logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie licznika Skoda Fabia 2003 poza samochodem - schematy i zasilanie

Wizard112 20 Sty 2006 17:38 7277 9
REKLAMA
  • #1 2200184
    Wizard112
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam
    wyjalem zegary poniewaz mam uszkodzone, i chcialbym je podlaczyc bez wkladania do samochodu, gdzie podpiac + i - do zegarow? (calosci instrumentu... )
    jakies schematy? calosci zegarow od tylu gdzie co sie podlacza?
    zegar jest z 2003 roku
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2200223
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Podpinasz się w czarnej kostce masz tam dwa plusy i minus ale pinów nie pamietam jak rozbieżesz deskę i popatrzysz na płyte to bedziesz widział co i jak
  • REKLAMA
  • #3 2200254
    Wizard112
    Poziom 11  
    gdzies tutaj w tej czarnej wtyczce? co znajduje sie po prawej stroniE?
    pozdro
    Załączniki:
    • Podłączenie licznika Skoda Fabia 2003 poza samochodem - schematy i zasilanie P1208399.JPG (446.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 2200272
    stefano11
    Poziom 21  
    tak dokładnie w tej A co tobie nie działa w tej desce??
  • REKLAMA
  • #5 2200288
    Wizard112
    Poziom 11  
    nie , w ogole chce go sprawdzic czy dziala, doswiadczalny, z uszkodzonego samochodu wyjety na gwarancji...
    chcialbym zobaczyc, czy da sie podpiac pod komputer np zeby ustawic przebieg, jak to zrobic, jak podlaczyc, i inne bajery.... tylko nie mam schematu co gdzie podlaczyc...
    w tej czarnej puszcze nie wiem sa normalnie cyfry 1 2 3 4 5 6 7 8 nie wiem ktory + a ktory - ?
  • Pomocny post
    #6 2200305
    stefano11
    Poziom 21  
    31 to pin 8
    30 to pin 7
    15 to pin 5
    Kompem się nie podłączysz na stole i nic nie zobaczysz bo cała informacja idzie szyną danych CAN jak podłączysz zasilanie to tylko zobaczysz czy wskazania kontrolek pisk brzęczka przebieg na wyświetlaczu i tym podobne.
  • #7 2200325
    Wizard112
    Poziom 11  
    nie rozumie te 31 30 15 to co to?

kotre z tych co sa w czarnej wtyczce, tam jest 8 sztuk takich pinow, teraz nie wiem ktory plus a ktory minus
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2200347
    stefano11
    Poziom 21  
    Są to oznaczena zaciskąw samochodowych nie rozumesz po tym widze że mało masz wspulnego z elektryką i elektromechanika samochodową:)
    30- stały plus z akumulatora
    31- masa
    15-plus po przekręceniu stacyjki
  • #9 2200355
    Wizard112
    Poziom 11  
    tak , ja tam amatorem jestem :D
    ale teraz bede wiedzial :D
    w kazdym razie dziekuje, zaraz podpinam sie do licznika, zobacze czy dziala...
    nie wiem jak moznaby sprawdzic np wskazowki....
    Ale dziekuje i dalem Panu troche punktow za cierpliwosc:D
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 2200383
    stefano11
    Poziom 21  
    Wskaźniki niestety sprawdzisz dopiero w Aucie podpinając sie kompem i robiąc test elemetów wykonawczych ale jak deska była wymieniona na gwarancji to jest duże prawdopodobieństwo że masz w tej desce uszkodzony tylko brzęczeka a więc jak zapniesz sie zasilaniem i bedzieszz miał cisze będą sie palić diody niekture na stałe niekture będą mrugały to uszkodzony bedzie właśnie brzęczek to jest to duże korągłe czarne na płycie zestawu sprawdzisz omomieżem czy jest sprawne jak masz troche pojecia o tym a jeśli jest to dla ciebie czarna magia i nie cgcesz dlaej zepsuć tej deski to nie rub nic:)
    A jak juz sie będziesz podpinał to dobra rada przewody podlutuj od drugiej strony kostki tam gdzie są lutowane piny od kostki czarnej:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia licznika (zestawu wskaźników) z samochodu Skoda Fabia z 2003 roku poza pojazdem, w celu sprawdzenia jego działania. Licznik można zasilić poprzez czarną kostkę z ośmioma pinami, gdzie standardowe oznaczenia zacisków samochodowych to: 30 (stały plus z akumulatora), 31 (masa), 15 (plus po przekręceniu stacyjki). Podłączenie do komputera diagnostycznego poza samochodem nie umożliwi pełnej komunikacji, ponieważ dane przesyłane są przez szynę CAN. Po podłączeniu zasilania na stole można jedynie sprawdzić działanie kontrolek, brzęczka i wyświetlacza przebiegu. Wskaźniki i elementy wykonawcze można testować tylko w samochodzie za pomocą komputera diagnostycznego. Uszkodzenie brzęczka można zweryfikować miernikiem omomierzowym. Zaleca się lutowanie przewodów od strony lutów kostki, aby nie uszkodzić pinów. Brak schematów szczegółowych, ale podstawowe informacje o zasilaniu i masie są podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA