logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najlepiej rozmieścić głośniki na tylnej półce w samochodzie?

nojmi 27 Kwi 2003 19:46 6004 13
REKLAMA
  • #1 199693
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Zastanawiam sie czy istnieja zasady rozmieszczania glosnikow na tylnej polce w samochodzie. Jakie rozmieszczenia sa najlepsze. Dzieki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 200027
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Pamietaj wysokie jak najdalej od siebie na brzegach polki bo jak dasz je obok siebie to nie uslyszysz stereo zleja sie dwa kanaly ze soba srednie tez na brzegach a basowki jak chcesz braktycznie bez znaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 212302
    candle
    Spec od monitorów
    taak tylko zapytam... wedle madrych ksiazek to glosniki powinny byc oddalone od siebie o conajmniej 3m a sluchacz powinien byc oddalony od nich o nastepne 2.5m jak to sie ma w samochodzie? czy radio samochodowe ma dodatkowy uklad poszerzania bazy stereo?
  • REKLAMA
  • #4 212459
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Nio niestety tych warunkow nie da sie spelnic w samochodzie dlatego ktos wymyslil przod i tyl co ma do nas lepiej docierac dzwiek a do tego radia maja rozne ustawiena strefy siedzacych pasazerow przynajmniej te lepsze.
  • REKLAMA
  • #5 212478
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    koledzy ja podziele sie z wami moimi spostrzezeniami z mojego samochody tzn mam poloneza caro i na tylniej pulce mam 2 glosniki 25cm srednica i 2 srednie(standardorwe z poldka) do tego 2 subwoofery aktywne ale przewaznie wylaczone bo nie slychac nic innygo prucz basu no nis mam z przodu standard z tylu basy 25cmetrowe i 2 stednie poldoskie no i subo dzwiek niepowtazalny i wrazenia tez radio alpina i wzmachol na ukladach tda z kitu avt w zalaczniku schem nara
    Załączniki:
    • wzm4x70wauto_kompletny.pdf (738.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • tda1562q_n_1.pdf (101.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 212479
    Waldekk111
    Poziom 15  
    a co ustawienia to moim zdaniem niema roznicy ale powinny byc jak najblizej okienek bocznych :-)
  • #7 212971
    candle
    Spec od monitorów
    taaak, a bierzesz udzial w konkursach na ilosc db w mochodzie? bo jakies takie mam wrazenie...
  • #8 219694
    Jezior
    Poziom 2  
    Rozmieszczenie głośników ma znaczenie, przede wszystkim w momencie, w którym, zależy ci na selektywnym brzmieniu. Jeśli nie masz specjalnych wymagań to rozmieść głośniki tak żebyś je słyszał i tyle. Natomiast, jeśli chcesz sobie dobrze posłuchać to radżę w miarę możliwości umieścić głośniki wysoko tonowe na słupkach. Jak wiadomo wysokie częstotliwości rozchodzą się kierunkowo i łatwiej je przez to niechcący stłumić, więc taki głośniczek wysoko tonowy lepiej usłyszysz kiedy gra w Twoim kierunku a nie w dach. Zwłaszcza przy włączonym silniku. Z basem sprawa jest odwrotna, częstotliwości poniżej 230 Hz są już odczuwalne wyłącznie mechanicznie, tzn. czujesz je ciałem a nie słyszysz.

Wracając do rozmieszczenie głośników wysokotonowych to zobacz sobie w miarę możliwości jak to jest robione w markowych autach. Na pewno VW robi na słupkach specjalne wnęki na głośniki. Bardzo fajne. Warto zobaczyć.

Pozdrawiam
  • #9 219719
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jezior czy ty jesteś mądry???wstaw sobie wysokotonowe w słupki i po 15 minutach jesteś głuchy!!!!Nigdy w życiu nie wstawiajcie nic w słupki.Tak jak wam napisali na początku w najdalszych rogach nakierowane na słuchacza!!! tylko tak w samochodzie będzie coś grać.Bas odczuwalny masz od około 35Hz w dół.Gdzie żeś takie rewelacje wyczytał???
    Nigdy w markowym samochodzie nie widziałem głośników w słupkach.
    Waldek a co z wysokimi??
    Jak masz standartowe polona to one są o wiele za słabe do tych basów co wsadziłeś :D
    Najlepsze to tak:
    Mocny i niski bas w półkę (tuba za bardzo spowalnia dźwięk i na tylnym siedzeniu da się czasem zauważyć że z przodu jest uderzenie basu a kilka milisekund później reszta wydobywa się z tuby........
    Średniotonowe mogą być w drzwiach przednich i tylnich(ale lepiej w pólce z przodu i z tyłu w miarę najbardziej po bokach)
    Wysokotonowe - półka z przodu w samych rogach pod szybą i w półce z tyłu także najbardziej w rogach.Muszą być nakierowane na słuchacza bo jak się dźwięk odbija od szyb to bardzo traci na jakości.
    Zapamiętajcie że basu (szczególnie niskiego) nie da się zlokalizować.
    Niestety dźwięki średnie i wysokie wymagają ustawienia kierunkowego żeby ich odbiór był jak najwyraźniejszy i wierny oryginałowi.....
    Nie p[chajcie głośników wszędzie gdzie się da - chyba że chcecie by muzyki z waszych fur słuchali wszyscy stojący obok a nie wy sami.......
    I najważniejsze - nie chodzi o to by waliło!!!! - lepiej żeby grało głośno i przy tym bardzo ładnie......
  • #10 219908
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Zbynia....prawie z wszystkim bym się zgodził...choćby ostatnie Twoje zdanie, ale z tymi słupkami to chyba Ty też nie wiesz co mówisz. Wysokotonówki w słupkach przednich jak najbardziej. Tak się jeszcze zastanawiam co u Ciebie oznacza "markowy samochód"....z fabryczną instalacją czy choćby nagłośniony przez kogoś z zachowaniem podstawowych zasad i użyciem przyzwoitych komponentów?
  • #11 220103
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Mi też się wydaje, że głośnik wysokotonowy na bocznym słupku na wysokości uszu to nie jest dobry pomysł.

Po pierwsze, jak już kolega zauważył będziesz głuch po 10 minutach (głośnik wysoko 10cm od ucha to nie jest przyjemna rzecz), po drugie, w tym wypadku dopiero można "przez przypadek" przytłumić wysokie tony, głowa pasażera i kierowcy to zrobi, chyba, że jedzie tylko kierowca.
  • #12 261663
    Jezior
    Poziom 2  
    Hey! Zbytnia, jeśli mi nie wierzysz, co do wysokotonówek w słupkach to zapraszam do salonu VW. Zakładają fabrycznie, z przodu tuz powyżej deski w słupkach wysokie a niskie w drzwiach mniej więcej na wysokości kolana. Ja jeszcze dokładałem dwa tonsile 100W połączone zwykłym kondensatorem z wysokimi na tylniej półce. I chodzi to wszystko mocno i selektywnie bez wzmacniacza. Więc zanim powiesz ze „ogłuchniesz” to najpierw polecam sprawdzić. Chyba ze naprawdę głośno słuchasz. :twisted: A takiego słuchania nie polecam. Nie wszyscy wiedzą, ale powyżej 40dB ludzkie ucho zaczyna coraz gorzej rozróżniać składowe harmoniczne. A przy 40 dB narządy słuchu działają jak wzmacniacz. Jeśli ktoś nie wieży, proszę sprawdzić.
    Poza tym bass to nie 35Hz. To już jego dolna granica na zwykłym głośniku i to w obudowie. Łatwo sprawdzić generatorem. :)

No i na koniec pytałeś „Gdzie żeś takie rewelacje wyczytał???”. Więc między innymi wyczytałem na Wydziale Wibroakustyki i Inżynierii Dźwięku na AGH w Krakowie. Wszystkim lubiącym dźwięk, sprzęt Audio gorąco i z całego serca polecam ten wydział. Z całym szacunkiem dla wszystkich czytelników, ale to co zobaczycie tam nie zobaczycie nigdzie. Nawet w fachowych pismach. Po prostu tam się wymyśla mnóstwo nowości.
    Ok. Sorrki za tą małą reklame.
    Pozdrawiam wszystkich
  • #13 261804
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A wogóle czy to ma sens?
    Samochód to nie filharmonia- nawet przysnąć nie można.
  • #14 267632
    Waldekk111
    Poziom 15  
    :-) kolego zgadza mie z toba ale dobry samochod to dobra marka, dobry silnik fajna dupa na siedzeniu pasazera i zaje.....te naglosnienie ale do zeczy obecnie jestem szczesliwym posiadaczem ALFY 156 i tam seryjnie montowane sa w dzwiach (wszystkich czterech ) glosniki 16cm graja wpozo i na tylniej pulce rowniez standardowo tzw jajka czyli elipsy graja niczego sobie w dzwiach przednich blisko lusterek sa wysokotonowe i na slupku rowniez jest wysoki ton i niemamowy o tym ze po 15 min glowa boli od piskow ja w mojej alfie nic niezmienialem tylko w bagaznik wzucam suba ale to tylko plany nic wiecej radio to alpinka i ciagnie to baz zadnych problemow narazie niechcialbym nic mowic poniewaz to co zamontuje a raczej mam zamiar kusilo by ludzi z mojej miesciny do delikatnego uszkodzenia szyby lub zamkow wiec zdiecia zamieszcze jak tylko zdobede aparacik cyrowy dzieki nara a i co do rozmieszcenia ja w maluchach w ktorych matowalem sprzet aydio w pulce podkteslam w pulce nie robilem pulek tylko ciolem pulki i wlot powietrza robilem w klapie ale to nie ten temat wytlumialem ta armaflexem (izolator do rur cieplnych "cieplo techniczne" i gralo extra wyloty z boku zalepione ale nakladka zostawala

Podsumowanie tematu

✨ Rozmieszczenie głośników na tylnej półce w samochodzie powinno uwzględniać separację kanałów stereo – wysokotonowe i średniotonowe najlepiej umieścić na brzegach półki, skierowane w stronę słuchacza, aby uniknąć zlewania się dźwięku. Wysokie tony rozchodzą się kierunkowo, dlatego ich umieszczenie na słupkach bocznych jest dyskusyjne – niektórzy zalecają takie rozwiązanie (np. w samochodach VW), inni ostrzegają przed dyskomfortem słuchowym i tłumieniem dźwięku przez głowę pasażera. Bas, ze względu na niskie częstotliwości, jest mniej wrażliwy na pozycjonowanie i odczuwalny bardziej mechanicznie niż słuchowo, dlatego jego umieszczenie na tylnej półce jest praktyczne. W samochodzie nie da się spełnić standardowych warunków odsłuchu (odległości 3 m między głośnikami i 2,5 m od słuchacza), dlatego stosuje się systemy z podziałem na strefy i różne ustawienia w radiu samochodowym. Przykładowo, w Polonezie Caro stosuje się głośniki 25 cm na tylnej półce oraz subwoofery aktywne, a w Alfie 156 seryjnie montowane są głośniki 16 cm w drzwiach i elipsy na tylnej półce, z wysokotonowymi przy lusterkach i na słupkach. Wzmacniacze oparte na układach TDA oraz radia Alpina są wymieniane jako stosowane komponenty. Ogólnie, najlepsze efekty uzyskuje się, kierując wysokotonowe głośniki na słuchacza i umieszczając je możliwie blisko bocznych okien, a bas pozostawiając na tylnej półce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA