logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta VIA + Windows 95 Problemy z instalacją sprzętu

seba0101 20 Sty 2006 14:01 1106 6
REKLAMA
  • #1 2199438
    seba0101
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich. Trafił mi się antyczny komputer z Windowsem 95 i płytą na chpisecie VIA 82C58VPX. Problem polega na tym że po zainstlowaniu systemu na nowo jest problem z kartą Lan RTL 8139D. Karta lan niby jest zainstalowana poprawnie ale nie mogę nic pignąć na zewnątrz. W pętli działa bez zarzutu. Wymieniłem chyba ze 3 karty zamieniałem sloty i kombinowałem z różnymi sterownikami i dalej to samo. Dodatkowo na płycie jest Grafik S3 na PCI. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2200016
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    No może niczego odkrywczego i rzucającego na twarz nie powiem ale kiedyś miałem podobny problem z win98 i gdy zmieniłem system na winME (millenium) karta sieciowa zaczęła pracować bez zarzutów.
    Tyle mogę poradzić z praktyki. Aaaaaa i jeszcze jedno głowili się kiedyś nad tym duużo lepsi ode mnie i nic wielkiego nie wymyślili.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2201453
    seba0101
    Poziom 15  
    Problem jest tego typu że system jest orginalny i narazie nie ma mowy o zmianie. Dlatego muszę okiełznać tego kompa.
  • Pomocny post
    #4 2201472
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Drivery VIA 4IN1 - i po wszystkim !
    Pozdr. :D
  • REKLAMA
  • #5 2201629
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    seba0101 napisał:
    płytą na chpisecie VIA 82C58VPX

Prosze potwierdzić poprawnośc nazwy chipsetu.
    seba0101 napisał:
    jest problem z kartą Lan RTL 8139D

Czy jest to układ zintegrowany z płytą główną, czy też jest on na karcie znajdującej się w slocie PCI?
    Proszę podać oznaczenie płyty głównej.
  • Pomocny post
    #6 2202837
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Proponuję ściągnąć Everest
    http://www.lavalys.com.hk/downloads/EVEREST/EVEREST%20Home%20Edition/everesthome110.exe
    żebyś mógł dokładnie określić "zawartość" komputera.
    Poza tym odwiedzić www.viaarena.com i ściągnąć drivery do chipsetu o czym pisał Kolega Lzep.
  • REKLAMA
  • #7 2245115
    seba0101
    Poziom 15  
    Temat zamknięty wszystko zrobiłem. Okazało się że karta dźwiękowa na ISA powodowała konflikt na przerwaniu z Lan-em. Po przełożeniu karty dźwiękowej do innego kanału ISA wszystko ruszyło. Poświęciłem 2 dni na dłubanie ale nie żałuje. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji karty sieciowej Realtek RTL 8139D na komputerze z Windows 95 i płytą główną opartą na chipsecie VIA 82C58VPX. Pomimo poprawnej instalacji sterowników karta LAN nie umożliwiała komunikacji z siecią zewnętrzną, działała jedynie w pętli lokalnej. Próby wymiany kart, zmiany slotów PCI oraz stosowania różnych sterowników nie przyniosły efektu. Sugerowano instalację sterowników VIA 4IN1 oraz użycie narzędzia Everest do identyfikacji sprzętu. Ostatecznie problem rozwiązał konflikt przerwań IRQ między kartą dźwiękową na magistrali ISA a kartą sieciową. Po zmianie kanału przerwań dla karty dźwiękowej LAN zaczęła działać poprawnie. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia zmiany systemu operacyjnego na Windows ME, jednak ze względu na oryginalność systemu Windows 95 nie była to opcja preferowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA