logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 1550 - strzelanie i białe pasy na kopiach, co sprawdzić?

Goshky 14 Sty 2006 20:35 1469 13
REKLAMA
  • #1 2180944
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Tym razem mam w serwisie Toshibę 1550, w której coś delikatnie strzela i co chwilę zatrzymuje się bęben, kopie są poszatkowane, widać białe pasy poprzeczne do kierunku ruchu papieru. Już nie mam pomysłu, rozbierałem napędy i zespół bębna ze 4 razy i nic nie widzę, wymieniłem tylko zębatkę napędzającą wywoływaczkę bo miałe lekko zużyte zęby, poza tym wszystkie zębatki są w doskonałym stanie.
    Zeby jeszcze dało się jakoś podejrzeć zębatki w czasie pracy ale to jest mocno utrudnione.

Może ktoś się z czymś takim zmagał albo jest to jakaś typowa sprawa w tym modelu?
  • REKLAMA
  • #2 2181010
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    W zespole bębna masz taki mały pasek napędzający rolkę magnetyczną. Jak się naciągnie to wtedy słychać taki właśnie przeskok i wyskakują białe pasy lub całe białe kartki gdyż nie kręci się rolka magnetyczna.

Sprawdź ten pasek i koła pracujące z nim.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2181173
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Sprawdź uzębienie kóła zębatego na bębnie od strony napędu, zespół napędu tego koła oraz frez silnika głównego.

machina
  • REKLAMA
  • #4 2182856
    mosquito
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zdecydowanie cały napęd trzeba wziąść po lupę. Miałem kiedyś podobny przypadek ze zużytym kołem w wywoływaczce odbierającym napęd od maszyny. Po wymianie tego kółka nadal STUKAŁO!!! Okazało się, że należy jeszcze po demontażu właściwie wyregulować szczotkę developera na wałku - gdy jest zbyt duża maszyna stuka i robi białe pasy.
  • #5 2182955
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Robson, chodzi ci chyba o moduł wywoływaczki i pasek zębaty przeskakujący po zębatce. Ja też tak sądze. Trzeba wywalić zębatkę wywoływaczki, nowa jest po modyfikacji i jest dłuższa, żeby się lepiej zazębiała, a także zmienić ten paseczek. Ponadto często są wytarte dystanse wałka magn, i bęben za mocno dociska do wałka. Ogólnie to g....maszyna.:cry:
  • #6 2183097
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Znam gorsze. Z nimi nie jest tak źle. Dobrze sprawdź w rejonie wywoływaczki.
  • #7 2183315
    BoBa
    Ocena: 95
    Akurat w kwesti tej maszyny to troche prawdy w stwierdzeniu tygelina jest ,lecz znam gorsze gó...a modeli a nawet całe marki :D:D:D których powinni zabronić." strzelanie " w 1550 ma generalnie dwa źródła : współpraca napęd - wywoływaczka ( zbyt małe zazębienie była zmiana konstrukcyjna koła zebatego) oraz sama wywoływaczka ( pasek zebaty oraz tuleje w których obracaja sie mixery, szczególnie ta z której przenszony jest napęd z paska)
  • #8 2184379
    machina73
    Ocena: 8
    coś delikatnie strzela i co chwilę zatrzymuje się bęben, kopie są poszatkowane, widać białe pasy poprzeczne do kierunku ruchu papieru

Gdyby to był tryb wywoływaczki to łomot byłby koszmarny a w przypadku paska kopia byłaby rozmazana czyż nie tak panowie.

machina

Dodano po 2 [minuty]:

text powyżej to cytat tak mi się jakos porobiło
  • REKLAMA
  • #9 2185000
    Goshky
    Poziom 20  
    Jest tak:

Jak się patrzy na bęben przy otwartych drzwiczkach to widać jak nierównomiernie się kręci bęben, więc to chyba nie pasek w wywoływaczce.

Z drugiej strony jak wysypałem developer to przestało jakoś przeskakiwać ale nie mogę zrobić kopii żeby widzieć że jest dobrze.
    Podejrzewam, że po wysypaniu developera po prostu mechanizm chodzi lżej i dlatego nic nie przeskakuje.

Ale wciąż nie wiem co może powodować te przeskoki, nawet sobie porobiłem znaki czarnym markerem na zębatkach, które można obserwować podczas pracy, żeby sprawdzić czy czasem przeskok się nie powtarza co obrót którejś zębatki, ale częstotliwość przeskoków nie zgadza się z obrotami żadnej z widocznych gołym okiem zębatek.
  • #10 2185335
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Tak jak pisali koledzy cały napęd musisz sprawdzić a dokładnie zębatki ( a raczej ich końce) czy nie są wytarte oraz ten pasek z wywoływaczki i koła go napędzające.W tej maszynie zębatki słabo się zazębiają i dlatego sprawdź to bardzo dokładnie bo jak się końce zębatek wytrą to właśnie słychać takie stuki i przeskoki. jak sam zauważyłeś "zacina" się bęben - czyli już masz jakąś podpowiedź.

A skoro wysypałeś developer i problem ustał to stawiam na pasek z wywoływaczki i ewentualnie koła które go napędzają.Bo wychodzi na to że bez obciążenia jakim jest developer wywoływaczka pracuje prawidłowo czyli pasek napędzający rolkę magnetyczną nie przeskakuje.Pasek jest zbyt luźny (rozlazł się).

Pozdrawiam
  • #11 2185340
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Warto sprawdzić czy cała blacha z tymi zębatkami się nie wygięłą. Częstym przypadkiem jest pękanie obudowy nad zespołem grzewczym i bęben nie wchodzi na swoje miejsce.
  • #12 2188486
    Goshky
    Poziom 20  
    Obudowa wentylatora nad piecem była trochę połamana, powierciłem otwory w płycie skanera i poskręcałem na śrubki żeby się trzymało jak należy. Jutro zdejmę ten paseczek w wywoływaczce i ponownie wsypię deweloper, zobaczymy jak chodzi. Sama wywoływaczka kręci się luźno.
  • #13 2190917
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    siedziałem kiedyś nad tą maszyną z tym samym problemem Na bank nie zazębia napęd wywoływaczki Trzeba wymienić 2 tryby od wywoływaczki i wewnątrz maszyny i drugie "bardzo" ważne zdemontować tylnią blachę tam gdzie są napędy(ta w maszynie) i na płaskim podłożu porządnie poprostować Kupe roboty ale zawsze pomaga ta maszyna ma źle ułożone położenie śrub mocujących tą blachę i po długiej pracy odgina się ona od wywoływaczki no i jeszcze ostatnia rzecz za pomocą wkrętów warto przytwierdzić tą czarną prowadnicę gdzie się wsuwa moduł często ona też drga
  • #14 2890043
    Goshky
    Poziom 20  
    Dziękuję wszystkim za sugestie. Problem ustąpił po wymianie paska zębatego i zębatek w wywoływaczce.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu z urządzeniem Toshiba 1550 opisano objawy takie jak przeskakiwanie napędu, zatrzymywanie się bębna oraz pojawianie się białych pasów na kopiach. Przyczyną problemu okazały się niedokładności w napędzie wywoływaczki, w szczególności zużycie i niewłaściwe zazębienie zębatek oraz luźny pasek zębaty napędzający rolkę magnetyczną. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli całego napędu, w tym zębatek, pasków, tulei mixerów oraz stabilności mocowania blachy z zespołem napędowym, która może się odginać i powodować niewłaściwe ustawienie bębna. Po wymianie paska zębatego i zębatek w module wywoływaczki problem ustąpił. Dodatkowo zwrócono uwagę na regulację szczotki developera oraz stan obudowy wentylatora i mocowań, które mogą wpływać na prawidłową pracę mechanizmu.
REKLAMA