępowy Wi-Fi z funkcją QoS umożliwiającą obsługę do 20 klientów z podziałem pasma oraz autoryzacją i przydzielaniem adresów IP z puli prywatnej i publicznej bez serwera DHCP w sieci. Dyskusja wskazuje, że tanie punkty dostępowe nie spełnią wymagań profesjonalnej obsługi wielu klientów z QoS. Rekomendowane rozwiązania to urządzenia Mikrotik, np. RB112 z licencją level 4 i kartą miniPCI na chipie Atheros, które oferują zaawansowane zarządzanie pasmem i stabilność połączenia. Alternatywnie wymieniono Orinoco AP 4000 oraz Ovislink 5460 z oprogramowaniem APPro 54G, które posiada menedżer pasma i QoS, choć tor radiowy Ovislinka jest oceniany jako przeciętny. Linksys oferuje QoS, ale w tańszych modelach jest to jedynie podstawowa funkcjonalność. Konfiguracja z wykorzystaniem BM 500 jest możliwa, lecz wymaga dwóch urządzeń (radio i BM 500). Ethernet 1M symetryczny z kilkoma publicznymi adresami IP ma być podłączony do punktu dostępowego, który musi obsłużyć klientów radiowych z odpowiednią jakością usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA