logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECO TF 785 - wymieniony tranzystor BU 2527 DX szybko się psuje, co robić?

marcin_koniuszko 16 Sty 2006 17:36 1104 2
REKLAMA
  • #1 2187556
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Ostatnio padł mi monitor TECO TF 785. Rozkręciłem , posprawdzałem napięcia i okazało się ze zepsuty jest tranzystor
    BU 2527 DX. Wymieniłem go, włączam monitor i działał przez chwile poprawnie i znowu to samo. Uszkodzony ten sam tranzystor. Co może być przyczyną. Prosze o pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 2187683
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    W przypadku padu tranzystora linii istnieje kilka czynności standardowych, które TRZEBA zrobić przed wstawieniem nowego hota. Sprawdź regulator napięcia dla tranzystora linii ( mosfet w zależności od układu z kanałem P lub N), sprawdź poprawność działania tego regulatora na wpiętej w miejsce hota zarówce, sprawdź elementy w aplikacji tego feta, wymień elektrolity w linii ( zasilanie), wymień kondensator powrotu, sprawdź damper diodę, sprawdź poprawność impulsów w sterowaniu, sprawdź elementy w sterowaniu tego tranzystora( rezystory niskoomowe, diodę wcześniej je wylutuj) jeśli w sterowaniu jest elektrolit ( może byc przed trafkiem sterującym) wymień go, popraw ewentualne zimne luty w okolicy. Czy ten monitor ma wspólnie zrobione zasilanie FBT i linię?
  • #3 2189414
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    W tym modelu najczęściej przyczyną ubicia hota jest zimny lut na przekaźniku , znajdziesz go obok trafka sterującego.
REKLAMA