logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mierzenie temperatury. Miernik M890G. Czy można korygować pomiar?

lokomo 16 Sty 2006 15:10 3541 11
REKLAMA
  • #1 2187003
    lokomo
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja pierwszy raz na forum, prosze więc potraktować mnie ulgowo. Chodzi o miernik M890G, amianowicie o mierzenie temperatury. Zaniża o około 20 stopni przy wrzącej wodzie. Czy miał ktoś taki problem, czy można jakoś korygować, czy po prostu taka jest jego tolerancja?
  • REKLAMA
  • #2 2187450
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    A jak mierzysz tą temperaturę- zanurzasz sonde we wrzątku ?
    Moze na mokro te pomiary są tak odchylone
    Spróbuj na zewnątrz naczynia albo wsadż termistor w jakąś kapilarę za szkła lub zamkniętej na dole cienkiej rurki miedzianej.
    Pozdr.J.
  • #3 2187775
    lokomo
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    A jak mierzysz tą temperaturę- zanurzasz sonde we wrzątku ?
    Moze na mokro te pomiary są tak odchylone
    Spróbuj na zewnątrz naczynia albo wsadż termistor w jakąś kapilarę za szkła lub zamkniętej na dole cienkiej rurki miedzianej.
    Pozdr.J.
    wkładam do gotującej .dochodzi do 82stopnie i koniec
  • Pomocny post
    #4 2187804
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    jest w nim PR 10kΩ (VR5)do kalibracji temperatury ,można nim wyregulować zgrubnie pomiar temperatury , dokładna regulacja jest dostępna przy pomocy PR 200Ω (VR4).
  • REKLAMA
  • #5 2190023
    lokomo
    Poziom 11  
    hkuhn napisał:
    jest w nim PR 10kΩ (VR5)do kalibracji temperatury ,można nim wyregulować zgrubnie pomiar temperatury , dokładna regulacja jest dostępna przy pomocy PR 200Ω (VR4).
    wszystko się zgadza dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 2190136
    adamjur1
    Poziom 42  
    Napisz jak kalibrowałeś temperaturę, na podstawie czego i na ile skutecznie.
    Pozdr.J.
  • #7 2190533
    lokomo
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    Napisz jak kalibrowałeś temperaturę, na podstawie czego i na ile skutecznie.
    Pozdr.J.
    pierwszy etap ,zanurzny element w wrzącej wodzie i przy pomocy wr5(niebieski potencjometr)do temp.100 st.potencjometr wr4 nie reagował więc zostawiłem go w położeniu takim jaki był.następnie przygotowałem wode o temp.około 40 st wg termometru lekarskiego i pomiar miernikiem i ponownie czujnik do gotowanej wody i ponownie do drugiego naczynia z termometrem lekarskim odchyłka wyniosła około 1 stopnia.pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 2190714
    adamjur1
    Poziom 42  
    Temperatura wrzenia wody jest zależna od ciśnienia atmosferycznego - nie zawsze jest to 100°C. Napisz gdzie mierzyłeś ( geograficznie) w profilu nie ma miasta.
    Pozdr.J.
  • #9 2191371
    lokomo
    Poziom 11  
    dla mnie nie była aż tak istotna dokładność rzędu dziesiętnych po przecinku a rzędu 1 stopnia .Chodziło mi o zmierzenie temperatury otwarcia termostatu w samochodzie i stąd moje pytanie o możliwość ewentualnej korekcji,ponieważ temp.jaką pokazywał miernik była nie taka w porównaniu do wrzącej wody.Na pewno ciśnienie ma wpływ,ale myślę że nie aż taki i nie przy takiego typu pomiaru.pomiar był dokonywany w Zdunskiej woli,przy ciś.około750 mm
  • #10 2214014
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Wpływ ciśnienia na pewno nie: potrzebna jest dwukrotna zmiana ciśnienia na 10 stopni, a zmiany ciśnienia
    związane zwykle nie przekraczają 4-5%; jeśli chodzi o wysokość, to około 5000m potrzeba, by zmalało 2x.

Być może przyczyną jest chłodzenie czujnika np. przez przewody, które ciepło przewodzą znacznie bardziej
    wzdłuż, niż w poprzek, albo czujnik ma upływność, jak jest zanurzony w wodzie. Pewnie można to rozróżnić
    dodając do wody odrobinę soli - jeśli to upływność, to z solą będzie większa.

Pytanie, czy ten czujnik jest przeznaczony do pracy na mokro, w zanurzeniu - jeśli tak jest, a fałszuje pomiar,
    albo jeśli zanurzasz nie tylko koniuszek, a fałszuje nie na skutek upływności, to pewnie do reklamacji...
    Ale jak gdzieś w instrukcji napisali, że nie wolno zanurzać w wodzie, to nie ma podstaw do reklamacji.
  • #11 2214066
    Mati 87
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Mam ten miernik i wskazuje poprawną temp.
    Czy w nim przypadkiem czujnikiem nie jest termopara (spoina pomiarowa).
  • #12 2217630
    lokomo
    Poziom 11  
    witam !chodziło mi o to ,czy istnieje możliwość kalibracji wsakazań temp.Nie mam do niego ani instrukcji ani gwarancji.Element czujnika jest zaizolowany folią termokurczliwą i nie myśle żeby mu szkodziła gorącca woda.Teraz już wiem że można regulowć za pomocą vr5 i tak też zrobiłem dzięki podpowiedzi hkuhn

Podsumowanie tematu

✨ Miernik M890G wykazywał zaniżenie pomiaru temperatury o około 20°C przy pomiarze wrzącej wody, wskazując około 82°C zamiast 100°C. Problem może wynikać z metody pomiaru – zanurzenie sondy bezpośrednio w wodzie może powodować błędy, np. przez chłodzenie czujnika lub upływność. W mierniku M890G istnieje możliwość kalibracji temperatury za pomocą potencjometrów PR 10kΩ (VR5) do regulacji zgrubnej oraz PR 200Ω (VR4) do dokładniejszej korekty. Kalibrację przeprowadzono zanurzając element pomiarowy w wrzącej wodzie i regulując VR5 do wskazania 100°C, co pozwoliło zmniejszyć odchyłkę do około 1°C przy pomiarze wody o temperaturze około 40°C. Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, jednak wpływ ciśnienia na pomiar jest niewielki przy standardowych warunkach. Istotne jest, czy czujnik jest przeznaczony do zanurzenia w cieczy; izolacja termokurczliwa sondy powinna chronić przed uszkodzeniem. Wskazano również, że miernik może wykorzystywać termoparę jako czujnik temperatury. Korekta pomiaru jest możliwa i została potwierdzona praktycznie przez użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA