logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze zrobieniem płytki w Protel ze schematu ideowego

slaweek_22 15 Sty 2006 20:02 1671 7
REKLAMA
  • #1 2184484
    slaweek_22
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam. mam problem jak w temacie. Po zrobieniu schematu ideowego i sprawdzeniu jego poprawności próbuje zrobić PCB ale protel automatycznie bardzo ciasno rozmieszcza elementy i rysuje ścieżki jakieś 5 minut robiąć przy tym dużo zwór na płytce jednostronnej przy dosc prostym schemacie. Zamieszczem tu schemat sterownika do silników krokowych unipolarnych plik spakowany w formacie ddb i prosze o pomoc w zrobieniu do tego PCb jednostronej. Dzięki
    Załączniki:
    • Sterownik krokowcow.rar (25.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2185462
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Po pierwsze, popraw schemat!!! Nie stawia sie punktu (junction) na wyprowadzeniach podrzespołów. Na niektórych wyprowadzeniach przesadziłes z długością dochodzącego do nich polączenia. Ma byc doprowadzone do koncówki elementu a nie dalej. Pousuwaj tez punkty na połączeniach, tam gdzie ich istnienie nie ma sensu. Pamiętaj, punty te (junction) stosuje sie tam , gdzie łączysz ze sobą węzły elektryczne. Przy pojedyńczym, prostym weżle np. ze scalaka do masy nie stosuje sie tych punktów. Jak poprawisz to chętnie Ci zaprojektuje płytkę. a co z gałęziami zasilania? Umieściłes odnośniki do 5 i 12 Volt, a gdzie na płytke to napięcie doprowadzasz? Ze złącza DB czy osobne gniazdo do zasilania?
  • REKLAMA
  • #3 2185527
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Punkty węzłowe (junction ) same powyskakiwały poniewaz zle są poprowadzone połaczenia. Linie połaczenia zaczyna se od koncówki elementu do nastepnej koncówki elementu a nie przecąga dalej. Jezeli to poprawisz niepotrzebne punkty wezłowe same znikają. Tak samo z połaczeniem dwu lini. Autorouter i autoplacer w protelu mozesz sobie podarowac szybciej sie rysuje bez tego " ułatwienia" ;) ale dojdziesz do tego wniosku po pewneym czasie pracy z protelem.
  • REKLAMA
  • #4 2185662
    slaweek_22
    Poziom 16  
    dzięki za rady zaraz biorę sie do poprawienia schematu

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

poprawiłem trochę schemacik. mam nadzieję że w stopniu wystarczającym aby ktoś mi mógł pomóc w zaprojektowaniu do niego PCB. to jest mój pierwszy kontakt z Protelem 99SE i jeszcze nie do końca zalapałem jefo "filozofię" i dlatego musiałem przebudować praktycznie wszystkie połączenia elementów. Nie wiem jak to zaznaczyć na schemacie ideowym ale do zasilanie chciałbym na płytce zamontować 2 gniazda o średnicy 5mm (takie jak od zasilacza). I jest jeszcze jedna kwestia obudowa do złącza SIL1 i SIL2 są wybrane poglądowo ale nie wiem jakie będo obudowy do mojej wtyczki (wtyczka mam wyniary 8x3mm) Jeśli było by to możliwe to proszę jeszcze o zmianę obudowy na odpowiednia mniejszą. Najlepiej aby płytka była jednostronna. Proszę o ewentualne inne sugestie co do schematu.
    Załączniki:
    • poprawiony sterownik krokowcow.rar (26.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2185728
    slaweek_22
    Poziom 16  
    Jeszcze jedna sprawa zasilanie chciałbym mieć z zasilaczy 2* gniazdo 5mm gdyż chcę odizolowac galwanicznie komputer od płytki.
  • REKLAMA
  • #6 2188201
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Sławek, zamiast prosić kogoś z forum żeby ci zaprojektował płytke, poproś żeby ktoś ci pomógł w opanowaniu Protela na tyle żebyś sam mógł zaprojektować sobie płytkę.
    Żeby nie być gołosłownym szukaj mnie na GG, przypomnij o co chodzi i postaram się trochę powiększyć twoją wiedzę z Protela.
    Ta uwaga dotyczy się wszystkich postów proszących o takie usługi. Uważam że zawsze znajdzie się ktoś na forum, kto poswieci troche czasu dla mniej umiejących i podszkoli w danym problemie (przynajmniej taką mam nadzieję)
  • #7 2188573
    slaweek_22
    Poziom 16  
    Dzięki za propozycję pomocy. Dziś nia bardzo mam czas, może jutro sie odezwę na GG. Bo juz trochę załapałem jak sie to robi ale jeszcze nie do końca bo mam coś pomotane z wyprowadzenia mi elementu na schemacie ideowym w stosunku do tego co jest na PCB
  • #8 2189020
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Gdzies na tym forum s abiblioteki, które kiedys wykonaem do protela. Szukaj w poście o potencjomterze i tranzystorze BD135 chyba, Tam są do sciągnięcia. Moze one ci pomogą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy automatycznego rozmieszczania elementów i trasowania ścieżek w programie Protel 99SE po wykonaniu schematu ideowego sterownika silników krokowych unipolarnych. Schemat zawiera błędy, takie jak niepoprawne stosowanie punktów węzłowych (junction) na wyprowadzeniach elementów oraz zbyt długie połączenia wychodzące poza końcówki elementów, co powoduje nadmiar zwór na jednostronnej płytce PCB. Zaleca się poprawę schematu poprzez usunięcie zbędnych punktów węzłowych i skrócenie połączeń do końcówek elementów, co ułatwi projektowanie PCB. Autor planuje zasilanie płytki z dwóch gniazd 5 mm, aby odizolować galwanicznie komputer od układu. Wskazano, że autoplacer i autorouter w Protelu często nie działają optymalnie i lepiej ręcznie projektować rozmieszczenie elementów. Zaproponowano również pomoc w nauce obsługi Protela zamiast proszenia o gotowy projekt płytki. Dodatkowo udostępniono link do bibliotek elementów, które mogą pomóc w projektowaniu. Autor prosi o sugestie dotyczące obudów złączy SIL1 i SIL2 oraz o pomoc w dostosowaniu ich do wymiarów wtyczek 8x3 mm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA