logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poprawności algorytmu Herona w programie Pascal

kosmo785675 15 Sty 2006 18:28 4835 11
REKLAMA
  • #1 2184104
    kosmo785675
    Poziom 11  
    czy moze ktos mi to sprawdzic czy to jest dobry algorytm na Herona ??

program trojkat;
    uses Crt;

var
    a, b, c, pole: Real;
    begin

WriteLn('Podaj po kolei a b c ');
    ReadLn(a, b, c);
    writeln('Podaj a');
    readln(a);
    writeln('Podaj b');
    readln(b);
    writeln('Podaj c');
    readln(c);
    p := (a + b + c)/2;
    pole := sqrt(p*(p - a)*(p - b)*(p - c));

WriteLn('Pole trojkata o bokach a=', a:0:2,', b=', b:0:2,', c=', c:0:2,' wynosi p=', pole:0:2);
    end;
    ReadLn;
    repeat until keypressed;
    end.
  • REKLAMA
  • #2 2184182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2184210
    kosmo785675
    Poziom 11  
    No tak ale czy to jest moj blad ze chce sie spytac czy to jest dobrze napisane w jezyku pascal ?? moze tu trzeba dopisac jakos komende czy cos nie wiem !!
  • REKLAMA
  • #4 2184223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2184530
    kosmo785675
    Poziom 11  
    Nie wiem cala ta koncowka od p:= sa jakie bledy... wstawilem repeat przed p ale nadal sa bedy wykrylo 7 bledow cos z tym end; i co kolo tych p Help please
    Tak bardzo prosze :)

Pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

dobra z tym p juz opanowalem problem :] Nie byl na poczatku zdeklarowany ale nadal z komenda end wyskakuje mu cos problem :/
  • #6 2184567
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2184574
    kosmo785675
    Poziom 11  
    no wlasnie tak zrobilem ale nadal cosik mu nie pasuje :/

Dodano po 1 [minuty]:

takie cos jest napisane Syntax error, "UNTIL" expected but "END" found
  • #8 2184594
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2184656
    kosmo785675
    Poziom 11  
    juz dziala mam jeszcze takie pytanie zrobilem sobie taka komende ze na koncu pisze Autor imie nazwisko
    Writeln(' blablbla'); co zrobic zeby by odstep tej komendy od reszty zadania ?
  • #10 2184675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2184684
    kosmo785675
    Poziom 11  
    A jeszcze jedno musze jeszcze napisac algorytm na rownanie kwadratowe ale nie wiem cos mi nie wychodzi motam sie z tymi wszyskimi if delta <0 itp :/
  • Pomocny post
    #12 2184693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy weryfikacji poprawności implementacji algorytmu Herona w języku Pascal do obliczania pola trójkąta na podstawie długości boków. Wskazano błędy w kodzie, takie jak brak deklaracji zmiennej pomocniczej p oraz niepoprawne użycie instrukcji wczytywania danych (wielokrotne ReadLn dla tych samych zmiennych). Problemy pojawiały się również przy składni kończenia programu, zwłaszcza z instrukcjami end; i repeat...until, co powodowało błędy kompilacji. Sugerowano usunięcie zbędnych instrukcji end oraz poprawne zadeklarowanie wszystkich zmiennych. Dodatkowo omówiono sposób wstawiania odstępów w wyjściu konsoli za pomocą pustych poleceń writeln. Wątek kończy się pytaniem o algorytm rozwiązujący równanie kwadratowe z uwzględnieniem warunków na deltę, jednak bez szczegółowego rozwiązania w tym temacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA