logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECO Relisys TF 785 - jak sprawdzić przetwornicę na wpiętej żarówce?

marcin_koniuszko 27 Sty 2006 12:41 1720 19
REKLAMA
  • #1 2225081
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z monitorem tj. pewnego dnia przestał działać. Okazało sie ze jest spalony tranzystor Bu 2520 wymieniłem go ale znowu się spalił. Przeczytałem gdzieś ze trzeba sprawdzić działanie przetwornicy na wpiętej żarówce ale nie wiem jak to zrobić...

Jeśli byłby ktoś kto pomoże mi z tym monitorem będe wdzięczny :D

P.S załączam schemat :
    www.mcon.pl/~marcin133/0020.rar
  • REKLAMA
  • #2 2225783
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Wedle tego schematu zasilanie trafa i linii jest zrealizowane razem, przed wstawieniem nowego BU sprawdź poprawnośc napięcia zasilania linii wstaw zamiast Hota zarówę 60W w punkty gdzie były jego C i E i tak odpal monitor - niekiedy ta metoda jeśli trafo jest razem z linia nie bardzo sie sprawdza ale... może będzie ok. Następnie sprawdź stan tranzystora Q951 - regulator napięcia IRFS634A jeśli jest sprawny to wymień za nim C 963 i stań voltomierzem za tym tranzystorem i odpal kompa razem z monitorem - sprawdzaj czy wraz ze zmianą rozdzielczości zmienia się to napięcie. Wraz ze wzrostem rozdziałki powinno też wzrastać - z przetwornicy na regulator powinno wchodzić +52V za tranzystorem powinno sie zmieniać na wyższe. Jśli regulator działa sprawdź elementy w C Hota - diody, kondensatory na 2KV - będą tam dwa - najlepiej je wymienić na nowe. Sprawdż impuls sterujący bazą Hota oscyloskopem - wymień w sterowaniu stojący przed trafkiem kondensator elektrolityczny, w samej bazie sprawdź elementy: diody, rezystory niskoomowe - do sprawdzenia wylutuj jeden koniec! Popraw ewentualne zimne luty w okolicy. Nie można wykluczyć uszkodzenia jakiegoś elemenyu za cewkami - czyli w korekcji, albo nawet samego trafa WN.
    Na początek powinno wystarczyć, napisz czy coś zdziałałeś.
    Powodzenia.
  • #3 2227474
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Niestety znowu lipa :(
    regulator napięcia IRFS634A sprawdzony i dobry, kondensatory wymienione, sprawdziłęm pozostałe elementy tak jak napisałeś i nie znalazłem nic uszkodzonego., napięcie na przetwornicy = 50 V.

Wstawiłem nowego hota, monitor normalnie wystartował, ale niezdążyłem sprawdzić jak sie zmienia napięcie wraz z wzrostem rozdzielczości bo BU znowu padł :(

P.S nie mam oscyloskopu i nie sprawdzałem poprawności impulsów sterujących bazą.

Da sie jeszcze coś z tym zrobić czy już tylko śmietnik pozostaje :?:
  • #4 2230473
    asylum
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Jest tam przekaźnik do zmiany rozdzielczości, sprawdź jego lutowanie.
    Nie wiem czy w tym modelu, ale bywa też duża prostokątna cewka
    korekcji zalewana smołą, czasami miewa zwarcie.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #5 2231937
    Kalik
    Poziom 24  
    Zmiany napięcia wraz ze wzrostem rozdzielczości dokonuj przy wlutowanej żarówce zamiast Hota ( w C-E ) wtedy będzie pewność czy reg. napięcia działa prawidłowo czy nie.
  • #6 2232590
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Kalik napisał:
    Zmiany napięcia wraz ze wzrostem rozdzielczości dokonuj przy wlutowanej żarówce zamiast Hota ( w C-E ) wtedy będzie pewność czy reg. napięcia działa prawidłowo czy nie.

Jeśli możesz opisz dokładniej jak to zrobić. Czy podłączać monitor do kompa czy nie ?
  • REKLAMA
  • #7 2234467
    Kalik
    Poziom 24  
    Wywal Hota, wlutuj tam żarówkę 60W/230V w miejsce C-E podłącz monitor do kompa i go uruchom, stań voltomierzem na wyjściu regulatora napięcia i tam sprawdzaj czy w momencie zmian rozdziawki w trakcie uruchamiania się Windy zmienia sie napięcie - im wyższa rozdziawa tym większe napięcie. Jeśli tak będzie zachowywał się regulator napięcia to możemy założyć, że jest sprawny a usterki można będzie zacząć szukać dalej.
  • #8 2238021
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    witam ponownie.

Mam jeszcze jedno pytanie : znalazłem uszkodzoną diode a dokładniej
    D 521. Jest ona połączona równolegle z uzwojeniami przekaźnika.

Czy ta dioda może być przyczyną ciągłego palenia HOT'a
  • #9 2238277
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Jeżeli jest zwarta to nie mógł się włączać przekaźnik,
    natomiast przy przerwie diody nie powinno nic to mieć wspólego z tarnzystorem W.N

Dodano po 13 [minuty]:

natomiast przy przerwie diody nie powinno nic to mieć wspólego z tarnzystorem W.N

Dodano po 23 [sekundy]:

• #10 2241473
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Wymieniłem te diode i niestety dalej to samo :(
  • #11 2241668
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Ja uważam, że ten przekaźnik przełacza rozdźielczość.
    Uszkodzeń szukałbym w obwodzie kolektora tego tranzystora.
    Równoległy kondensator Kolektor - Emiter, dioda itd.
    NIe mam niestety schematu do tego monitora.
  • #12 2242104
    Kalik
    Poziom 24  
    Musisz działać systematycznie, jeśli nie dowiemy się czy regulator napięcia działa poprawnie ( to co napisałem wyżej), to nie można dalej radzić, uszkodzenie Hota zwykle ciągnie za sobą wywalenie właśnie regulatora napięcia i bez jego naprawy czy tez stwierdzenia poprawności jego działania ciężko coś radzić. Ustal wreszcie czy ten regulator działa czy nie, jeśli tak to przejdź dalej do elementów w C Hota i w sterowaniu a nawet dalej tzn. po cewkach H czyli w korekcji - drabinka.
  • #13 2242824
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    yokoon napisał:
    Ja uważam, że ten przekaźnik przełacza rozdźielczość.
    Uszkodzeń szukałbym w obwodzie kolektora tego tranzystora.
    Równoległy kondensator Kolektor - Emiter, dioda itd.
    NIe mam niestety schematu do tego monitora.

Link do schemmatu dałem w pierwszym poście.

@Kalik
    Jutro sprawdze i dam znać.

Dzieki wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam.
  • #14 2244751
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    @Kalik

Podłaczyłem tak jak kazałes (żarówka 60W w miejscu C i E) i na wyjściu przetwornicy (C 963) napięcie ma wartość 50 V i nie zmienia się wraz ze zmianą rozdzielczosci.

Czy to znaczy że regulator jest uszkodzony ?:?

Jak to naprawić :?:
  • #15 2253751
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Niech ktoś napisze co mam teraz zrobić. Jak naprawić ten regulator i co ewentualnie wymienić ...
  • #16 2253996
    Kalik
    Poziom 24  
    Jak wygląda sterowanie bramki tego feta - jest tam jakiś przebieg? Bramka sterowana jest z pary Q952, Q953 wyjście z ich emiterów. Te tranzystorki sterowane z synchroprocka TDA4854 bodajże. Sprawdź jak masz oscyloskop czy jest sterowanie regulatora.
  • #17 2254805
    iirek
    Poziom 11  
    w takich monitorach zawsze wstawiam bu 2532 on musi wytzymac. jesli juz wymieniłes IRF i kondesator które znajdują sie po srodku płyty to zmien jeszcze bu ma ten co pisałem
  • #18 2255193
    asylum
    Poziom 17  
    Witam!
    Nie ma sensu wstawiać BU2532, jeżeli będzie źle sterowany padnie
    jak każdy inny.W tym modelu w zupełności wystarczy BU2527.
    Musisz ustalić co jest powodem uszkodzeń BU, czy jego sterowanie
    lub obciążenie, czy zbyt wysokie napięcie z regulatora B+. To drugie
    możesz łatwo sprawdzić przez wylutowanie IRFa w B+. Trafo będzie
    wtedy zasilane tylko napięciem 50V, obraz będzie ciemniejszy,
    ale monitor powinien pracować. Nie piszesz czy podstawiłes kondensator
    powrotu, coś koło 5nF/1600V.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #19 2255796
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Cytat:
    Nie piszesz czy podstawiłes kondensator
    powrotu, coś koło 5nF/1600V.

Mógł bys mi napisać coś więcej na ten temat (mam gdzieś wstawić dodatkowy kondensator ?? ).

Oscyloskopu niestety nie mam :(

Tak jak pisałem wsześniej napięcie na wyjściu przetwornicy wynosi 50 V i nie zmienia sie wraz ze zmianami rozdzielczości. Skoro jest 50 V to chyba nie jest za wysokie.

Jeśli napięcie sie nie zmienia wraz z rozdziałką to jest to uszkodzenie regulatora czy szukać dalej przyczyny w obciązeniu tego tranzystora??
  • #20 2260212
    asylum
    Poziom 17  
    Witam!
    To jest kondensator w kolektorze BU, podmień go na inny tej samej
    wartości. Jeżeli z żarówką napięcie 50V sie nie zmienia, to znaczy, że
    w tym modelu regulator B+ działa poprawnie tylko z trafem WN.
    Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z monitorem wyposażonym w przetwornicę TECO Relisys TF 785, gdzie tranzystor BU2520 ulegał powtarzającemu się spaleniu. Zalecano sprawdzenie działania przetwornicy poprzez wlutowanie żarówki 60W/230V w miejsce kolektora i emitera tranzystora HOT (BU) oraz pomiar napięcia na wyjściu regulatora napięcia IRFS634A podczas zmiany rozdzielczości monitora. Napięcie zasilania przetwornicy wynosiło około 50 V i nie zmieniało się wraz ze zmianą rozdzielczości, co sugerowało potencjalną usterkę regulatora lub elementów sterujących. Wskazano na konieczność sprawdzenia elementów w obwodzie kolektora tranzystora BU, kondensatorów wysokiego napięcia (np. C963), diod, przekaźnika zmiany rozdzielczości oraz impulsów sterujących bazą tranzystora HOT za pomocą oscyloskopu. Wymieniono uszkodzoną diodę D521, jednak problem z przepalaniem BU pozostał. Sugerowano także wymianę kondensatora powrotu (około 5nF/1600V) w kolektorze BU oraz rozważenie wymiany tranzystora BU2520 na BU2527, podkreślając jednak, że uszkodzenia mogą wynikać z nieprawidłowego sterowania lub przeciążenia. Brak zmiany napięcia przy wlutowanej żarówce wskazuje, że regulator B+ działa poprawnie tylko z trafem wysokiego napięcia. Zalecano systematyczne diagnozowanie układu, zwłaszcza elementów sterujących i obciążenia tranzystora HOT, aby zlokalizować przyczynę awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA