logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć płytkę(do rozmieszczania elementów)w PROTEL 99S

faftom1 18 Cze 2006 18:47 2349 10
  • #1 2740430
    faftom1
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Mam prośbę jeśli był by chętny mi pomóc to proszę o rade.
    Używam protela 99SE od niedawna, dotąd miałem tylko eagle ale widzę że to nic w porównaniu z protelem.
    Chciałem zmodyfikować kartę klienta do splitera, i tu pojawia Sie problem bo nie wiem jak stworzyć płytkę z połączeniami w środku.
    Najlepiej było by stworzyć gotowy wzór płytki gotowy do rozmieszczania na niej elementów i potem tylko wybierać ją przy tworzeniu projektu z gotowych szablonów.
    Nie wiem tylko czy to jest możliwe, czy tylko tak jak w eagle nakładać wzór złącza?
    Początki z protelem mam ciężkie nawet jeszcze nie wiem gdzie znaleźć takie złącze i łącze pod gniazdko telefoniczne.
    Jeśli tylko znajdą Sie chętni mi pomóc to z góry dzięki
    :D
  • #3 2748035
    faftom1
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź :D

Czytałem i nadal ćwiczę właśnie z tym poradnikiem, i nie wiem tylko czy dobrze Sie zrozumieliśmy.
    Chodzi mi o to,aby złącza były na płytce a nie na brzegu,a takiego opisu nie wiedze w żadnej z części :cry:
    Chyba trzeba będzie sobie kupić jakąś poważną książkę!!!

Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź!
  • #4 2748076
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Jakie złącza i co znaczy na płytce, a nie na brzegu? Wszystkie elementy będą tam, gdzi eje sobie poukładasz.
  • #5 2748357
    faftom1
    Poziom 11  
    Może tak to spróbuje opisać.
    Czy tworząc wzór płytki (szablon) mniej więcej taki jak karta klienta ,którą Sie wkłada w moduł dostępu do tunerów satelitarnych i podobnych, musze od razu każdemu złączu przypisać odpowiednie nazwy(funkcje,piny,+,-,Vcc itp.)?

Mam zrobioną płytkę ze złączami, wczytując ja do schematu jakoś nie mogę dopasować złączJak stworzyć płytkę(do rozmieszczania elementów)w PROTEL 99S
  • #6 2748893
    Tdv
    Poziom 34  
    Wybacz ale ni w kość nie da się zrozumieć o co Ci chodzi...
    Pomyliłeś kolejność - najpierw się robi schemat, a potem dane ze schematu wykorzystuje do zrobeinia płytki. Wszystkie piny złącz i elementów przypisuje się w schemacie, na płytce umieszcza się jedynie obudowy z bibliotek (jeżeli brakuje, można każdą obudowę dorobić samemu, to samo dotyczy elementów w schematicu).
  • #7 2752230
    faftom1
    Poziom 11  
    Zgadzam Sie z powyższym.
    Namieszałem, a chodzi mi o prostą rzecz. Więc w skrócie, chce stworzyć coś takiego jak np. płytka karty do PC ze złączem PCI która jest gotowa do wyboru, (którą można wybrać z gotowych) i ma przypisane złącza (piny), a te złącze oczywiście można wybrać w schemacie.
    Różnica polega na tym, że złącza są w środku.

I teraz tak.
    Tworzymy schemat, na schemacie wybieramy złącze, (które ma być środku płytki), i teraz nie wiem, co i jak.
    Albo otwieramy gotową wcześniej utworzoną płytkę ze złączami w środku, które od razu będą "kumać" ze schematem, albo???
    Chyba znowu namieszałem, może biorę sie za coś za bardzo zawansowanego jak na kogoś, kto od tygodnia "studiuje" Protela.
    No cóż elektronika to nie boks, ambicja nie boli!
  • #8 2752718
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    faftom1 napisał:
    ....chce stworzyć coś takiego jak np. płytka karty do PC ze złączem PCI która jest gotowa do wyboru, (którą można wybrać z gotowych) i ma przypisane złącza (piny), a te złącze oczywiście można wybrać w schemacie. Różnica polega na tym, że złącza są w środku....
    Złącze PCI to dwustronne złącze krawędziowe . Jak sama nazwa wskazuje umieszczone jest na krawędzi płyty . A Ty chcesz takie właśnie złącze krawędziowe mieć w środku płytki ?
  • #9 2753236
    faftom1
    Poziom 11  
    Kartę ze złączem PCI podałem tylko jako przykład, dlatego że jest już gotowa, a mnie chodzi o jednostronne złącze mniej więcej takie jak powyżej.
    Teraz pytanie czy wystarczy zrobić złącze w schemacie, potem gotową płytkę z tym złączem (pustą), i tworząc za każdym razem taką płytkę wybrać to złącze w schemacie, i czy będzie można mieć, wczytując ją (gotową,pustą płytkę) mieć automatycznie połączenia z tym złączem, tak jak na schemacie.
    Sorry że nudzę, może coś nie doczytałem?
  • #10 2753247
    Tdv
    Poziom 34  
    Trzeba stworzyć w bibliotece pcb odpowiedni element, tak samo odpowiedni symbol w bibliotece schematica (muszą się zgadzać nuemry wyprowadzeń itp.). Jak raz sobie stworzysz te elementy to możesz z nich korzystać kiedy tylko zechcesz - w scheamcie umieszczasz swoje złącze, przypisujesz mu obudowę (zgodnei z twoja stworzona wcześniej w bibliotece pcb) i po wygenerowniu listy polaczen do pcb zlacze juz tam bedzie.
  • #11 2753436
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Mam propozycję , napisz dokładnie co to ma być , do czego ma służyć albo w jakim sprzęcie będzie wykorzystane . Tak będzie o wiele szybciej .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia wzoru płytki drukowanej w programie Protel 99SE, ze szczególnym uwzględnieniem umieszczania złączy wewnątrz płytki, a nie na jej krawędzi. Użytkownik chce przygotować gotowy szablon płytki z przypisanymi złączami i pinami, który można by wybierać podczas projektowania schematu, podobnie jak w programie Eagle. Poruszono kwestię prawidłowej kolejności pracy: najpierw tworzy się schemat z symbolami i przypisanymi pinami, a następnie na podstawie schematu generuje się płytkę, na której umieszcza się obudowy elementów z bibliotek PCB. Aby osiągnąć zamierzony efekt, należy stworzyć w bibliotekach Protel odpowiednie symbole schematyczne i obudowy PCB z prawidłowo przypisanymi numerami wyprowadzeń. Po ich utworzeniu można wielokrotnie wykorzystywać te elementy w projektach, co umożliwia automatyczne powiązanie połączeń ze schematu z rozmieszczeniem na płytce. Przykład złącza PCI został użyty jako ilustracja, jednak złącza krawędziowe zwykle umieszcza się na brzegu płytki, a użytkownik potrzebuje złącza jednostronnego umieszczonego w środku. Wskazano również dostępność samouczków do Protel 99SE, które mogą pomóc w nauce obsługi programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA