logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować obudowę basrefleks dla głośnika Alphard EW120?

matyskus 20 Sty 2006 00:55 1587 7
  • #1 2198177
    matyskus
    Poziom 2  
    :?:pomocy, chciałbym zrobic obudowe basrefleks do głosika alphard ew120 Φ=304mm,(to moja pierwsza tak powarzna operacja).Nie orietuje sie nic w WINisd nigdy czegos takiego nie obliczałem.Czytałem troche i wiem ze to nie najleprzy głosnik do tego typu obudowy,ale mimo to sprubuje(mam tylko taki,a na inny brak kasy).Byłbym wdzieczny za jaka kolwiek pomoc.Pozdrawiam.
  • #2 2199296
    matyskus
    Poziom 2  
    Dzisiaj prubowałem jeszcze raz obliczyc obudawe,ale nie mam pojecia co i jak.Dede bardzo wdzieczny jak by mi ktos obliczył ja.moze byc duza:
    głosnik:
    alphard ew120
    srednica głosnika 304mm
    4 ohmy
    zakres czestotliwosci 41-3500Hz
    cewka 41mm
    sredmica membrany 245mm
    pow membrany 550cm kw.
    Spl 96db
    drut cewki miedziany okragły
    wys. szczeliny 5,6mm
    Xmax+- 3,2 mm
    Xdam +- 12mm
    Fs 23Hz
    Re 3.7 ohm
    Le 0,81(1000Hz)
    magnes 140 na 20 mm
    VAS 92 L
    Qts 0,73
    Qms 4,04
    Qes 0,90
    Mms 67,9g
    Cms 0,30mm/N
    Dede bardzo wdzieczny z pomoc,chciałbym posłuchac jeszcze jak gra cos takiego,nie duzo czasu mi zostało ma zmontowanie bo mnie armia wzywa,a obliczanie to dla mnie czarna magia.Dzieki dardzo
  • #3 2199463
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Głośnik nie jest powazny wiec za wiele z powaznośica nie beidze miało to do czynienia, chyba , że sam pomierzysz parametry.

Bo to te parametry to smichy chichy!!

Żeby Fs = 23Hz, masa membrany by musiala by byc 160 g, a co za tym idzie SPL tego głosnika to 83dB a nie 96?? a to znaczy że glósnik bedzie o 13 dB cichszy... czyli ponad 12 razy cichszy.

Driver Properties
    Name:
    Type: Standard one-way driver
    No. of Drivers = 1
    Fs = 23, Hz
    Qms = 4,04
    Vas = 92, liters
    Cms = 0,3 mm/N
    Mms = 159,6 g
    Rms = 5,709 kg/s
    Xmax = 3,2 mm
    P-Dia = 243,2 mm
    Sd = 464,7 sq.cm
    P-Vd = 0,149 liters
    Qes = 0,9
    Re = 3,333 ohms
    Le = 0,81 mH
    Z = 4, ohms
    BL = 9,242 Tm
    Qts = 0,736
    no = 0,12 %
    1-W SPL = 82,99 dB
    2.83-V SPL = 86,79 dB
    -----------------------------------------

Takie parametry wyglądaja lepiej na papierze (bez blędu) ale dyskwalifikują firmę Alphard)... jest to na podstawie impedancji załozonego Cms i Fs (którą chyba dorbze obliczyli.... i Qms Qts Qes.

generalnie nie ma sie co meczyć z Bassrefleksem VAS to 92 litry - wsadź to do obudowy zamkniętej to ma bardzo niski EBP = Fs/Qes < 50

obudowa powinna miec jakieś 50 litrów...
    Tyu jest taki zonk że p oprostu trzeba wiedziec gdzie Alphard naciągnąl parametry.

Z tego co widze jakby kres dolnej czestotliwości 41Hz uznać za Fs to masa membrany MMS się zgadza i SPL wynosi 90dB więc można to jeszcze uznac za znośne tyle że parametry sa wtedy jak dla wersji 8-omowej. Ale i tak nie zrobisz z tego BR bo dobroć mechaniczna jest stosunkowo wysoka.

Zrób zamknietą, bo ten głośnik i tak w zamknietej obudowie jest wolny jak cholera, moc ktora by mu odpowiadała

jak chińszczyzna to chińszczyzna. jedyną zaletą będzie to że bas bedzie niski, tyle że bedzie to strasznie prądożerne.

jak chcesz BR to wymień glośnik na GDN 30/80/3, GDN 20/80/2 GDN 20/120 GDN 27/300STX GDN 32/300STX
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 2205564
    matyskus
    Poziom 2  
    ...jak bym wiedział to bym tego nie kupił,ale to było jakis rok temu,ielkie dzieki.pozdrowionka

Dodano po 5 [godziny] 2 [minuty]:

Jak bym robił obudowe to który głosnik byłby lepszy bo obudowy br,gdn30/80/3 8ohm czy gdn 30/80/3 4 ohm,jaki mam kupic.Jaka obudowa do tego powimma byc.O co chodzi z tym strojeniem, jak to sie robi.jeszcze cos z innej beczki: chciałbym jak najwiecej wyciagnąć z tego alpharda(ew120). dam go w zamknietej tylko chodzi mi o litrarz obudowy(jak najbardziej dokłasny).czy ktos byłby w stamie mi pomódz???.ja sie nmie orietuje w obliczaniu tego.serdzczne dzieki.
  • #5 2207485
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Litraż obojętny, wytłumiasz, aby pozorną objętość zwiększyć.
  • #6 2207732
    Tremolo
    Poziom 43  
    W przypadku obudowy zamkniętej nie ma wyraźnej zależności końca pasma przenoszenia od wielkości obudowym po za tym nie masz parametrów prawdziwych więc litraz jest obojętny byle nie powiżej 60 litrów. Generalnie miałem EW100 mniejszego Alpharda i chodzil on w obudowie zamkniętej 50 litrów, calkiem nieźle schodził, ale brzmienie było bardzo mułowate.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2210872
    matyskus
    Poziom 2  
    przepraszam wszystkich tem głosnik to nie ew tylko RT120C-S.na pudełku pisało ew a jak go wyciagłem z obudowy to to wyszło.zrobiłem ja juz dawno i nie pamientałem symbolu. Wielkie dzieki wszystlim za wszystkie informacje.Juz nie wiem co mam z tym głosnikiem zrobic.Mam go teraz w obudowie z wylotem(jak ja budowałem nie kierowałem sie zadnymi obliczeniami,ma jakies 90-95l)i jak przysłonie wylot to bas jest płytszy.w zamknietej bedzie sie lepiej zachowywał??zostaeic go czy cos zmieniac??pozdro.
  • #8 2211283
    Tremolo
    Poziom 43  
    Jesli EBP jest niskie to nie powinieneś w tak wielkiej obudowie uzyskać niższego pasma tylko większe opóźnienia.

Do obudowy wsadź worki z piaskiem i umocnienia zmneijsza do jakichś 10 litrów litraż i bedzie OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania obudowy basrefleks dla głośnika Alphard EW120 (średnica 304 mm, 4 Ω). Autor prosi o pomoc w obliczeniach obudowy, nie znając programu WINISD i parametrów głośnika. Podane parametry techniczne głośnika obejmują m.in. Fs=23 Hz, Qts=0,73, Vas=92 l, SPL=96 dB, Xmax ±3,2 mm. W odpowiedziach zwrócono uwagę na nieścisłości w parametrach, sugerując, że rzeczywiste wartości mogą być inne (np. SPL około 83 dB). Dyskutowano o problemach z doborem obudowy basrefleks dla tego modelu, który nie jest optymalny do takiego zastosowania. Poruszono także temat obudowy zamkniętej, gdzie litraż około 50-60 litrów jest rekomendowany, choć brzmienie może być mniej dynamiczne. Autor przyznał, że głośnik to w rzeczywistości model RT120C-S, a obecnie używa obudowy z wylotem o pojemności około 90-95 litrów, zauważając różnicę w basie przy zasłonięciu wylotu. Zalecano zmniejszenie objętości obudowy poprzez wypełnienie jej materiałem tłumiącym do około 10 litrów, aby poprawić charakterystykę. Poruszono także kwestie strojenia obudowy i wyboru alternatywnych głośników (np. GDN 30/80/3 4 Ω lub 8 Ω) do basrefleksu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA