logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS GIGASET 3010 - brak identyfikacji rozmówcy mimo aktywacji w TP SA

mareksm 27 Kwi 2003 12:49 3661 10
REKLAMA
  • #1 199314
    mareksm
    Poziom 14  
    Witam!!!
    Mam problem z telefonem o którym pisze w temacie a mianowicie on rzekomo ma identyfikacje rozmówcy a po włączeniu tej funkcji w TP SA niestety ta funkcja dalej nie działa.
    Nie wie ktoś dlaczego ???
    Inne telefony tych typów działają z identyfikacją numeru
    Pozdrawiam
    M.S.
  • REKLAMA
  • #2 199344
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    musisz sprawdzić w jakim systemie nadaje tp czy w FSK czy DTMF siemensy o ile pamiętam dziełają w FSK ponadto jeśli telefon jest podłączony do centralki wewnętrznej to clip też nie będzie działać. moźesz zabrać aparat i podłączyćtam gdzie na 100% jest identyfikacja.
  • REKLAMA
  • #3 199682
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    napisz kiedy byl kupiony, napisz czy w kraju czy przywieziony z zagranicy, bo ma to zasadnicze znaczenie
    Michal
  • #4 200082
    mareksm
    Poziom 14  
    Odpowiedź do TELESYSTEM
    Telefon był kupione ok. 1,5 roku tem a może nawet 2 lata w "pięknej firmie" MEDIA MARKT gdzie swięcie i uroczyście mnie zapewniano ze telefon ma identyfikacje. Jednak identyfikacja nie działa - a zwrotu nie chcieli zrealizować :)
  • #5 200473
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam.

Nie ma się co dziwić! Telefony Gigaset3010 wypuszczone na rynek polski nie mają identyfikacji! Co innego jakbyś przywiózł go z np. Niemiec. Dopiero seria Giga 4010 ma takowego clipa!!
  • REKLAMA
  • #6 200765
    telesystem
    Poziom 22  
    Witaj ! Jedyne rozwiazanie jakie jest w tej chwili to zmiana oprogramowania w czesci bazowej tego telefonu, niezaleznie od tego czy masz sluchawke 3000clasic czy 3000komfort to musisz miec clipa, jak posiadasz programator do eepromow to nie bedzie problemu, a zawartosc tej pamieci moge Ci podeslac.
    Michal
  • #7 200794
    mareksm
    Poziom 14  
    Jak byś mógł mi podesłać to byłbym wdzięczny - nawet bardzo:
    mareksm(_at_)pocza.onet.pl
    Jednak mam może głupie pytanko cze tego Eproma mam sobie wyjąć z ze stacji bazowej????
    Czy da się go przeprogramować bez tej czynności ???
  • #8 200904
    telesystem
    Poziom 22  
    najlepiej wyjmi to jest 24c08 lub odlutuj gorne nogi i podnies, podlutoj sie pod niego a dolne nogi to jest 1234 pozostaw przylutowane, one i tak wszystkie sa do masy, jak go wgrasz to tylko zamelduj sluchawke do "nowej bazy" i powinno dzialac, pisze powinno bo byly przypadki ze cos bylo nie tak, wszystko zalezy od typu plyty i procesora tam uzytego
    Michal
    Załączniki:
    • 3010_serw.zip (820 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 201142
    telesystem
    Poziom 22  
    i co z tym gigasetem, dziala czy nie ?
  • #11 210343
    mareksm
    Poziom 14  
    Wielkie dzieki za wszyskie odpowiedzi na mój problem - ale teraz jestem tak zawalony robotą że chyba sobie ten problem przełożę na okres wakacji - i jeszcze raz dzieki za wszystko
    PAPAP

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku działania funkcji identyfikacji rozmówcy (CLIP) w telefonie Siemens Gigaset 3010 mimo aktywacji usługi w TP SA. Telefon został zakupiony w Polsce, jednak modele Gigaset 3010 sprzedawane na polski rynek nie obsługują identyfikacji numeru, co potwierdzają użytkownicy. Identyfikacja działa natomiast w modelach serii Gigaset 4010. Rozwiązaniem może być modyfikacja oprogramowania bazowej stacji telefonu poprzez przeprogramowanie pamięci EEPROM (typ 24c08), co wymaga wyjęcia lub odlutowania układu i użycia programatora. Po wgraniu zmodyfikowanego firmware należy ponownie zarejestrować słuchawkę do bazy. Warto także sprawdzić, czy TP nadaje sygnał identyfikacji w systemie FSK, gdyż Siemensy obsługują ten standard, a podłączenie telefonu do centralki wewnętrznej może uniemożliwiać działanie CLIP. Użytkownik planuje powrócić do tematu po okresie wzmożonej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA