logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux (Ubuntu 5.10) - błąd podczas logowania się do systemu.

Chillout 14 Sty 2006 14:39 1656 2
REKLAMA
  • #1 2179616
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witajcie. Korzystam z systemu Linux (Ubuntu 5.10). Dzisiaj rano normalnie uruchomiłem komputer, trochę na nim popracowałem (Kadu, XMMS, OpenOffice.org), po czym postanowiłem go zrestartować. Wszystko przebiegało bezproblemowo, aż do momentu ukazania się planszy, gdzie musiałem wpisać swój login i hasło. Podałem odpowiednie dane, ale zamiast pulpitu pojawiło się okienko z następującym błędem:
    Twoja sesja trwała krócej niż 10 sekund. Jeśli nie było to związane z własnoręcznym wylogowaniem się, może oznaczać problem z instalacją lub brak przestrzeni dyskowej. Spróbuj się zalogować przy użyciu jednej z sesji awaryjnych i sprawdź, czy możesz naprawić problem.
    Próbowałem skorzystać z porady w ostatnim zdaniu, ale to nie pomogło. Na konto roota mogę się zalogować bezproblemowo. Czy ktoś wie, jak odzyskać dostęp do mojego konta? Nie chcę tracić czasu na reinstalację Linuksa (chociaż u mnie trwałoby to tylko dwie godziny)...
  • REKLAMA
  • #2 2179817
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    z poziomu root sprawdź ilośc miejsca na dysku i sprawdź ustawienia uzytkowników

uprzątnij foldery tymczasowe
  • #3 2180306
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Problem został rozwiązany, ale niestety w sposób najgorszy z możliwych - format i reinstalacja systemu :-(. Wcześniej próbowałem skorzystać z porad umieszczonych na stronie http://wampirek.jogger.pl/comment.php?eid=172071, lecz bezskutecznie. Wydaje mi się, że winowajcą był program k3b (tak jak sugerował kolega z w/w strony). Z całą pewnością nie chodziło o brak wolnego miejsca na dysku. OK, temat chyba do zamknięcia...
REKLAMA