logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie przekaźnikami dla wielu rodzajów skrzyń biegów

pico1 16 Sty 2006 22:15 2735 22
  • #1 2186586
    pico1
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam wszystkich użytkowników forum,jestem nowym użytkownikiem więc nie wiem czy ten temat tu pasuje ale może cokolwiek mi pomorzecie.
    Chodzi oto że potrzebuje wykonać pewien układ do testowania włączników skrzyni biegów
    Chodzi oto że jest kilka rodzajów np.włączników neutralnego położenia z
    różnymi wtykami a poprzez redukcje podłączony do jednego kabla który podaje sygnał do komputera testowego czy ten włącznik działa czy nie.chodzi oto by wykluczyć pomyłke montera.
    Mam wykonany pewien układ elektryczny na przekaźnikach ale jest sterowany ręcznie,czyli sam wybieram nr przekaźnika jaki ma być użyty,aby wykluczyć pomyłke potrzebuje jakieś sterowanie z komputera.Po wpisaniu ze skanera typu skrzyni biegów potrzebuje wyjścia sygnału w postaci napięcia podłączonego do odpowiedniego przekaźnika.
    Takich wyjść potrzebuje około 20.
    Nie mam pojęcia jak do tego sie zabrać bo pojęcie mam tylko z elektryki. Bede wdzięczny za jakieś porady.
    Moderowany przez Light-I:

Proszę pisać bez użycia klawisza Caps-Lock - Regulamin. Treść tematu powinna zawierać istotę problemu. Tytuł "JAK WYKONAĆ STEROWANIE PRZEKAŹNIKAMI" poprawiono. Powielanie tematów w wielu działach jest również niewłaściwe. Jako nowy użytkownik z pewnością powinieneś się zapoznać z regulaminem - następnym razem będą wyciągane konsekwencje.

• #2 2187127
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Nie mam pojęcia jak do tego sie zabrać bo pojęcie mam tylko z elektryki

według Twoich założeń będziesz miał trudno to zrealizować , musisz napisać program do uC i PC , można by pomysleć na realizacji komunikacji na LPT i tak pozostaje napisanie programu do PC
    skoro jesteś elektrykiem to nie prościej zrobić sterownie tych przekaźników na konsoli z przełącznikami lub zależnymi isostatami , a z tym myślę że dasz sobie radę
  • #3 2187193
    pico1
    Poziom 14  
    Cały problem że to ma być POKA JOKE,czyli brak możliwości popełnienia błędu w tym wypadku przez operatora który testuje.Jak wybierze ręcznie zły przekiaźnik i w tytm momencie monter zamontował zły włącznik to skrzynia będzie jako dobra.To musi być w technologi i skanujesz typ skrzyni a system załącza odpowiedni przekaźnik taki jak jest wpisany w technologi
  • #4 2187356
    bogdan_p
    Poziom 39  
    przy takim założeniu jak chcesz z programu skanującego wyciągnąć informacje ?
    z pewnością jest to program serwisowy jakieś firmy z przeznaczeniem do danej marki samochodu , pomyśl najpierw dane z programu serwisowego teraz kolejny program który na podstawie tych danych prześle informacje do układu wykonawczego zrealizowanego na uC
    czy jesteś w stanie napisać stosowne programy ?
    jeżeli chodzi o ostani człon to nie jest to zbyt skomplikowane , postaje sprawa oprogramowania w PC

Cytat:
    brak możliwości popełnienia błędu w tym wypadku przez operatora który testuje.Jak wybierze ręcznie zły przekiaźnik

a masz 100% że przy zastosowaniu komputera nie może być błędów
  • #5 2188247
    pico1
    Poziom 14  
    Właśnie myśle że wtedy wyklucze błedy.Może wyjaśnie to jakoś bardziej prosto.
    Tak zwany hamownik testuje wyprodukowane skrzynie biegów.problem jest wtym że każdy typ skrzyni ma iny rodzaj włącznika różniący sie wtyczką.operator hamowni podłącza wymienny kabel taki jaki pasuje do danego włącznika ale nie ma pewności że jest zamontowany odpowiedni włacznik.Kabel połączenowy jest podpinany poprzez gniazdo z 5 pinami,do tej pory są wykorzystane tylko 2 czyli na każdym kablu moge zrobić cztery kombinacje,Ito wystarczy. Przy moim założeniu moge ominąc wykluczenie pomyłki,ale tylko wtedy kiedy komputer załączy mi odpowiednie przekaźniki przypisane tylko do danego typu.Jeżeli operator podłączy kabel do żle zamontowanego włącznika to on nie zadziała ponieważ kabel podłączeniwy będzie podłączony do innych pinów które nie pasują z wybranym przekaźnikiem.Jeżeli coś jest jeszcze nie jasne to zrobie jeszcze jakis schemacik
  • #6 2188475
    bogdan_p
    Poziom 39  
    rozumię o co Ci chodzi tylko to co piszesz to ostatni z elemetów tego urządzenia odpowiedź sobie na pytania
    - jak z programu skanującego wyciągnąć odpowiednie sygnały
    - jak chcesz komunikować się z urządzeniem sterującym
    - jaki mikroprocesor chcesz zastosować
    - czy dasz radę napisać program do mikroprocesora
    - czy napiszesz program do obsługi PC
    - czy dasz radę zmontować układ elektroniczny
  • #7 2188547
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Proponuję żebyś z tym tematem sprubował na forum o mikrokontrolerach. To co opisujesz jeżeli dobrze rozumiem jest dość proste do realizacji. jeżeli dobrze znasz się na elektronice to nie ma problemu. Według mnie o ile dobrze zrozumiałem twój problem powinien wystarczyć mikrokontroler atmega8 ma wystarczającą ilość wyjść i łatwo wykonać transmisje z pc przez rs232. Chociaż wydaje mi się że twoje użądzenie mogłoby diałać bez komunikcji z pc tylko mikrokontroler + wyświetlacz w pamięci mikrokontrolera odpowiednie ustawienie portów jeżeli cię zainteresowałem to pytaj dalej.
  • #8 2188629
    pico1
    Poziom 14  
    sory że zamarudzam ale akurat w tym temacie jestem laikiem i za bardzo nie wiem od czego zacząć i co będzie najlepsze czyli tanie i funkcjonalne i czy wogóle jestem to w stanie wykonać.Ale dzięki za porady,skocze na inne forum jak tam nic nie znajde to wróce może coś wymyślicie
    A ten pomysł z mikrokontrolerm to może i by wypalił tylko narazie mam zbyt mało wiadomości.tylko cały czas powtarzam że sygnał musi być z PC po którym załącza sie przekaźnik wskazany z bazy danych wywołanej otczytem kodu kreskowego ze skanera .Jeżeli można to chętnie poczytam wasze porady
  • #9 2188897
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Proponuję zrobić to na jakimś mikrokontrolerze, który byłby połączony z komputerem przez RS232 na przykład i tą drogą odbierał rozkazy oraz na ich podstawie uaktywniał odpowiednie przekaźniki. Do sterowania przekaźnikiem z mikrokontrolera wystarczy prosty układ z 1 tranzystorem na każdy przekaźnik. Do tego prosty program na uK i na PC i mamy sterowanie jak się patrzy :)
  • #10 2189033
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Pico jak widzisz to jest właściwe forum nie pada tutaj odpowiedź że to się nie da robić tylko zaraz pomysł jak to wykonać. Odpowiedni mikrokontroler do twojego projektu według mnie to ATMega32 ma 32 nóżki które mogą służyć jako wejście lub wyjście. Jeżeli 2 wykorzystasz do transmisji przez rs to masz jeszcze 30 nóżek. Możesz sobie pozwolić na wyświetlacz pokazujący stan twojego sterownika i pozostaje około 20 nóżek czyli np. wyjść do starowania przekaźnikami.
    Ale tak jak wspominałem poprzednio nie jest konieczne angażować do twojego rozwiązanie komputera PC. Możesz wykorzystać mikrokontroler + wyświetlacz + klawisze do wyboru modelu skrzyni. Na wyświetlaczu masz informacje np. jaki model skrzyni wybrałeś i jakie przekaźniki się załączają. Plusem takiego rozwiązania jest to że nie musisz mieć przy tym komputera możesz to umieścić nawet w niewielkiej obudowie nie musisz mieć oprogramowania do PC i poza programem do mikrokontrolera wszystko inne to raczej zabawa z elektronicznymi elementami.
  • #11 2189497
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Proponuję, abyś zastosował moduł Adventech'a, np. ADAM 4055, oraz zakupił do niego oprogramowanie pozwalające z poziomu komputera sterować wyjściem modułu (jest to program wizualizacyjny pozwalający na wysterowanie wyjść - produkt firmy Advantech) + konwerter RS232 / 485 - ok. 80-100 zł. Ceny modułów i oprogramowania znajdziesz na stronie www.elmark.com.pl.
    Powodzenia

Dodano po 53 [sekundy]:

Jeżeli chcesz, to mogę ci przesłać prostą aplikację, tylko podaj email.
  • #12 2189530
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    To sądze, że tej wielkości projekt z powodzeniem zmieści sie w ATMega8 + wyświetlacz LCD +kilka 4094 +20 tranzystorów +20przekaźników. No i oczywiście program do tego wszystkiego (np. to, które przekaźniki przy jakim ustawieniu dźwigni mają być załączone można zapisać w tablicy). Ale kol. Pico1 pewnie będzie miał problem z napisaniem programu. Mogę się mylić.
  • #13 2189579
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Podejrzewam, że w BASCOMIE sobie poradzi On albo ktoś z jego otoczenia. Zresztą znając szczegóły można w kilkanaście minut coś takiego (program) zmontować tu na forum. Zamiast 20 tranzystorów do sterowania przekaźnikami proponuję 3xULN2803 sterowane z rejestrów 4094.

W przypadku PC można wyjść bezpośrednio z portu drukarki na rejestry 4094 bez udziału mikroprocesora.
  • #14 2189880
    pico1
    Poziom 14  
    No panowie jestem mile zaskoczony waszą chęcią pomocy.Szukając informacji nie chodziło mi aby dostać gotowca ale widze że dla was to nie problem w przeciwieństwie do mnie bo jak zaznaczałem u mnie pojęcie to tylko elektryka,więc jak ktoś ma ochotę cokolwiek przekazać mi więcej to będe wdzięczny.Największy problem to oprogramowanie.Mam znajomego technologa ale nie wiem czy on w tego typu sprawach jest kumaty.
    Może nakreśle to co mam
    Mam wykonany układ 20 przekaźników
    z kazdego przekażnika mam jeden wolny kabel na którego można podać napięcie i tak:
    jak przychodzi np. typ skrzyni ,,A" to podaje napięcie na przekaźnik nr. 2,8,11
    Jak mam inny typ skrzyni np. ,,B'' to podaje napiecie na 1,7,15
    Więc potrzebuje czegoś takiego:W PC WPISUJE TYP SKRZYNI np,,A'' a pecet wysyła informacje jakie przekaźniki mają być załączone.Dla mnie to nie jest proste ale dla kogoś kto w tym siedzi to napewno banalnie proste.Więc jak ktos ma trochę czasu to może coś zmajstruje.oczywiście to jest tylko prośba
  • #15 2190133
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Do końca to nie jest takie proste. Umkął nam warunek dotyczący odczytywania typu skrzyni przez skaner (rozumiem z kodu paskowego). Potrzebny byłby PC do tego, a uC jako element wykonawczy lub sam uC o ile ktoś zaprogramuje obsługę skanera. W Bascomie może to być trudne.
  • #16 2190343
    Januszcz22
    Poziom 15  
    O ile dobrze rozumiem nie jest potrzebna obsługa skanera przez program sterujący. Z opisu wnioskuje że typ skrzyni np "A" może ręcznie podać użytkownik. Jeżeli tak to wykonanie tego układu jest bardzo proste i jeżeli nie jest to dla konieczne to uważam że warto zrezygnować z obsługi tego z poziomu komputera.
    :arrow: pico1
    Po wykonaniu tego o czym mówię układ będzie wyglądać tak:
    Masz coś wielkości powiedzmy sterownika do pieców CO, na panelu jest umieszczony wyświetlacz i przyciski. Przyciskami wybierasz określony typ skrzyni na wyświetlaczu widzisz co wybrałeś. Z pudełeczka wychodzi kabel zasilający i kabel z wtyczką do podłączenia tego co opisałeś. Ponieważ najprzyjemniej jest zastosować wyświetlacz alfanumeryczny to na nim może być np:

Wybrałes skrzynie:
    A.

I urządzenie wie na jakie przekaźniki podać zasilanie. Dla uproszczenia programu nie używam polskich liter :) Oczywiście później możesz dorzucić do tego inne modele skrzyni przez połączenie z PC lub jak będzie opcja w programie przez wybór klawiszami.

PS1

Jeżeli obsługa skanera np kodów kreskowych jest konieczna to jednak przyda się komunikacja z pc. Ale nie utrudnia to sprawy, o ile się nie myle to nawet do VB są gotowe kontrolki do obsługi skanera kodów kreskowych.
  • #17 2190867
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Do końca to nie jest takie proste. Umkął nam warunek dotyczący odczytywania typu skrzyni przez skaner (rozumiem z kodu paskowego).

masz rację M.S , prawie wszyscy skupili się na części końcowej ( wykonawczej ) , a założenia autora są takie :
    Cytat:
    cały czas powtarzam że sygnał musi być z PC po którym załącza sie przekaźnik wskazany z bazy danych wywołanej otczytem kodu kreskowego ze skanera .

tak więc autorowi zależy na tym aby na podstawie danych odczytanych przez program serwisowy można było sterować odpowiednimi przekaźnikami
    cała sprawa to wyciągnięcie z odpowiednich rejestrów PC danych o serwisowanej skrzyni i na ich podstawie wysterownie odpowiednich przekaźników , co wydaje mi się nie jest tak prostą sprawą
    chyba że będą dwa czytniki jeden do programu serwisowego , drugi do sterownia układem związanym z przekaźnikami lub drugi program w PC korzystający z tych samych danych odczytanych przez skaner pracujący w tle programu głównego , wysyłający dane o skrzyni do sterwnika na uC
  • #18 2191709
    pico1
    Poziom 14  
    Najważniejszy dla mnie cel to właśnie jest indentyfikacja z PC.Panowie jeżeli istnieje około 200 typów skrzyń nie jest trudno o pomyłkę wpisujac typ ręcznie na jakimś panelu.Odczyt kodu kreskowego myśle że by wykonał technolog bo coś takiego robi na codzień np. by wywołać przez montera odpowiednią technologie do zbudowania skrzyni biegów.tylko nie wiem czy potrawił by to powiązać z tym naszym udządzeniem ale myśle ze tak z tego co wiem to zna troche srodowisko C++.
    Dla mnie to priorytetem jest wpisanie w peceta typu skrzyni a urządzenie załącza odpowiednie przekaźniki.
    Z tego co wiem to technologia jest wyciągana z tabel z ACCESSA właśnie po odczytaniu kodu kreskowego,może by dało sie to jakoś powiązać.
    NIE CHODZI MI O JEDEN SKANER DO OBSŁUGI HAMOWNI I NASZEGO URZĄDZENIA.WYCHODZE Z ZAŁOŻENIA ŻE JAK BY TO WYPALIŁO TO DO STEROWANIA TEGO URZĄDZENIA BEDZIE ODZIELNY PECET I SKANER TYLKO DO OBSŁUGI TEGO URZĄDZENIA.
    Moderowany przez Light-I:

Proszę pisać bez użycia klawisza Caps-Lock - Regulamin. Tekst można wytłuścić, podkreślić, pochylić i to jest wystarczające do jego wyróżnienia.

• #19 2193363
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    pico1 napisał:
    Najważniejszy dla mnie cel to właśnie jest indentyfikacja z PC.Panowie jeżeli istnieje około 200 typów skrzyń nie jest trudno o pomyłkę wpisujac typ ręcznie na jakimś panelu.Odczyt kodu kreskowego myśle że by wykonał technolog bo coś takiego robi na codzień np. by wywołać przez montera odpowiednią technologie do zbudowania skrzyni biegów.

Do odczytu kodu kreskowego mozna uzyc recznego czytnika kodow kreskowych, takie jakie sa w sklepach przy kasie. Czytnik czyta kilkanascie rodzajow kodow kreskowych.

Mikrokonroler tez nie jest potrzebny, mozna to zrobic na zatrzaskach, multiplekserach itp.
  • #20 2200976
    marekng1
    Poziom 2  
    Witam. Bardzo dobra podpowiedz od kapas.
    Powinenes zastosowac plc połączony do pc na którym będzie zainstalowana wizualizacja. Możesz plc połączyc z terminalem operatorskim bedzie działał podobnie jak wizualizacja. Niestety trzeba badzie zaprogramowac plc i wizualizacje, a to kawałek roboty.
  • #21 2219219
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Trzeba kupić czytnik kodów kreskowych ze złączem RS (jest tego kupa na rynku), dołączyć przez RS do PC-ta lub mikrokontrolera i napisać kawałek programu, który znajdzie odczytany kod w tablicy i przypisze mu układ przekaźników. Zadanie wydaje się trywialne. Czy ktoś widzi jakieś schody? Trzeba pogadać z jakąś rozsądną firmą handlującą takimi czytnikami, może mają gotowce (jakieś DLL czy coś w podobie z odejściem np. do excela czy accesa).
    Drugą stronę (te przekaźniki) opisano w kilku wariantach powyżej.
  • #22 2219297
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    marek_Łódź napisał:
    Trzeba kupić czytnik kodów kreskowych ze złączem RS (jest tego kupa na rynku),

A nie łatwiej będzie kupić czytnik podłączany do portu klawiatury? Klawiaturę podłączysz do czytnika a czytnik do komputera. Do tego prosta apliacja pod Windows. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wprowadzenia ręcznie kodu paskowego jeśli jest zamazany/uszkodzony a da się odczytać cyferki. Autor postu chciał zastosować do tego PC-ta, więc można użyc portu drukarki, 3x 74LS164 daje kontrolę na 24 przekaźnikami.
  • #23 2219450
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    me_super napisał:
    marek_Łódź napisał:
    Trzeba kupić czytnik kodów kreskowych ze złączem RS (jest tego kupa na rynku),

A nie łatwiej będzie kupić czytnik podłączany do portu klawiatury? Klawiaturę podłączysz do czytnika a czytnik do komputera. Do tego prosta apliacja pod Windows. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wprowadzenia ręcznie kodu paskowego jeśli jest zamazany/uszkodzony a da się odczytać cyferki. Autor postu chciał zastosować do tego PC-ta, więc można użyc portu drukarki, 3x 74LS164 daje kontrolę na 24 przekaźnikami.

A co to za różnica? Czytnik i klawiatura są peryferiami komputera i sposób ich podłączenia jest kompletnie bez znaczenia (czytnik na RS też można korygować z klawiatury). W przypadku użycia mikrokontrolera RS jest rozwiązaniem optymalnym. W przpadku PC najistotniejsze jest oprogramowanie firmowe dotarczane (lub nie) z czytnikiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy stworzenia systemu sterowania przekaźnikami do testowania różnych typów włączników skrzyń biegów, które różnią się wtyczkami i konfiguracją pinów. Celem jest eliminacja błędów operatora poprzez automatyczne załączanie odpowiednich przekaźników na podstawie typu skrzyni wprowadzanego do komputera. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mikrokontrolera (np. ATMega8 lub ATMega32) komunikującego się z PC przez interfejs RS232, który na podstawie danych z programu serwisowego lub ręcznego wpisu typu skrzyni steruje wyjściami przekaźników. Do sterowania przekaźnikami sugerowano użycie tranzystorów, rejestrów przesuwających 4094 lub układów ULN2803. Dyskutowano także o wykorzystaniu czytnika kodów kreskowych do identyfikacji typu skrzyni oraz oprogramowania PC, które odczytuje kod i przesyła odpowiednie sygnały do mikrokontrolera. Alternatywnie proponowano rozwiązania bez mikrokontrolera, oparte na multiplekserach i zatrzaskach, a także wykorzystanie modułów przemysłowych, np. Advantech ADAM 4055 z konwerterem RS232/485 i oprogramowaniem wizualizacyjnym. Wskazano, że kluczowym wyzwaniem jest integracja odczytu kodu kreskowego i przesłanie danych do układu sterującego przekaźnikami, co wymaga napisania odpowiednich programów na PC i mikrokontroler. Rozwiązanie z panelem operatorskim i wyświetlaczem LCD bez PC również zostało zaproponowane jako prostsza alternatywa, choć priorytetem jest sterowanie z poziomu komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA