logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić nagrzewnicę w Passacie 2.0 1991? Schemat i sterowanie wentylatora

JanuszKJ.elek 20 Sty 2006 09:37 1764 4
  • #1 2198605
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Posiadam passata 91 silnik 2.0 automat.
    Nagrzewnica grzeje ale musi być dziurawa bo mam ciągle mocno zaparowane szyby i ubytki w płynie. Na szybach osadza się płyn chłodniczy i to mocno przeszkadza. Szukam jakiegoś schematu poglądowego jak dostać się do tej nagrzewnicy. Wiem że jest sporo rozkręcania pulpitu ale wole zrobić to sam bo u mechaników różnie to bywa a ostatnio nie mam zaufanego mechanika. Jeszcze jedno pytanie, jak jest zrobione sterowanie silnika wentylatora nagrzewnicy? mam cztery biegi szybkości a trzeci nie działa.
    Proszę o pomoc
  • #2 2198619
    Rocaria
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Niestety wiąże się to ze ściągnięciem deski rozdzielczej.Pod nią zamontowany jest zespół obudowy nagrzewnicy.Proponuję odchylenie deski bez demontażu instalacji elektrycznej-jest to możliwe.Pozdrawiam
    rocaria(_at_)o2.pl
  • #3 2198641
    oshi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nie posiadam rysunku poglądowego, ale będziesz musial sie napracowac. Zacznij od strony pasażera (od dołu).Obroty went. reguluje rezystor RA, taki duży zielony; na zewnątrz ma zabezpieczenie termiczne 130 stopni. Osobiscie nie spotkałem uszkodzonego RA. Zabezpieczenie termiczne uszkadza się często, ale objawia się tym, że went. pracuje na najwyższym biegu.
  • #5 2889377
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Problemu nie rozwiązałem samodzielnie, w tym okresie były spore mrozy, więc zleciłem to mechanikowi. Koszt wymiany od 100 do 500 pln. Zleciłem warsztatowi za 100 pln i trwało to trzy godziny w dwie osoby.
    Kończę temat i dziękuję za pomoc.
REKLAMA