logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaslicza ATX - Codegen 300W model 300X problem z linią 12V

tygrys28 04 Sty 2007 12:00 2853 17
REKLAMA
  • #1 3403519
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam

model jak w temacie pracował sobie bez problemów 5 latek w kompie o takiej konfiguracji:
    Płyta główna: K7S5A
    Procek: Athlon 1.4GHz
    Grafika: Ati Rage Pro 128MB z TV ouit
    Ram: 256MB PC 133
    HDD: Samsung 40GB
    Nagrywarka LG oraz napęd dyskietek

poczatki problemu obiawiały sie wieszaniem myszki optycznej na PS2 , format nie pomagał, wiec doszłem do wniosku ze moze zasilacz w koncu 5 lat nie był kom praktycznie ruszany od środka wiec na dzien dobry zabrałem sie za zasilacz do wymiany poszły wszystkie elki i przelitowana cała płytka bo miała juz troche lutów nie pewnych , po sprawdzeniu wszystkie napiecia ok jednak po pdłlączeniu do kompa nie wyrabia linia 12V i daje w porywach nawet 13.15v a srednio to jest 12.9 volta pozostałe napiecia w normie .

Wolał bym sie wstrzymac z kupnem nowego a doprowadzic ten do sprawnosci, wiec co jeszcze powinnem w nim wymienic a by było wporządku :?:

dzieki za pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3403539
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdż układ stabilizacji napiecia na tej gałęzi a przy okazji czy to napięcie jest mierzone pod obciażeniem czy na jałowym?
  • #3 3403625
    tygrys28
    Poziom 17  
    napiecie mierzyłem po zamontowaniu zasilacza w komputerze wczesniej tez mierzyłem wszystkie napiecia na dwóch HD i linia 12v miała 11.89 v dopiero w podłaczeniu z kompe zaszalała do 13.15

diody oraz tranzystory na radiatorach są sprawne
  • #4 3403916
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    dzimi napisał:
    Sprawdż układ stabilizacji napiecia na tej gałęzi a przy okazji czy to napięcie jest mierzone pod obciażeniem czy na jałowym?
    - kolego sugeruje poczytać najpierw o budowie i zasadzie działania zasilaczy ATX.
    Powodem zbyt wysokiego poziomu napiecia +12V jest zbyt duże obciążenie lini +5V (w ciemno strzelając - pewnie ma 4,8V). Obciążeniem w tym przypadku jest profesor zasilany z tej lini.
    Niestety, czeka cię wymiana PSU.
    Oczywiście muszę tu napisać:
    Lepsze markowe 300W, niż badziewne 0,5kW

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3404015
    tygrys28
    Poziom 17  
    PSU co to za skrót bo nie kojarze, chodzi koledze o procesor ? jesli tak to dlaczego mam go wymieniac skoro działa.
  • #6 3404105
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    PSU - power supply unit, czyli zasilacz :D
    Zasilacz komputerowy powinien utrzymywać napiecie w pewnych oktreślonych przedziałach (standard ATX) - czyli szyna +12V nie powinna przekraczać 12,6V.
    Jak jest u ciebie - wiesz sam.
    Podwyższone napiecie może powodować niestabilną pracę (czyli "wieszanie się") a w skrajnym przypadku awarię któregoś podzespołu.
  • #7 3404151
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    PSU to Power Suply Unit czyli zasilacz, powodem wieszania myszki będzie za małe nap. 5V a nie za duże 12V.
    Sprawdź czy dioda (duodioda Shotkiego) od 5V jest dobrze dokręcona do radiatora, śrubki lubią z czasem się poluzować od drgań meczanicznych
  • #8 3404222
    tygrys28
    Poziom 17  
    jak juz mówiłem diody na radiatorze są wporządku jak i pozostałe elementy na nich - no chyba ze puszcza cos podczas pracy bo na miernik jest dobrze. Co dalej w nim sprawdzic?
  • #9 3405259
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    kolego Tygrysku jaz doświadczenia wiem i to smutnego że czasami lepiej wydać parę złotych na nowy zasilacz niż zastanawiać sie co jeszcze pociągnoł zasilacz -cpu ,ram,hd ? A taki zasilacz przydaje sie czasami do sprawdzenia w serwisie na podstawienie na chwile.
  • #10 3405411
    tygrys28
    Poziom 17  
    ech to juz bedzie 3 sztuka do odstawienia, co za tym polecacie koledzy taniego a pewnego w działaniu z tą konfiguracją kompa :?:

moze jeden z tych poniżej by sie nadawał ?

http://www.allegro.pl/item154840289_profesjonalny_fortron_350_w_atx_20_pn1_.html
    http://www.allegro.pl/item154105072_chieftec_410w_atx_410_212_bcm.html

http://www.allegro.pl/item153179193_zasilacz_fortron_mini_atx.html - czy on rzeczywiscie to pociągnie?
  • #11 3407223
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Hmm - moim skromnym, nie tędy droga.
    Chieftec za 10zł?
    I wten sposób można wymieniać zasilacze do zar......
    Osobiście parę ładnych lat temu kupiłem chiefteca 360W, który "przetuptał" już parę płyt i profesorów.

Po prostu jestem zbyt biedny, żeby kupować tanio.
  • REKLAMA
  • #12 3407327
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Ja kupiłem Fortona o mocy 250W za 25 zł

Mam konfigurację komputera bardzo podobną do twojej
    Proc Athlon 1,4 GHz itd kartę graf mam ATI Radeon 8500
    Cała to konfiguracja pobiera max w porywach 140W

Dodano po 2 [minuty]:

Poprzednio miałem Codegena 300W o symbolu chyba 250AX, pracował 5,5 ruku i padł ma szczęście nic nie zabrał ze sobą, ale Codegeny o symbolu 300AX niszczą bardzo dużo
  • REKLAMA
  • #14 3417144
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam

tymczasowo wstawiłem RUBIKONA 300W i posprawdzeniu napiec zostawiłem - owszem wiem ze to samo praktycznie po za etykietą ale narazie działa.
    A teraz chciał bym naprawic tego uszkodzonego jak w temacie codegena , wiec mile widziane precyzyne wskazówki bo na codzien ich nie naprawiam:D co wiec sprawdzic na początek ewentualnie podstawic w ciemno:?:
  • #15 3417589
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    tygrys28 napisał:
    co wiec sprawdzic na początek ewentualnie podstawic w ciemno:?:
    - odpowiedź jest prosta: nie da się "zrobić" tego zasilacza, tak aby współpracował z twoim zestawem bez nadmiernego "podnoszenia" napięcia w linii +12V. On nie jest uszkodzony, tylko kiepsko wykonany.
    W telegraficznym skrócie: w tego typu zasilaczu "stabilizacja" polega na próbkowaniu napięć +5V i +12V. Z tym, że "wpływ" napięcia z linii +12V to około 20%. Więc to "normalne" (a w sumie niezbyt), że obciążając linię +5V (profesor) rośnie napięcie linii +12V. Sugeruję obejrzeć i przeanalizować schemat dowolnego ATX'a.
    Oczywiście prowadząc swoistą krucjatę przeciwko radom w stylu: "do twojego zestawu musisz kupić PSU 450W" kiedy z moich pomiarów wynika, że skrzynka "bierze" nie więcej niż 150W, wynika fakt oczywisty: to nie moc całkowita świadczy o zasilaczu, ale prądowa wydajność poszczególnych linii. Aby nie być gołosłownym: w moim złomie lepiej trzymał napięcia stary jak świat A OPEN 250W, niż nowiusieńki IBOX-400W: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566359.html#2928973.
    Podsumowując - projektant taniego zasilacza, miał spory problem jak zrobić zasiłkę 450W przy minimalnych kosztach - utrzymując normy ATX. Zrobił to i być może ta zasiłka, faktycznie jest w stanie te 450W z siebie "wypluć". Ale pod warunkiem, że: z lini 5V da XX A, z lini 12V YY A itd.
    A w momencie kiedy obciążamy linie +5V "prądem nominalnym", napięcie linii +12 wynosi .... 14V!!!
    Aczkolwiek, wynika z tego ciekawe pytanie: jak jest zbudowany np. Chieftec (też na jednym transformatorze), że taki efekt nie występuje (sprawdzone praktycznie).
  • #16 3417672
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam

jak sie nie da kolego forestx , przecierz ten zasilacz pracował kilka lat bez problemu i nic sie złego z kompem nie działo teraz ma iśc do kasacji?
    Może jednak jest na niego rada a by przywrócic mu poprzednią sprawność skoro wczesniej tyle działał bez problemów:?:
  • #17 3418036
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    tygrys28 napisał:
    przecierz ten zasilacz pracował kilka lat bez problemu i nic sie złego z komputerem nie działo teraz ma iśc do kasacji?
    Może jednak jest na niego rada a by przywrócic mu poprzednią sprawność skoro wczesniej tyle działał bez problemów:?:
    - a mierzyłeś mu wtedy napięcia?
  • #18 3418139
    tygrys28
    Poziom 17  
    forestx napisał:
    tygrys28 napisał:
    przecierz ten zasilacz pracował kilka lat bez problemu i nic sie złego z komputerem nie działo teraz ma iśc do kasacji?
    - a mierzyłeś mu wtedy napięcia?

nie mierzyłem niestety, bo to nie mój sprzęt a znajomych , ale na nic sie nie skarzyli aż do teraz i dlatego wnioskuje ze działał poprawnie wówczas , dopiero od miesiąca pojawił im sie problem, właściwie od momentu rozpoczęcia użytkowania neostrady ale to chyba nie ma nic do rzeczy,no chyba ze dodatkowe obciązenie modemem usb go dobiło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza ATX Codegen 300W model 300X, który po 5 latach pracy w komputerze z płytą K7S5A, procesorem Athlon 1.4GHz, kartą graficzną ATI Rage Pro 128MB, 256MB RAM PC133, dyskiem Samsung 40GB oraz napędami LG i dyskietek, zaczął powodować niestabilność systemu objawiającą się wieszaniem się myszy PS/2. Po wymianie wszystkich kondensatorów i przelutowaniu płyty zasilacza napięcia mierzone na linii 12V pod obciążeniem komputera wykazywały wartości podwyższone do 12.9-13.15V, podczas gdy pozostałe napięcia były w normie. Dyskusja wskazuje, że problemem jest konstrukcja i stabilizacja napięcia w zasilaczu, gdzie obciążenie linii +5V (zasilającej procesor) wpływa na wzrost napięcia na linii +12V. Zalecane jest sprawdzenie układu stabilizacji napięcia, szczególnie elementów na radiatorach, takich jak diody Schottky’ego, jednak w praktyce naprawa tego modelu jest trudna ze względu na jego słabą jakość wykonania. Wiele osób sugeruje wymianę zasilacza na markowy model o odpowiedniej wydajności prądowej linii +5V i +12V, zamiast inwestowania w naprawę. W dyskusji pojawiły się propozycje zasilaczy Fortron, Chieftec, Delta oraz Rubikon jako tymczasowe lub docelowe zamienniki. Podkreślono, że moc całkowita zasilacza nie jest tak istotna jak zdolność do utrzymania stabilnych napięć na poszczególnych liniach pod obciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA