logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie na nośnej 1.602MHz, 50W - jak wyeliminować zakłócenia?

royyy 15 Sty 2006 10:25 943 5
REKLAMA
  • #1 2182290
    royyy
    Poziom 2  
    złożyłem sobie tx na czestotliwosc 1.602mhz o mocy 50W i mam problem w jakis sposub przechodzi wcz na kablel sieciowy i jak nim ruszam to raz buczenie jest a zaz zika zasilanie jest pożądnie odfiltrowane a caly nadajnik zaekranowany antena dipol rozwieszony na drzewach może ma ktoś jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 2182336
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Musisz podac więcej szczegółów.
    Spróbowac mozna nawinąć przewody zasilające na jakiś rdzeń i maxymalnie je skrócić.
  • REKLAMA
  • #3 2182388
    royyy
    Poziom 2  
    wiecej to tak jak odłamczam koncowke mocy to nadal buczy na nosnej ale jak odłacze antene i podłącze sztuczne obciążenie to wtedy buczenia na nosnej nie ma nawet jek jest podpieta koncówka już prubowałem skracać kabel zasilający jak i nawijać go na pierscienki ferytowe co dziwniejsze to jak wyłączek komuter to buczenie zwieksza sie kilko krotnie i nawet ruszaniem tym kablem zasilającym nie pomaga
  • REKLAMA
  • #4 2182611
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    royyy napisał:
    ... jak odłacze antene i podłącze sztuczne obciążenie to wtedy buczenia na nosnej nie ma nawet jek jest podpieta koncówka ...

No to uzywaj na sztucznym obciazeniu i sprawa zalatwiona. I tak na pewno nie masz zezwolenia na nadawanie na tej czestotliwosci, wiec antena jest niepotrzebna.
  • REKLAMA
  • #5 2182707
    royyy
    Poziom 2  
    tematem nie jest czy mam zezwolenie czy nie zresztom nie mam i nie uśmiecha mi sie go robić wiec na temat etyki i pozwoleń to prsze mnie nie pouczać i w tym poscie nie pisać ta ten temat
  • #6 2183435
    sylwan2
    Poziom 11  
    Witam,miałem podobny problem tylko z CB,na 100% bedzie to wina masy po stronie anteny lub złego dopasowania samej anteny,w moim przypadku antena była umocowana za blisko metalowego dachu.
REKLAMA