logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RECOR RC 4020: brak odchylania pionowego po wymianie TDA3653B, podejrzenie TDA8305

280173 14 Sty 2006 15:05 1737 26
REKLAMA
  • #1 2179689
    280173
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    usterka pionu tda 3653b wymieniony elki w zasilaczu i koło pionu też napiecia w zasilaczu ok opory pomierzone w normie napiecie na sterowaniu pierwszej nózki tda 5V moim zdaniem za wysokie czy mógł paśc TDA 8305 z niego idzie V driwe
  • REKLAMA
  • #3 2179762
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

"Usterka pionu" - co to znaczy ? Jest odchylanie czy nie ? Jeśli tak to jak wygląda obraz? A może jest tylko cienka biała linia przez środek obrazu?
    ...No ale nie my mamy się chyba domyslać co jest - to Pan powinien szczegółowo opisać uszkodzenie !
    Proszę przejrzeć całą drogę połączeniową scalak - cewki oraz sterowanie TDA3653B. Mówiąc sterowanie mam na myśli elementy aplikacji TDA 8305. PIN-y 2,3 i 4 odpowiadają za synchro pionowe. Proszę się przyjrzeć aplikacji scalaka. Wystarczy, że nie będzie pracował generator V - no i będzie klapa.
    Ja bym tam zaczął poszukiwania.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #4 2179783
    280173
    Poziom 17  
    jest cienka pionowa linia połaczenia cewek sprawdzone właśnie sciagnąłem schemat i myslę własnie że jest to coś w amplikacji tda8305 albo sam scalak dam znac co i jak . Usterka wystąpiła po powaznej awarijprzetwornicy
  • REKLAMA
  • #5 2179907
    mrucze
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Oscyloskop i będzie widać czy jest sterowanie
  • #6 2179924
    280173
    Poziom 17  
    gdybym miał oscyloskop to bym niezadawał tyle pytań niestety nie mam i dlatego liczę na pomoc forumowiczów
  • REKLAMA
  • #7 2179926
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Chwilka ta linia jest pionowa? Jeżeli tak to sterki trzeba szukać w odchylaniu poziomym, kondensatory przy hocie połączenie cewekH
    Pozdrawiam.
  • #8 2179961
    280173
    Poziom 17  
    Poczytaj wczesniej uszkodzony jest pion lub jego sterowanie .Pozdrawiam
  • #9 2180001
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Pionowa linia oznacza brak zasilania cewek, lub przerwę, w ich obwodzie, często padają kondensatory, bo skoro jest obraz to i wysokie jest i trafo lini pracuje.Dziwne bo wymieniony scalak pionu TDA gdy jest pionowa linia.
  • REKLAMA
  • #10 2180357
    bubek4070
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    jak po awari przetwornicy brak pionu to czesta usterka leci układ tda3653b do wymiany nigdy nie miałem żeby był uszkodzony tda8305 sprawdz scieżki łączące układ odchylania z drukiem
  • #11 2180515
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Ja myślę, że ( nie chcąc tu produkować zbędnych postów ) warto jeszcze raz zapytać naszego Kolegi - autora postu - czy linia jest pozioma ---, czy pionowa | , gdyż wtedy to zupełnie inna bajka. Oczywiście naprawdę nie robię sobie tutaj drwin ( i naprawdę proszę tego tak nie odbierać ) ale czasami spotykałem się z ludźmi, którzy w ferworze walki odwrócili kierunki no i ...

Czekamy na odpowiedź

Pozdrawiam !
  • #12 2181951
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    Przychylam się tutaj do postu kolegi RROMANA.
    Pionowa linia oznacza pracę układu odchylania pionowego!!!!
    Pozioma linia oznacza pracę układu odchylania poziomego!!!!
    A więc drogi kolego usterka tkwi w układzie poziomu. Sprawdż tranzystor końcowy linii na zwarcie(B-E). Elki w jego pobliżu do wymiany.
    Czy są impulsy sterujące tym tranzystorem?
    Możesz mieć uszkodzone trafo WN.
    Pozdrawiam.
  • #14 2183526
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    280173 napisał:
    usterka pionu tda 3653b wymieniony elki w zasilaczu i koło pionu też napiecia w zasilaczu ok opory pomierzone w normie napiecie na sterowaniu pierwszej nózki tda 5V moim zdaniem za wysokie czy mógł paśc TDA 8305 z niego idzie V driwe

Najpierw piszesz usterka pionu a później cieńka pionowa linia:)) albo masz problem z postzreganiem albo mylisz pojęcia:))
    Jeżeli kreska jest pionowa to nie właczaj TV za długo bo poleci BU i nie jest to problem sclaka TDA8305.

Jeżeli kreska jest pozioma to spróbuj delikatnie palcem dotknąć wejścia końcówki pionu.:)) Przyjmuje że napięcia zasilania pomierzyłeś:))
  • #15 2183618
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6511
    Najpierw:
    280173 napisał:
    usterka pionu ...

Później:
    280173 napisał:
    jest cienka pionowa linia ...

A jeszcze później:
    280173 napisał:
    Poczytaj wczesniej uszkodzony jest pion lub jego sterowanie .Pozdrawiam

To już wogóle nie czaję czy pionowa linia czy usterka pionu. Biez wodki nie razbieriosz jak to mówią ci zza wschodniej granicy (odemnie godzina spacerku samochodem).
    eltronic napisał:
    ...
    ...
    A więc drogi kolego usterka tkwi w układzie poziomu. Sprawdż tranzystor końcowy linii na zwarcie(B-E). Elki w jego pobliżu do wymiany.
    Czy są impulsy sterujące tym tranzystorem?
    Możesz mieć uszkodzone trafo WN.
    Pozdrawiam.

Zapomniałeś dodać, że pionowa linia oznacza także pracę układu WN a uszkodzona część końcowa układu odchylania poziomego ale już po tranzystorze HOT i trafie WN. Po co pytanie o zwarcie (B-E) i sterowanie tranzystorem końcowym linii. Gdyby było zwarcie jego (B-E) lub brak sterowania tym tranzystorem to TV by nie zaświecił wogóle. Jeżeli rzeczywiście jest to pionowa linia to jak wspominali wcześniej koledzy niepotrzebnie wymieniany TDA3653B tylko usterka to przerwa w podłączeniu cewek (na płycie lub nich samych). Poczekajmy aż 280173 to ostatecznie wyjaśni usterkę
  • #16 2183644
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Spokojnie Kolego <eltronic> przy uszkodzonym stopniu końcowym H nie będzie żadnej linii, bez urazy ale według Twoich teorii przy uszkodzonych torach V i H na ekranie powinien być "krzyż".
    Pozdrawiam.
  • #17 2183662
    zorbek
    Poziom 31  
    mietex napisał:
    Witam !
    Spokojnie Kolego <eltronic> przy uszkodzonym stopniu końcowym H nie będzie żadnej linii, bez urazy ale według Twoich teorii przy uszkodzonych torach V i H na ekranie powinien być "krzyż".
    Pozdrawiam.

CZYTAJ tam chyba jest napisane "przy pracującym":))
  • #18 2183679
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Być może kolega który zaczął temat w końcu zrozumiał swój błąd.
  • #19 2183763
    mietex
    Poziom 25  
    Czytam Kolego <zorbek> czytam...............

.......................koniec cytatu.

Moderowany przez DiZMar:

Usunąłem zbędne dwukrotne powtórzenia postu

• #20 2183779
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6511
    mietex napisał:
    Czytam Kolego <zorbek> czytam...............

... Sprawdż tranzystor końcowy linii na zwarcie(B-E). Elki w jego pobliżu do wymiany.

....

Ale to:
    Sprawdż tranzystor końcowy linii na zwarcie(B-E). Elki w jego pobliżu do wymiany.
    są bzdury nieprawdaż:?: :!:
  • #21 2183793
    zorbek
    Poziom 31  
    Reasumując:

Linia pozioma nie pracuje układ odchylania pionowego działa układ odchylania poziomego tranzystor sprawny ew. uszkodzony 3653

Linia pionowa nie pracuje układ odchylania poziomego układ 3653 sprawny. Tranzystor lini sprawny ale szybko padnie:)) Przewidywana usterka przerwa cewki korekcji kondensatora szergowego w obwodzie cewek H.

Pozdrawiam:)) a teraz poczekajmy co powie autor postu:))

Z tego co pamiętam to napewno miernik wskaże prawie zwarcie B-E bo to BU2508DF.
    A pościk proponuje do działu Na Wesoło:))
  • #22 2183819
    mietex
    Poziom 25  
    Przepraszam <DiZMar> - te powtórzenia postu nie były zamierzone.
    Dlatego nie zwracałem Ci nawet uwagi w księdze wpisów. [diz]
  • #23 2183916
    Pulsator49
    Poziom 10  
    O mama-mija to w końcu poziom czy pion,jeśli brak oddchylania pionowego a był podstawiany TDA 3653 to spr. nap:26V zasil.ten ukł.
  • #25 2183943
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Witam !

Pozwólcie Panowie, że dołączę do tej "dyskusji". Nie ma co dzielić włosa na czworo. Napisałem wcześniej i tego się trzymam, żeby sam zainteresowany sie wypowiedział co rzeczywiście jest na ekranie naprawianego przez niego TV. Ta dyskusja pomiędzy Wami nic nie wnosi tylko pokazuje niestety jak łatwo MY jako nacja potrafimy się wdać w takie dysputy. Przypomina mi to trochę obrady na Wiejskiej ... . Przepraszam ale chciałbym zamknąć tę dyskusję i zaproponować abyśmy jednak poczekali na autora postu. Przecież tak go zaszczujemy i nigdy więcej nie skorzysta z tego Forum - a przecież nie o to tu chodzi !

Proszę przemyśleć !

Pozdrawiam !
  • #26 2186056
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Dla jasności napisz czy brak jest odchylania poziomego -linia pionowa,czy pionowego- linia pozioma.

Dodano po 1 [minuty]:

I telewizor ma stać w normelnej pozycji.
  • #27 2186432
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    To co pisałem to tylko moje przypuszczenia.
    Jak mamy pozytywnie sie wypowiadać skoro autor postu nie wie jakie ma uszkodzenie.
    Przepraszam wszystkich jeżeli za dużo namieszałem!!!!!
    Sam jestem ciekaw co odpowie autor.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej braku odchylania pionowego w telewizorze RECOR RC 4020 po wymianie układu TDA3653B poruszono problem prawidłowego rozpoznania charakteru usterki. Autor zgłasza podejrzenie uszkodzenia układu TDA8305, który odpowiada za sterowanie odchylaniem pionowym, zwłaszcza generator V i piny 2, 3, 4. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń cewek odchylania pionowego, kondensatorów w ich obwodzie oraz elementów aplikacji TDA8305. Wskazano, że obecność cienkiej pionowej linii na ekranie oznacza pracę układu odchylania pionowego, a problem może leżeć w układzie odchylania poziomego, np. przerwie w cewkach lub uszkodzonych kondensatorach. Zwrócono uwagę na konieczność pomiarów napięć zasilania (np. 26 V dla TDA3653B) oraz na brak oscyloskopu, co utrudnia diagnozę. Dyskusja podkreślała również, że uszkodzenie tranzystora końcowego linii (np. BU2508DF) lub trafo wysokiego napięcia może powodować różne objawy, ale pionowa linia wskazuje na działający układ pionu. Ostatecznie zalecano dokładne sprawdzenie ścieżek, połączeń cewek i elementów aplikacji TDA8305 oraz potwierdzenie, czy problem dotyczy faktycznie odchylania pionowego czy poziomego, aby uniknąć błędnej diagnozy i niepotrzebnej wymiany układów scalonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA